kako savladati stresAko ste pod stresom i želite da smanjite stres pre svega morate da promenite svoje ponašanje,evo 4 saveta kako savladati stres…

1. Razmišljajte pozitivno
Ako želite savladati stres, pokušajte da izbegnete zaokupljenost negativnim mislima. Nemojte se predati osećajima bespomoćnosti, potištenosti, razmišljanju o neuspehu i očaju. Zbog hroničnog stresa, osetljivi smo na negativne sugestije, pa zato pokušajte da se usredsredite na one pozitivne:
-Usredsredite se na svoje prednosti.
-Pokušajte da naučite nešto iz stresne situacije u kojoj se nalazite.
-U stresnoj situaciji tražite nove mogućnosti.
-Istaknite pozitivno – promenite se.

2.Ako želite savladati stres budite asertivni:

Biti asertivan znači preuzeti kontrolu i aktivno raditi na ispunjavanju sopstvenih potreba i težnji, a u isto vreme ostati svestan želja drugih. Asertivno ponašanje pomoći će nam da savladamo stresne situacije, a s vremenom će se zbog asertivnosti smanjiti njihova učestalost.Nedostatak asertivnosti obično je rezultat niskog samopoštovanja i samopouzdanja. To su pak činioci koji povećavaju nivo stresa, pa se zbog njih čak i naoko bezazlena situacija ili događaj mogu pretvoriti u potencijalno krizne. U različitim trenucima i situacijama, svi mi pokazujemo različite nivoe pasivnog, agresivnog ili asertivnog ponašanja. Problemi nastaju i nemožemo savladati stres kada određena reakcija nije primerena određenoj situaciji, a mi ne uspevamo da promenimo svoje ponašanje i tako prilagodimo reakciju. Da bismo razvijali asertivnost, treba da naučimo kako proširiti raspon svojih komunikacionih veština, a time ćemo steći sposobnost da bolje prilagođavamo svoje reakcije različitim situacijama.

3. Budite organizovani i lakše ćete savladati stres
Jedan od najčešćih uzroka stresa jeste stalna neorganizovanost, kako na poslu, tako i kod kuće. Kada sami nametnete neki sistem, smanjićete uticaj stresnog okruženja na najmanju moguću meru i to će vas zaštititi od problema koji se pojavljuju niotkuda. Previše krut obrazac ne bi bio praktičan, ali zato vođenje dnevnika, sastavljanje lista i određivanje prioriteta kada su u pitanju obaveze, pomažu u rasterećivanju stresnih situacija. Ako zapišete svoje ciljeve, obaveze i aktivnosti, to će vam pomoći da ih sagledate jasnije i videćete da su savladive.

4. izbacite to iz sebe
Stara izreka kaže da je problem koji podelite s drugima – rešen problem. Ljudi koji sve zadržavaju u sebi nose znatan, a nepotreban teret. Razgovarati s drugima o problemu može biti prvi korak ka njegovom rešavanju. Vredno je truda razviti svoj tim za podršku koji će vam pomoći dalakše savladate stres. Nekoliko poverljivih rođaka, kolega ili prijatelja s kojima ćete moći da porazgovarate kada ste uznemireni ili zabrinuti.

Još jedna važna stvar koja vam može pomoći da savladate stres je vežbanje…

-Aerobno vežbanje u dužem periodu uzrokuje stvaranje endorfina koji podstiče osećaj euforije i opuštanje.
Vežbanje održava dobru cirkulaciju i snižava krvni pritisak.
-Vežbanje može da razbistri um, eliminiše zabrinjavajuće misli i anksioznos.
-Vežbanje u grupi za posledicu može imati brojne društvene kontakte i doprineti uravnoteženosti između ostalih aktivnosti, na primer posla ili škole, porodičnih obaveza i zaduženja u kući.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *