nfekcija pupka kod odraslih

Postoji mnogo razloga zbog kojih se može javiti infekcija pupka, svrab crevenilo i jaka upala koju ponekad prati curenje. U ovom tekstu, pročitaćete šta najčešće izaziva infekciju pupka i kako je možete sprečiti i lečiti.

Postoji jedna predrasuda kad je u pitanju infekcija pupka kod odraslih, prema kojoj samo osobe koje imaju pirsing u tom delu tela, mogu zapatiti neku infekciju. Iako bušenje pupka u nesanitarnim uslovima jeste jedan od glavnih uzročnika infekcija i upala pupka, postoje i drugi, koji takođe zahtevaju određenu negu i lečenje, a mogu se i sprečiti.

Opšte informacije

Pupak se može inficirati nekom vrstom bakterije koja izaziva krvarenje ili lučenje belog sekreta, a mogu se javiti i neki drugi simptomi kao što su bol pupka i otok. Ako je infekcija pupka ozbiljnija, možete osećati mučninu u stomaku. infekciju izazivaju razni patogeni, poput gljivica i bakterija, a pogotovo u kombinaciji sa diranjem pupka prljavim rukama ili kupanjem u nečistoj i zagađenoj vodi. Pirsing pupka, koji se radi najčešće iz estetskih razloga ili radi slanja neke modne poruke, može biti loš po zdravlje i izazvati infekciju, ako se ne uradi dobro.

nfekcija pupka kod odraslih

Prvi simptomi infekcije su krvarenje i lučenje gnoja (curenje iz pupka) koji može biti zelene, žute ili sive boje. Stanje u kom se ova tečnost naziva gnojem, naziva se ‘celulitis’. Stanje u kom osim krvi, zelenkasto-žuta tečnost curi iz rane, naziva se ‘septikemija’. Ako je nakit koji stoji u pupku inficiran, osetićete bol u predelu oko njega i javiće se upala pupka.

Najverovatnije će inficirani deo pocrveneti što znači da je prisutna upala pupka. A ako se iz bilo kog razloga zanemari infekcija pupka i ne počne se lečenje na vreme, javiće se ozbiljne posledice. Ukoliko se samo u početku ignoriše infekcija, verovatno će se formirati absces, a zanemarivanje na duže staze može imati fatalan ishod.

Za odlaganje lečenja, postoji još posledica, poput širenja infekcije i trovanje. Ukoliko se infekcija ne sanira na vreme, proširiće se na ostatak stomaka i zato dolazi do daljih komplikacija. Infekcija pupka može izazvati još simptoma, poput povišene telesne temperature i bola koji se javlja u drugim delovima tela. U tim, retkim ali opasnim situacijama, pacijenti se obično prebacuju na bolničko lečenje kako bi se izbegla dalja oštećenja tkiva i organa.

Infekcija pupka kod odraslih lečenje

Ukoliko je infekcija pupka jaka, lekar će vam prepisati veću dozu antibiotika. Ako je koža oko pupka bolna, javite se svom doktoru što pre i nemojte odlagati lečenje. U većini slučajeva, infekcija pupka kod odraslih i dece se pogoršava zbog ignorisanja i nedovoljno razvijene svesti o ovom problemu.

Kako biste izbegli pojavu infekcije kod vas ili bebe na prvom mestu, obratite pažnju na pupak dok se kupate i dobro ga operite. Naravno, ne smete biti suviše grubi, niti mu posvetiti previše pražnje pri pranju, kako ne biste izazvali drugu vrstu problema. Nakon tuširanja ili kupanja, dobro utapkajte peškirom pupak i kožu oko njega, kako se voda tu ne bi zadržavala.

Ako imate pirsing u pupku, vodite računa o nakitu koji stavljate u njega. Minđuša za pupak ne sme da sadrži nikl, i nemojte je vaditi sami, pošto se rana ili infekcija pupka tako mogu proširiti.

U čaši tople vode, rastvorite kašikicu morske soli. Natopite vatu u ovom slanom rastvoru, pa je utapkajte oko pupka. Na ovaj način se isušuje gnoj i smanjuje se otok. Iscedak iz pupka uvek uklanjajte vatom. Nakon brisanja, nanesite malo antibakterijskog sapuna na čistu vatu i obrišite inficirani deo pupka, pa zatim obrišite mokrim papirnim ubrusom. Na kraju, obrišite sve suvim, čistim peškirom.

U apoteci možete naći antiseptik kreme kojima se može sanirati upala pupka kod odraslih i beba, ali se pre kupovine konsultujte sa lekarom.

Svi ovi saveti pomoći će vam da izbegnete komplikacije koje može izazvati infekcija pupka.