Vaša jetra je „sobarica“ vašeg organizma, čisti sve toksine koje ste uneli u njega, i tako obezbeđuje nesmetan rad unutrašnjih organa. Moderna ishrana, zagađivači životne sredine i naša povećana zavisnost od toksičnih proizvoda za ličnu negu su učinili da naša jetra “radi prekovremeno”. Iz tog razloga, važno je da znate kako da sprovedete čišćenje jetre temeljno, efikasno – i prirodno.

Zdravlje jetre je direktno vezano za vaše celokupno zdravlje, a loše zdravlje jetre može vrlo lako biti uzrok mnogih bolesti koje trenutno utiču na milione ljudi širom sveta. Često napadnuta sa otrovnim materijama kao što su razni konzervansi iz industrijski preradjene hrane, koji mogu da opterete jetru i naknadno dovedu do komplikacija, vrlo je verovatno da je vaša jetra doživela barem neki stepen oštećenja usled dijetetskih i ekoloških faktora. U stvari, jedini način da se izbegne nagomilavanje toksina u jetri je da se jede skoro savršena hrana bez aditiva, dodataka, modifikovanih sastojaka ili hemikalija – praktično suprotno od prosečne moderne ishrane, koja skoro da uopšte ne sadrži namirnice koje čiste jetru.

Vaša jetra prečišćava krv i uklanja toksične materije koje smo uneli jelom, disanjem ili preko kože. Kada je jetra preopterećena – što je čest slučaj kod odraslih – ili kada ste pod fizičkim i mentalnim stresom, vaša jetra se može boriti da održi korak.

Hiljade enzimskih sistema koji su odgovorni za gotovo svaku aktivnost organizma su izgrađeni u jetri.Pravilno funkcionisanje očiju, srca, mozga, polnih žlezda, zglobova i bubrega zavisi od dobre aktivnosti jetre. Ako je jetra oštećena i ne izgradi makar jedan od hiljadu enzimskih sistema koji su telu potrebni, nastaje oštećenje ukupne funkcije organizma i to rezultira većim metaboličkim stresom na pojednica.

čišćenje jetre

Kako da očistite vašu jetru – bez veštačkih proizvoda

Dakle, šta možete da uradite da biste prirodno očistili jetru?
Mogli biste probati sa kvalitetnim suplementima za detoksikaciju jetre ili možete koristiti neke od namirnica koje možete pronaći u lokalnoj prodavnici zdrave hrane ili bilo kojoj drugoj prodavnici, pa čak i neke namirnice koje već imate u vašoj kuhinji. Evo kako da očistite jetru sa 5 domaćih namirnica.

1. Topla voda sa limunom – Topla voda sa limunom je odličan način za detoksikaciju jetre svakog jutra. Ovo nije limunada, zato nemojte dodavati šećer ili bilo šta drugo. Dovoljna je samo čista voda i zdrava doza svežeg limunovog soka. Neki stručnjaci, poput pisca A.F. Beddoe koji je napisao knjigu “Biološka jonizacija primenjena na ljudsku ishranu”, takođe veruju da jetra proizvodi više enzima kao odgovor na vodu sa limunom nego na bilo koju drugu hranu.

2. Beli luk – Dodajte malo belog luka kod kuvanja ili tanko isečen čen u sledeću salatu. Beli luk sadrži jedinjenja sumpora koja mogu da pomognu pri aktiviranju enzima u jetri. On sadrži alicin i selen, koji su takodje dobri za zaštitu i čišćenje jetre.

3. Avokado – Japanska studija je pokazala da avokado sadrži jedinjenja koja mogu štite jetru od oštećenja, pa eto još jednog razloga da dodate avokado vašoj ishrani. U poređenju sa 21 vrstom drugog voća, avokado se pokazao najboljim u zaštiti jetre od galaktozamina, “moćnog” otrova za koji je dokazano da proizvodi ogromna oštećenja jetre, poput onih kod virusnog hepatitisa kod ljudi.

4. Korijander – Ova svestrana biljka može da se doda bilo kom jelu, kod salata ili kod frapea. Ova biljka može pomoći kod uklanjanja teških metala iz organizma, nešto sa čime se vaša jetra može boriti ovog trenutka.

5. Kurkuma – Još jedan snažan začin sa dugom listom zdravstvenih prednosti, kurkuma ne samo što štiti jetru od oštećenja, već i podstiče regeneraciju ćelija jetre. Pored toga, ona povećava prirodnu proizvodnju žuči i pomaže u uklanjanju toksina iz organizma.Koristite je ako želite da sprovedete čišćenje jetre.