Holesterol je veoma opasan za srce. Dovodi do brojnih srčanih oboljenja koja mogu izazvati srčani napad, srčani zastoj, srčani udar i zakrčenost krvnih sudova. Nekoliko drugih bolesti koje su izazvane neadekvatnim nivoom holesterola su dijabetes, ishemija, Familijarna hipo-beta-lipoproteinemija, bolest perifernih arterija i mnoge druge.

Glavni uzroci povećanog nivoa holesterola su gojaznost, pušenje, prekomerni unos alkohola, neadekvatan nutritivni unos i loše životne navike. Glavni razlozi niskog nivoa holesterola su hipertiroidizam, malnutricija, deficijencija mangana u organizmu, Marfanov sindrom, leukemija, poremećaji jetre (pošto jetra proizvodi holesterol) i adrenalna insuficijencija.

Najbolji kućni lekovi za povećan holesterol

 

prirodni lekovi za holesterol

Maslinovo ulje

Ulja su vrlo značajan deo svakodnevne ishrane. Međutim, zasićene masti (koje se sintetišu u organizmu nakon konzumiranja ulja) se deponuju u vidu masnih naslaga unutar ljudskih adipoznih tkiva i zidova arterijskih krvnih sudova. Stoga, konzumiranje ulja dovodi do gojaznosti i povećanog nivoa masnoće u organizmu. Upotreba maslinovog ulja i ulja repice može preokrenuti ovu situaciju. Pošto ova ulja sadrže mono-zasićene masti, produkcija holesterola se smanjuje i do 10 puta. Mono-zasićena mast je u stanju da smanji serumsku koncentraciju holesterola koji proizvede jetra. To se dešava zato što su mono-zasićene masti neutralne po svojoj prirodi. Prema tome, ne mogu bitidirektno apsorbovane od strane organizma, što znači da ne mogu biti konvertovane u holesterol.

Hrana bogata vlaknima i voće

Vlaknasto voće i povrće su vrlo snažni holesterol-inhibirajući agensi. Razlog tome je taj što vlakna ne dozvoljavaju telu da vari žuč. Iz tog razloga, telo povećava sintezu žuči, pri čemu je za taj proces je neophodan holesterol – to direktno dovodi do smanjenja nivoa holesterola u organizmu. Jabuke, integralne žitarice, pasulj, pomorandže, ovas itd. su suplementi bogati dijetalnim vlaknima, koji prirodnim putem smanjuju nivo holesterola.

Riba i riblji proizvodi

Određene vrste ribe poput bakalara, lososa, tune, skuše, halibuta (riba list) i haringe sadrže omega-3 masne kiseline. Ove kiseline automatski smanjuju nivoe holesterola u ljudskom organizmu. U omega-3 masne kiseline spadaju linoleična masna kiselina, dokosaheksanoična kiselina i eikosapentanoična kiselina. Sve tri vrste kiselina smanjuju formiranje triglicerida u organizmu. Trigliceridi povećavaju nivoe holesterola. Pošto omega-3 masne kiseline smanjuju formiranje triglicerida, automatski se smanjuje i nivo holesterola. Osobe koje ne jedu ribu mogu uzeti omega-3 masne kiseline u veštačkoj formi, kako bi smanjili sintezu triglicerida.

Beli luk

Beli luk je jako efikasan kućni lek za smanjivanje nivoa holesterola. U ljudskom organizmu postoje dve vrste holesterola. Jedna je LDL, tzv. „loš“ holesterol koji uzrokuje pojavu srčanih oboljenja. Druga vrsta je HDL („dobar“ holesterol), koji smanjuje rizik od nastanka srčanih oboljenja. Beli luk deluje protiv LDL-a, koji se sintetiše posredstvom formiranja triglicerida u ljudskoj jetri. Beli luk ometa formiranje triglicerida u jetri, što automatski smanjuje produkciju lošeg holesterola. Takođe povećava formiranje HDL-a, što se posledično dobro odražava na zdravlje. To se dešava usled toga što se HDL ne deponuje u ljudskim tkivima, a nepotrošena mast se ponovo vraća u jetru.

Đumbir

Đumbir je još jedan često upotrebljavani kućni lek za smanjenje nivoa holesterola u organizmu. Đumbir deluje kao razređivač krvi, što dovodi do ubrzanja cirkulacije. Đumbir efikasno razlaže holesterol deponovan u zidovima arterija. Ovaj holesterol se vraća u jetru. Stoga, predstavlja veoma koristan kućni lek za smanjenje nivoa holesterola.

Kućni lekovi navedeni u tekstu iznad smanjuju nivoe holesterola, ali su adekvatan medicinski pregled i dijagnostika od presudnog značaja u slučajevima kada je holesterol povišen. Povišeni holesterol je ozbiljno upozorenje, koje ako se zanemari, može dovesti do drastičnih komplikacija. Prema tome, valjan medicinski savet i medikamentozna terapija su neophodni, pored korišćenja kućnih preparata. Pošto kućni lekovi mogu redukovati nivoe holesterola, ljudi ih obično smatraju primarnim tretmanom u tu svrhu. Ipak, oni predstavljaju lekove drugog izbora, koji treba da prate primarnu medikamentoznu terapiju.

Terapija prvog izbora je ona koju je ordinirao lekar. Dakle, uvek se podvrgnite medicinskom tretmanu, kako bi izbegli svaki rizik. Povišeni holesterol može biti opasan po život. Zato bi ga uvek trebalo shvatiti ozbiljno. Kućni lekovi pomenuti iznad su dobra opcija, jer unapređuju kvalitet života i poboljšavaju životne navike. Zdrava ishrana se uvek preporučuje od strane lekara, svuda u svetu. Prema tome, upotreba kućnih lekova paralelno sa medicinskim tretmanom može učiniti čuda po pitanju smanjenja povišenog nivoa holesterola. Neke druge zdrave navike isto tako mogu u značajnoj meri sniziti nivoe holesterola. Vežbanje je jako neophodno, jer sagoreva masti te posledično snižava i holesterol. Izbegavanje alkohola i cigareta takođe može redukovati nivo holesterola. Neke druge navike, poput izbegavanja konzumacije trans-masnih namirnica i ograničavanje dnevnog unosa masti, su takođe efikasni tretmani obzirom da drže nivo holesterola pod kontrolom. Stoga, svi kućni lekovi pomenuti u tekstu iznad su odlični u snižavanju povišenih nivoa holestrola.