crvene fleke po nogama koje svrbe

Koža na našim stopalima je pod velikim pritiskom, jer provodimo mnogo vremena obuveni, a čarape se ne prave uvek od najboljih materijala. Osim toga, većina nas dosta hoda. Sve su to samo neki od faktora koji kožu na stopalima čine podložnom mnogim zdravstvenim problemima, a većini njih je zajednički simptom svrab. Zamislite samo kolika temperatura se javlja na stopalima dok imamo čarape i cipele. Osim toga, stopala „nose“ celokupnu telesnu težinu, tako da svaki dodatni kilogram stvara više opterećenja na stopala.

Zbog tolikog fizičkog stresa, koža na stopalima može postati suva, ispucala i iritirana. To su najčešći razlozi zbog kojih se javljaju crvene fleke po nogama koje svrbe, ali tu je i još faktora. Koža je prilično osetljiva na infekcije, kako bakterijske i virusne, tako i gljivične.

Najčešće se češamo kada osećamo svrab na stopalima, i mada nam to privremeno prija, zapravo samo čini stvari gorim. Češanje može samo izazvati ili pogoršati gljivične bakterijske infekcije.

crvene fleke po nogama koje svrbe

Crvene fleke po nogama koje svrbe uzrok

Ovde navodimo najčešće uzroke zbog kojih se javljaju crvene tačkice po nogama:

Gljivične infekcije – atletsko stopalo

Mada se ova gljivična infekcija najčešće manifestuje u vidu raširenog osipa, mogu se javiti i crvene, upaljene tačkice, flekei jak svrab. Izbegavajte da se češete, jer tako dolazi do pucanja kože, što izaziva još goru iritaciju i svrab.

Saznajte više>>>  Atletsko stopalo

Ekcem

Slično atletskom stopalu, i ovaj osip je često propraćen svrabom i flekama na koži stopala. Previše znojenja i vlaga pogoršavaju stanje.

Šuga

I šuga može izazvati pojavu svraba, crvenila i fleka na stopalima. Ako vam je dijagnostikovana šuga, budite jako oprezni, jer je reč o vrlo zaraznoj bolesti koju lako možete preneti nekom drugom.

Molluscum contagiosum

Reč je o još jednoj virusnoj infekciji, koja izaziva pojavu fleka na stopalima i jak svrab.

Ujed insekata

Komarci, stenice i različiti drugi insekti mogu svojim ujedom izazvati pojavu crvenila, svraba i crvene tačkice na mestu ujeda.

Atopijski dermatitis

Javlja se u vidu fleka na koži koji svrbe. Čest je i kod beba i dece.

Kontaktni dermatitis

Crvene fleke i svrab na koži se javljaju nakon kontakta sa štetnim i iritirajućim agensima u kremama, melemima, parfemima i sličnim kozmetičkim proizvodima za negu kože.

Žuljevi

Kako koža postaje sve deblja i suvlja, svrab postaje sve jači i jedino neprestano češanje može privremeno olakšati svrab.

Bradavice

Bradavice su simptom virusne infekcije, i u nekim slučajevima se osim čvorića javlja i svrab.

Dishidrioza (dishidriotični ekcem)

Kod dishidrioze glavne simptom su lezije koje se pojavljuju na prstima ruku i nogu i propraćene su svrabom.

Lečenje svraba i fleka na stopalima

Lečenje zavisi od tačnog uzroka koji je izazvao svrab i pojavu crvenih ta;kica i fleka na stopalima. Najčešće metode za lečenje su sledeće:

  • Umirujući losioni sa mentolom i kamforom. Oni se koriste da umire kožu nakon ujeda insekta. Pranje kože antibakterijskim sapunom i izbegavanje češanja dosta pomaže da se izbegne sekundarna bakterijska infekcija.
  • Žuljevi se lako uklanjaju laserskom terapijom.
  • Šuga se leči prepisanim kremama i losionima (Permetrin, Ivermektin i sl.)
  • Bradavice se leče kremama, a mogu se uklanjati i smrzavanjem tečnim azotom ili krioterapijom.
  • U slučaju molluscum contagiosum koriste se lekovi i kreme protiv virusa.
  • Za gljivične infekcije, uključujući atletsko stopalo, koriste se antimikotici. Najbolji metod lečenja ovih infekcija jesu kreme i melemi. Najbolje je da obratite više pažnje na higijjenu kako se infekcija ne bi vratila. Lekovi i kreme će ublažiti svrab i upalu.
  • Ekcem: postoji dosta krema koje se koriste kako bi koža zadržala prirodnu vlagu i prirodnu pH vrednost. U težim slučajevima ekcema, koriste se kreme na bazi kortikosteroida.
  • Atopijski dermatitis: za ublažavanje simptoma je najbitnije izbegavati kontakt sa iritansima.
  • Kontaktni dermatitis: najčešće se koriste kortikosteroidi i za topikalnu i za oralnu primenu. Lekari često preporučuju kreme na bazi mentola kako bi se koža umirila.

Kao što vidite, kada je reč o svrabu i flekama na stopalima, veoma je važno da se leči pravi uzrok simptoma. Najbolji način lečenja je da uzimate lekove kako biste lečili uzrok, a kreme i meleme za ublažavanje svraba i ostalih simptoma. Postoji dosta krema i preparata koji se kupuju bez recepta, a koji odlično leče upale, suvu i ispucalu kožu.