kvržica iza uha bolna na dodir

Šta vam je činiti ako vam se pojavi bolna kvržica iza uha ? Dobra vest je da većina kvržica, kuglica, zadebljanja i izraslina iza ušiju nisu nešto što bi trebalo da vas zabrinjava. Međutim, ukoliko imate infekciju, možda ćete morati da uzimate lekove. Osim toga, u veoma retkim slučajevima, kvržica iza uha bolna na dodir je pokazatelj ozbiljnih oboljenja i mora se odmah lečiti.

Mogući uzroci i lečenje bolnih kvržica iza uha

Apsces

Kada bakterije i virusi napadnu neka tkiva i ćelije, izazivaju imuni odgovor pa dolazi do stvaranja belih krvnih zrnaca koja se upućuju u zahvaćenu regiju. Bela zrnca počinju da se nakupljaju u tkivu i dovode do stvaranja gnoja. Gnoj je gusta tečnost koja se sastoji od mrtvog tkiva i belih krvnih zrnaca, bakterija i drugih supstanci. Kada višak gnoja izazove otok tkiva i regija postane bolna i topla na dodir, kažemo da se formirao apsces koji može da izgleda kao izraslina iza uha najčešće bolna na dodir.

kvržica iza uha bolna na dodir

Lečenje – Gnoj u apscesu mora da se ocedi hirurškim putem. Kožni apscesi se dreniraju kroz rez na površini kože, dok je kod dubljih apscesa potrebna nešto komplikovanija hirurška intervencija. Tehnika koja će biti primenjena zavisi od toga gde se apsces nalazi. Dok koža zaceljuje normalno je da se formira ožiljak. Osim toga, većina pacijenata će morati da uzima antibiotike da bi se eliminisala infekcija.

Lojna cista aterom iza uha

Lojne žlezde u koži luče sebum, odnosno loj, koji podmazuje dlake i kožu. Ovo je zdrav proces, međutim, ponekad dođe do zapušenja žlezde pa se formira lojna cista. Manifestuje se kao benigna kvržica iza uha koja izranja iz kože. Premda su lojne ciste iritirajuće ili neprijatne, verovatno vas neće boleti. Najčešće se javljaju na vratu, glavi i trupu.

Lečenje – Lojne žlezde su obično blage i ne moraju da se leče. Međutim, ako osetite oticanje ili osetljivost, razmislite o nekom kućnom leku. Na primer, možete da pospešite dreniranje stavljanjem toplih obloga na zahvaćenu površinu ali ne smete da cedite ili probadate cistu. Za bolne i upaljene ciste potražite medicinsku pomoć, budući da one mogu da se leče hirurškim putem ili laserom.

Limfadenopatija

Limfadenopatija je stanje kod koga dolazi do oticanja limfnih čvorova, malih okruglih organa kojih ima po čitavom organizmu, što može da se manifestuje kao kvržica iza uha bolna na dodir. Otok se javlja usled nakupljanja imunih ćelija u limfnom čvoru. Limfadenopatija se uglavnom javlja usled upale prouzrokovane infekcijom ali može da bude i posledica nekih oblika kancera.

Lečenje – Otečeni limfni čvorovi se leče tako što se cilja na uzrok otoka. Na primer, kod bakterijske infekcije mogu da se koriste antibiotici, mada se otok usled virusa često sam povlači. Ako vaš lekar sumnja da imate kancer, možda će biti potrebno ultrazvučno snimanje ili biopsija. Otečeni limfni čvorovi koji se ne smiruju nakon nekoliko nedelja, zahtevaju medicinsko zbrinjavanje.

Akne (acne vulgaris)

kvržica iza uha bolna na dodir može biti i inficirana akna ili bubuljica.Akne su veoma čest kožni problem koji uglavnom pogađa adolescente. S vremena na vreme, dlačni folikul na površini kože može da se zapuši lojem i mrtvim ćelijama kože. Ovo može da dovede do pojave kvržica i gnojnica na koži.Na površini se one pojavljuju kao miteseri (otvoreni komedoni) i beli miteseri (zatvoreni komedoni). Međutim, u nekim drugim slučajevima se akne formiraju nešto dublje u koži pa stvaraju veliki i čvrsti čvor koji je često prilično bolan.

Lečenje – U većini slučajeva se akne leče topičnim lekovima koji se nanose direktno na kožu. Neki preparati smanjuju masnoću kože, dok drugi uništavaju bakterije koje izazivaju bubuljice. U najčešće sastojke ovih lekova spadaju salicilna kiselina, benzoil peroksid, retinoidi i antibiotici. Dermatolog će vas posavetovati koji je preparat najpodesniji za vas.

Umesto toga, možete da pokušate i sa nekim od navedenih načina lečenja koji deluju preko čitavog organizma, posebno ako imate crvene i otečene cistične akne:

  • izotretinoin
  • antibiotici
  • (važi samo za žene) pilule za kontracepciju ili drugi medikamenti koji sadrže hormone

Infekcija grla

Otoci na licu mogu da budu posledica nekoliko vrsta virusnih i bakterijskih infekcija, uključujući i zaraznu mononukleozu (Epštajn-Barov virus) i streptokoknu infekciju grla. U nešto ređe uzroke infekcije grla spadaju male boginje (morbili), ovčje boginje (varičela) i HIV/AIDS; sve navedene bolesti izazivaju otoke na licu i vratu ili bolne kvržice iza uha.

Lečenje – lečenje grlobolje zavisi od uzroka. Antibiotici se najčešće prepisuju kod bakterijskih infekcija. Nasuprot tome, virusne grlobolje često prolazi same. Neki medikamenti, kao što su analgetici i dekongestanti, mogu da ublaže simptome ali će vam možda biti potrebni i antivirusni lekovi.

Postoje i brojni drugi, kao i kućni, lekovi za grlobolju, uključujući:

  • pastile za grlo
  • antiinflamatorni lekovi
  • ispiranje grla slanom vodom
  • topli napici i dosta tečnosti
  • izbegavanje kontakta sa bilo čim što može da nadraži grlo ili izazove alergiju, kao što su štetne hemikalije ili dim

Mastoiditis

Kvržica iza uha na kosti može da nastane zbog ovog oboljenja.Mastoiditis je teška komplikacija upale srednjeg uha i manifestuje se kao infekcija mastoidne kosti, koštanog produžetka koji se nalazi iza uha. Može da nastane i kao posledica manje upale uha koja nije lečena. Možete da osećate čvor ili bolnu kvrgu iza uha jer dolazi do formiranja ciste ispunjene gnojem.

Lečenje – Mastoiditis mora odmah da se leči antibioticima koji, ponekad, moraju da se administriraju direktno u krvotok. Povremeno je potrebna operacija da bi se dreniralo srednje uvo (miringotomija) ili uklonio deo mastoidne kosti (mastoidektomija). Da bi bili sigurni da je infekcija pod kontrolom, lekari će možda zahtevati da provedete nekoliko dana u bolnici da bi pratili stanje.Kvrga iza uha na kosti će nestati kad se izleči infekcija.

Upala srednjeg uha (otitis medija)

Infekcija srednjeg uha i upala koju ona izaziva poznata je kao otitis medija. Izazivaju je bakterije ili virusi, a za posledicu ima nakupljanje tečnosti. Ovo može da se manifestuje kao vidljiva kvržica iza uha bolna na dodir.

Lečenje – Do poboljšanja kod upale srednjeg uha često dolazi nakon približno 48 sati, a simptomi bi trebalo da nestanu bez ikakvog lečenja za oko dve nedelje.Kvrzica iza uha kod odraslih i dece nestaje kad prođe upala.

Da biste ublažili bol usled upale srednjeg uha možete da stavljate tople obloge, kapi za uši ili da uzimate analgetike. Neki pacijenti, posebno deca, dobijaju antibiotike. Vodite računa da uzmete kompletnu terapiju koja vam je prepisana da se infekcija ne bi navratila. Kod ponavljajućih upala srednjeg uha, možda je potrebna ugradnja cevčice kroz koju će tečnost da otiče. Svi pacijenti koji se leče od infekcije uha moraju da budu pod budnim nadzorom lekara.