Stanicid mast

Vrsta leka: antibakterijska krema

Za šta se koristi: kožne infekcije kod dece i odraslih

Šta je stanicid mast i za šta se koristi ?

Aktivni sastojak stanicid masti je fuzidinska kiselina. Reč je o antibiotiku, što znači da uništava bakterije koje izazivaju infekcije.

Stanicid mast se koristi isključivo za spoljnu upotrebu. Mast ili krema se koriste kao lokalni tretman za infekcije kože izazvane bakterijama koje su osetljive na fuzidinsku kiselinu (pogotovo stafilokoke).

Najčešće bolesti koje  leči Stanicid mast su:

 • Impetigo (crveni plikovi na koži koji lako pucaju i ostavljaju kraste)
 • Folikulitis (upala folikula dlake)
 • Sikoza vulgaris (infekcija dela kože na licu na kom raste brada)
 • Paronihija (infekcija kože oko noktiju na rukama ili nogama)
 • Eritrazma (infekcija koja se najčešće javlja u pregibima kože i izaziva pojavu smeđih, perutavih pečata)

Stanicid mast se koristi i za lečenje infekcija dermatitisa (upale kože), kao i posekotina i ogrebotina.

Ova krema se najčešće koristi tri ili četiri puta dnevno. Nakon upotrebe obavezno perite ruke kako biste sprečili širenje infekcije. Koža počinje da se oporavlja nakon par dana, a ako poboljšanja nema, obratite se svom lekaru.

Stanicid mast se prepisuje za lečenje infekcija izazvanih stafilokokama – impetiga, inficiranih posekotina i povreda kože i inficiranog dermatitisa. Ova krema sprečava dalje razmnožavanje bakterija koje su izazvale infekciju. Natrijum fusidat je so fuzidinske kiseline i deluje na sličan način. Verovatno ćete na deklaraciji nađi jedan od ova dva sastojka.

Stanicid mast za nos

Satanicid mast za nos se koristi kod infekcija nosa bakterijama.Ove bakterijske infekcije se prepoznaju po krastama u nosu i oko nosne šupljine.Stanicid mast za nos se koristi tako što se mala količina stavi na štapić za uši a onda nežno nanese u nozdrve.

Stanicid mast za bubuljice

Kad se koristi stanicid mast za bubuljica može doći do brzog popoljšanja stanja.Stanicid mast za bubuljice će biti dobro rešenje ako su one i koža oko njih upaljene što znači da je to žarište bakterijske infekcije.Mnogi se pitaju koji je najbolji antibiotik za akne i bubuljice a fuzidinska kiselina koju sadrži stanicid može biti odlično rešenje posebno jer efikasno uništava stafilokoke.

Stanicid mast je antibakterijska krema koja brzo uništava infekcije sa kože, posebno ako je inficiran samo mali deo kože. Ako je infekcija zahvatila veći deo kože, potrebno je piti antibiotike pored mazanja ove kreme. Ako je inficirani deo kože i upaljen, lekari obično prepisuju stanicid mast i neku antiupalnu kremu (npr. hidrokortizon).

Koristite stanicid mast samo onoliko koliko vam je lekar rekao. Lečenje  kremom traje oko nedelju dana, a nije preporučljivo koristiti stanicid mast duže od deset dana.

Stanicid mast – šta treba da znate pre upotrebe ?

Neki lekovi nisu prikladni za svakog pacijenta, i ponekad se stanicid mast sme koristiti samo uz posebne mere opreza. Pre nego što počnete sa upotrebom ove kreme, obavestite svog lekara ako ste trudni ili dojite bebu (jer nije utvrđeno da li fuzidinska kiselina može naškoditi bebi), ili ako ste ikada imali alergiju na bilo koji lek ili kremu.

Moguća neželjena dejstva

Poput svih lekova, i stanicid mast može imati neka neželjena dejstva, mada se ona ne javljaju kod svakog. Javite se lekaru bez odlaganja ako dobijete alergijsku reakciju sa sledećim simptomima:

 • Imate poteškoća sa disanjem
 • Lice i/ili grlo vam otiče
 • Dobijete osip po koži

Najčešća neželjena dejstva su različite reakcije na koži, posebno na mestu na kom se maže krema.

 • Svrab
 • Osip
 • Kontaktni dermatitis i ekcem
 • Osetljivost kože
 • Iritacija na mestu gde se nanosi krema (bolovi, peckanje, crvenilo)

Veoma retke nuspojave kod upotrebe stanicid masti su:

 • Upala oka (konjuktivitis)
 • Koprivnjača
 • Pojava plikova na koži

Kako čuvati Stanicid mast

Držite lek van domašaja dece.

Nemojte koristiti stanicid mast nakon isteka roka trajanja, koji je utisnut na pakovanju.

Čuvajte stanicid mast na temperaturi manjoj od 25°C.

Ako ne koristite stanicid mast duže od četiri nedelje nakon prve upotrebe, bacite pakovanje ako je u njemu ostalo još kreme. Nemojte kremu bacati u đubre, već je odnesite apotekaru ili lekaru. Na taj način ćete zaštititi životnu sredinu.