sprečite grčeve u misicimaGrč u mišićima se javlja kada u mišić ne stiže dovoljno kiseonika pa se nakuplja mlečna kiselina koja izaziva bol i njegovo stezanje.Grč je najčešće posledica umora i preopterećenosti mišića potkolenice i stopala…

PRVA POMOĆ
Grč u šaci – spojite šake i rukom koja vas ne boli gurajte prste druge ruke unazad.
Grč u stopalu – sedite i rukama vucite prste ka sebi.
Grč u listu – sedite na zemlju sa ispruženom nogom koja vas boli, a drugu savijte u kolenu pa prste na ispruženoj nozi vucite ka sebi.

KREMA I ULJE
Masaža i zagrevanje zahvaćenog područja pomaže kao i stavljanje tople obloge 10-20 minuta pre odlaska na spavanje. Preporučujemo Cai-Pan kremu koja sadrži ulje japanske mente i Cai-Pan 100% Mentol ulje jer stimulišu cirkulaciju krvi.

MAGNEZIJUM
Najčešći uzrok grčeva je nedostatak magnezijuma. Jedite zeleno povrće, žitarice, orahe, soju, pasulj, kukuruz, meso, zeleno lisnato povrće. Uz magnezijum uzimajte vitamine B kompleksa jer utiču na njegovo usvajanje iz hrane.

VOĆNI SOK
Manjak tečnosti, glukoze i minerala doprinosi nastanku grčeva. Zato pre većih napora kao što su vežbanje ili težak dan na poslu, popijte čašu voćnog soka i čašu mineralne vode. Tako ćete sprečiti gubitak ovih dragocenih materija.

DOBRO ZAGREVANJE
Sportisti treba uvek da izvrše dobro zagrevanje pre treninga jer to podstiče cirkulaciju. Pravilno opuštanje i istezanje mišića posle sportskih aktivnosti podstiče dreniranje loših supstanci čime se izbegavaju bol i grčevi.