oticanje desne noge

Oticanje samo jedne leve ili desne noge nije retka pojava i može se javiti kao posledica mnoštva stvari. Ti uzroci se međusobno veoma razlikuju, a većina njih je indikator veoma ozbiljnih (ili bar problematičnih) stanja u organizmu. Uopšteno govoreći, sve što dovodi do oticanja leve noge može dovesti i do oticanja desne noge. To da li je otečena samo jedna noga ili obe je bitno za dijagnozu, jer određeni zdravstveni problemi obično izazivaju probleme samo sa jednom nogom.

Mada postoji nekoliko stvari koje mogu izazvati oticanje leve noge, sve se mogu svrstati u neku od sledeće dve kategorije: edemi ili upale. Edem je generični pojam pod kojim se podrazumeva nakupljanje tečnosti u nekom delu tela. Kada dođe do nakupljanja tečnosti u nogama, reč je o perifernom edemu. „Tečnost“ u ovom kontekstu može podrazumevati limfnu tečnost, krv, vodu i tako dalje. Upala označava oticanje tkiva, koje se javlja zbog povrede ili nekog oboljenja, kao sastavni deo imunološkog odgovora organizma.

Uzroci oticanja leve noge – edem

oticanje leve noge

Oštećenje bubrega

Funkcija bubrega je da filtriraju i izbacuju štetne materije i suvišnu vodu iz organizma. Ako je funkcija bubrega poremećena, ta suvišna tečnost nema načina da izađe iz tela. Gravitacija je zaslužna za to što ta voda odlazi u donji deo tela. Tako dolazi to oticanja u nogama. Mogući uzroci ovog tipa oštećenja su veoma brojni, a najčešći su infekcije, karcinom, srčani udar, povreda bubrega, vaskularne bolesti i autoimune bolesti.

oticanje desne noge

Kongestivni srčani zastoj

Kada srce oslabi i ne može da pumpa krv kroz čitav organizam, dolazi do kongestivnog srčanog zastoja. Reč „kongestivno“ je deo imena ovog poremećaja, jer dolazi do nakupljanja krvi u određenim delovima tela, pošto srce nema dovoljno snage da je pumpa. Krv koja se nakuplja u nogama i stopalima izaziva otoke. Kongestivni srčani zastoj se javlja zbog zadebljalih zidova arterija, problema nakon srčanog udara, koronarne bolesti, oštećenja zbog infekcija i sličnih stvari.Često dolazi do oticanja samo jedne noge leve ili desne.Ili je otok mnogo veči na jednoj nozi.

Krvni ugrušak (tromb)

Reč je o jednom od uzroka edema koji mogu izazvati oticanje samo jedne noge. Krvni ugrušci mogu nastati takođe zbom gnogo stvari, npr. ako imate problema sa zgrušavanjem krvi, ili ste neko vreme bili neaktivni (npr. dugo ležanje u krevetu zbog bolesti). Godine, prekomerna težina, pušenje, genetika i trudnoća takođe povećavaju rizik od stvaranja krvnih ugrušaka. Bez obzira na uzrok, krvni ugrušak delimično ili potpuno začepljuje venu u nozi. Pošto ne može da prođe kroz venu, krv počinje da se nakuplja u nozi i dolazi do otoka leve ili desne noge. I bol je čest simptom ovog problema, ali se ne javlja uvek. Ako se javi, obično počinje u predelu lista i javlja se osećaj jakog grča.Ako imate ovakav osećaj i oticanje desne noge što su simptomi tromboze, obavezno se javite lekaru, jer može doći do toga da ugrušak „stigne“ u neki važan organ i izazove mnogo teže probleme.

Lekovi

Neki lekovi, poput Aspirina ili Brufena, mogu izazvati zadržavanje tečnosti u organizmu i periferni edem. Verovatnoća se povećava sa dugoročnom upotrebom ovakvih lekova. I neki lekovi za dijabetes i visok pritisak takođe mogu izazvati otok nogu pri čemu je oticanje na jednoj strani izraženije npr. oticanje desne noge, jer oni utiču na cirkulaciju.

Uzroci oticanja desne noge – upala

Povrede

Bilo kakva povreda noge, članka ili stopala može izazvati upalni odgovor organizma. Tu spadaju prelomi, pokidane tetive ili uganuće članka. Do ovakvih povreda obično dolazi nakon fizičke povrede, istegnuća ili neke nesreće. Osim otoka i crvenila, javljaju se i bolovi na mestu povrede.

Celulitis

Celulitis je vrsta kožne infekcije koja se javlja kada bakterije (obično streptokoke ili stafilokoke) prodru u kožu kroz neku posekotinu ili ogrebotinu. Na koži se javlja otok i crvenilo i taj deo je obično osetljiv na dodir i topao. Mada se celulitis može javiti na bilo kom delu tela, najčešće se javlja u donjem delu nogu. Pošto može doći do sepse ako infekcija dospe u krvotok, obavezno se javite lekaru ako sumnjate na celuliti. Ako na koži imate bolan, crven otok i osip koji se ubrzano menja i imate temperaturu, bez odlaganja idite lekaru.

Artritis

Postoji nekoliko različitih tipova artritisa, u zavisnosti od uzroka i mesta na kom se javio. Ipak, princip je isti – uzrok je neobično trenje između kostiju i zglobova. Osim što artritis kretanje čini otežanim i bolnim, i zglobovi i okolna tkiva mogu početi da otiču. Ako imate artritis u kolenu ili članku, može se javiti i oticanje cele noge. I giht je vrsta artritisa koja se javlja zbog nakupljanja kristala mokraćne kiseline u zglobovima, tako da i giht može dovesti do otoka jedne noge češće desne.

Oticanje leve noge – lečenje

Lečenje otoka leve noge u potpunosti zavisi od uzroka. Ako smatrate da je uzrok ozbiljan, idite kod lekara i ispričajte mu koje sve simptome imate, kako bi vam on odredio adekvatan tretman. Gotovo svaki uzrok oticanja leve noge može dovesti do deformiteta, invaliditeta, problema sa svakodnevnim funkcionisanjem, jakih bolova, pa čak i smrti. Tretman će u najvećoj meri zavisiti od uzroka oticanja, a najčešće se preporučuje nešto od sledećeg:

  • Diuretici za izbacivanje suvišne tečnosti iz organizma
  • Ishrana bez soli, kako bi se održao balans vode i elektrolita u organizmu
  • Medicinske čarape, koje sprečavaju nakupljanje vode u nogama
  • Operacija
  • Antibiotici
  • Lekovi protiv upala
  • Odmor, hladne obloge i podizanje noge
  • Promene u svakodnevnim navikama