gorko u ustima

Uzroci osećaja gorčine u ustima

Osećaj gorčine u ustima mogu da izazovu brojna oboljenja. U njih spadaju periodontalne bolesti (nezdravo zubno meso i zubi), pokvareni zubi, neuravnoteženost sistema za varenje, alergijska reakcija pa čak i neki lekovi poput antihipertenziva.

Većina ovih uzroka za gorak ukus u ustima, osim alergijske reakcije, za posledicu ima osećaj gorčine u ustima koji traje duže vreme i pojavljuje se tokom vremena, veoma polako, skoro neprimetno. U slučaju alergijske reakcije, gorčina u ustima se javlja iznenada i može dan nestane veoma brzo ili nakon izvesnog vremena.

Preporučljivo je da posetite stomatologa u slučaju da stalno imate gorak ukus u usutima da bi se ispitale sve mogućnosti.

gorko u ustima

Periodontalne bolesti

U slučaju periodontitisa, bolesti desni i drugih potpornih struktura zuba, povećano stvaranje isparljivih sumpornih jedinjenja izaziva promene na receptorima za ukus.

Pokvareni zubi

Prisustvo dugotrajnih gnojnih lezija u ustima može da bude izvor stalne infekcije i da dovede do toga da se vremenom javi osećaj gorčine u ustima. Ovo je obično, mada ne i uvek, povezano i sa drugim simptomima, kao što su otok i bol u zahvaćenom zubu.

Alergijska reakcija

Ovo je najverovatniji i najčešći uzrok iznenadnog osećaja gorčine u ustima. Krivac za ovo stanje može da bude bilo šta – od nove paste za zube do prehrambenih aditiva koji se dodaju u prerađene namirnice.

Ove alergijske reakcije mogu da zahvate receptore ukusa na jeziku i dovedu do njihovog oticanja. Veoma često je skoro nemoguće izolovati alergen.

Prestanite da koristite nove proizvode za oralnu higijenu, kao što je tečnost za ispiranje usta, kao i nove prehrambene proizvode koje ste nedavno počeli da koristite.

Lekovi

Zboh nekih lekova može da se javi gorko u ustima, međutim, pre nego što ih zamenite ili prestanete da ih uzimate, odlazak kod lekara koji ih je prepisao je obavezan. Nakon toga lekar može da vam prepiše druge lekove sa drugačijom molekularnom strukturom.

Drugi mogući uzroci

Gorak ukus u ustima može da bude znak nekog uzročnog sistemskog poremećaja. Bolesti jetre i bubrega mogu za posledicu da imaju promenu čula ukusa, kao i da izazivaju zadah. Do ovoga dolazi usled enzima koji se stvaraju u procesu propadanja ovih organa.

Drugi, nešto ređi, uzrok za promenu čula ukusa je trovanje teškim metalima. Metali poput olova, žive i bizmuta su najčešći krivci. Skorašnji događaji su pokazali da je olovo prisutno u predmetima za svakodnevnu upotrebu poput boja i igračaka. Čak i kada ih ima u malim tragovima, ovi metali mogu da proizvedu štetno dejstvo. Razlog tome je činjenica da ovi metali ne mogu u potpunosti da se izbace kada ih organizam apsorbuje.

U svim navedenim slučajevima, lečenje osnovnog oboljenja ili prestanak upotrebe sumnjivih proizvoda je način da se simptomi povuku.

Lečenje je obično kratko i delotvorno kada se utvrdi tačan uzrok, a receptori ukusa se skoro uvek vraćaju u normalno stanje i gorak ukus u ustima nestaje.