rupurut tablete

Rupurt je lek protiv kiseline u želucu koji sadrži aktivnu supstancu hidrotalcit.Rupurut tablete za žvakanje neutrališu hlorovodoničnu kiselinu u želucu.Rupurut lek za kiselinu, koristi se i kod tegoba kao što su – gorušica, gastritis, čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

Za šta se koristi Rupurut?

Lek Rupurt se koristi za olakšavanje sledećih tegoba:

 • Hiperacidnosti (previše želudačne kiseline)
 • Lošeg varenja
 • Gorušice (koja se javlja zbog ezofagitisa, želudačne kile ili trudnoće)
 • Upale membrane želuca (gastritisa)
 • Čireva na želucu i dvanaestopalačnom crevu

Kako Rupurut funkcioniše?

Lek Rupurut sadrži aktivnu supstancu hidrotalcit. Rupurut je antacid i deluje tako što vezuje suvišnu kiselinu u stomaku. Na taj način se neutrališe kiselina i smanjuje kiselost u želucu.

Antacidi ublažavaju bolove i loše varenje, gorušicu i druge simptome koji se javljaju zbog viška želudačnih sokova tako što neutrališu kiselost. Deluju čim dospeju u želudac.

rupurut tablete

Upotreba i doziranje

Kako se koristi lek Rupurut ?

Odrasli i deca starija od 14 godina: jednu do dveRupurut tablete za žvakanje dnevno, nakon obroka ili po potrebi. Ne sme se uzimati više od 12 tableta dnevno (6.000 mg).

Druge preparate i lekove uzimajte 2-3 sata pre ili posle uzimanja Rupuruta.

Upozorenje

Loše varenje i gorušica su nekada simptomi ozbiljnijih problema, poput čira ili raka želuca. Pre nego što uzmete lek Rupurut na svoju ruku, konsultujte lekara u sledećim slučajevima:

 • Stariji ste od 55 godina i nedavno ste dobili simptome gorušice
 • Simptomi gorušice i lošeg varenja traju duže od dve nedelje
 • Imate poteškoća ili osećate bol prilikom gutanja
 • Imate neprestan bol u stomaku
 • Imate krvavu ili crnu stolicu
 • Često povraćate i/ili povraćate krv
 • Imali ste problema sa čirem na želucu
 • Koristite nesteroidne antiinflamatorne lekove (npr. Aspirin, Ibuprofen, Diklofen, Naproksen i td).

Lek Rupurut ne smeju koristiti deca mlađa od šest godina.

Lek se ne sme koristiti ako ste alergični na bilo koji sastojak. Konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom ako imate bilo kakvu alergiju.

Ako mislite da imate alergijsku reakciju na lek Rupurut , odmah prestanite da ga koristite i odmah se obratite lekaru.

Rupurut u trudnoći

Trudnoća i dojenje

Određeni lekovi se ne smeju koristiti tokom trudnoće ili dojenja. Uvek informišite svog lekara ako ste trudni ili planirate trunoću pre nego što počnete da koristite bilo koji lek.

Lek Rupurut se ne apsorbuje u krvotok, tako da nema neželjenih dejstava ako se koristi tokom trudnoće. Često se koristi za ublažavanje simptoma gorušice u kasnoj trudnoći.

Nema štetnih efekata kada ovaj lek koriste dojilje.

Neželjena dejstva

Lekovi ponekad mogu izazvati neželjena svojstva, i ona su različita kod različitih pacijenata. Prilikom upotrebe Rupuruta, kao neželjena dejstva mogu se javiti dijareja i povraćanje. Ove pojave su retke i ne javljaju se kod svakoga ko koristi ovaj lek.

Interakcije sa drugim lekovima

Veoma je važno da kažete svom lekaru ili farmaceutu koje još lekove uzimate, uključujući i one koje kupujete bez recepta i biljne suplemente, pre nego što počnete da koristite Rupurut tablete. Isto tako, ako pijete ovaj lek neko vreme, a potrebno je da počnete sa još nekom terapijom, recite to lekaru kako biste bili sigurni da ti lekovi nemaju interakcije.

Ovakvi antacidi mogu uticati na apsorpciju mnogih drugih lekova, što znači da će ti lekovi biti manje efikasni. Ako uzimate bilo koji drugi lek, uvek se konsultujte sa lekarom ili farmaceutom pre nego što počnete da koristite Rupurut ili bilo koji antacid. Sve interakcije se obično mogu izbeći ako dva sata pre i posle uzimanja Rupuruta ne uzimate nijedan drugi lek. To posebno važi za lekove koji sadrže gvožđe, hinolonske antibiotike (Ciprofloksacin) i antibiotike na bazi tetraciklina (Doksiciklin, Tetraciklin itd.).

Rupurut tablete za žvakanje cena

Cena ovih tableta je oko 300 din.

Ovaj tekst je informativnog karaktera.Za više informacija o svim potencijalnim rizicima vezanim za lek Rupurut obratite se lekaru ili farmaceutu.