bolovi u butinama

Da bi saznali šta izaziva bol u butinama bitno je da li se bolovi javljaju sa zadnje, prednje ili unutrašnje strane.U ovom članku saznajte koji su mogući uzroci za:

 • Bol u butini sa zadnje strane
 • Bol u butini sa prednje strane
 • Bol u butini sa unutrašnje strane
 • Bol sa spoljašnje strane butine

Bolovi u butinama sa zadnje strane

Bol u butini pozadi se javlja najšešće zbog istegnuća mišića zadnje lože.Zadnja loža se proteže od zadnjice do unutrašnje strane kolena. Istegnuće ovih mišića ometa ispravljanje noge. Ako niste dobro zagrejani pre fizičke aktivnosti lako možete da istegnete ovaj mišić.Ovo je i veoma čest uzrok za bol u butini kod dece.Bolovi u butini sa zadnje strane gotovo sigurno ukazuju na istegnuće mišića.Ovo nije opasna povreda a stanje će se srediti posle nekoliko dana mirovanja.Bolovi sa zadnje strane butina mogu se javiti posle trčanja ili dužeg hodanja kod osoba koje nemaju dobru fizičku kondiciju.

Bolovi u butini sa prednje strane

Najčešći uzrok za bol u butini sa prednje strane je istegnuće mišića kvadricepsa.Glavna funkcija kvadricepsa je istezanje potkolenice.Istegnuće se u preko 90% slučejeva javlja samo na jednoj nozi.Ako nema otoka i podliva mirovanje od nekoliko dana će dovesti do poboljšanja.Bolovi u obadve butine s prednje strane mogu ukazivati na upalu mišića zbog jače fizičke aktivnosti ili na degenerativne procese koji dolaze sa godinama i javljaju se samo kod starijih osoba.

Bol sa spoljašnje strane butine

Isto kao i u dva prethodna slučaja uzrok je najšešće istegnuće mišića zbog fizičke aktivnosti ili optrećenja.Sa spoljnje strane butine se nalazi bedereni živac kad dođe do bilo kakvog pritiska na njega osećaju se bolovi.

Bol sa unutrašnje strane butine – mogući uzroci i lečenje

Bol sa unutrašnje strane butine može da bude pokazatelj nekog osnovnog oboljenja, kao što su bubrežni kamenci, cepanje mišićnog tkiva, hernija (kila) ili čak neki oblik artritisa. Bol sa unutrašnje strane butine može da se proširi bilo gde između preponske regije i kolena. Može da se manifestuje kao istegnuće prepone, tup stalan bol ili probadajući, oštar bol duž regije butine. Prvi korak koji vodi ublažavanju bola sa unutrašnje strane butine je utvrđivanje njegovog uzroka.

bolovi u butinama

Vrsta i intenzitet bola sa unutrašnje strane butine mogu da se razlikuju čak i kod pacijenata sa sličnom dijagnozom. Može da traje nekoliko trenutaka, a može da bude uporan tup ili oštar bol koji se pojačava prilikom kretanja ili u stanju mirovanja.

Šta izaziva bol sa unutrašnje strane butine?

Uzroci bola sa unutrašnje strane butine često su povezani sa mišićnim problemima poput istezanja, kompresijom, abnormalnostima u strukturi kostiju i zglobova i izraslinama. Utvrđivanje osnovnog uzroka bola sa unutrašnje strane butine, vodi brzom i pravilnom lečenju.

 1. Ingvinalna hernija (preponska kila)

Ingvinalna hernija, odnosno preponska kila je najčešći oblik svih hernija. Hernija se odnosi na stanje tkiva ili untrašnjeg organa koji se probija kroz oslabljeni deo mišića. U ovom slučaju, deo creva ili okolnog tkiva strči kroz zid trbušnog mišića i formira izbočinu u preponskoj regiji.

Bol sa unutrašnje strane butine se javlja kada se oseća bolan pritisak u preponskoj regiji. Preponska kila može da nastane zbog oslabljenih mišića usled podizanja velikog tereta, zbog prisustva tečnosti u trbuhu, trudnoće, viška kilograma, hroničnog kašlja ili formiranja u utrobi.

 1. Trudnoća

Bol sa unutrašnje strane butine tokom trudnoće može da bude posledica stanja koje je poznato kao disfunkcija stidne simfize (disfunkcija prednje veze karličnih kostiju), ili SPD.*

(*U toku trudnoće organizam normalno ispušta hormon relaksin koji bi trebalo da omekša zglobove pre porođaja. Kod nekih žena je lučenje ovog hormona nešto veće pa dolazi do prekomernog opuštanja zglobova i ligamenata, što za posledicu ima bol u stidnoj kosti. Ovo stanje je poznato kao disfunkcija stidne (pubične) simfaze.

Normalna udaljenost između dve stidne (pubične) kosti je oko 4 – 5mm, a u poslednjem tromesečju trudnoće se razmak povećava za dodatna 2 – 3mm. Kada relaksina ima previše, razmak između dve stidne kosti se još više povećava i destabilizuje karlicu, čija je uloga da održava stabilnost u hodu. Kada su ligamenti previše opušteni i karlica nije stabilna, bol se javlja pri svakom pokretu donjeg dela tela, kod nekih žena i ustanju mirovanja. – Prim. prev.)

Bol, ukočenost i otežano kretanje (geganje) mogu da budu i posledica položaja i pritiska težine bebe.

Više kretanja ili pritisak na unutrašnju stanu butine mogu da pojačaju bol u toku stajanja, hodanja, uspinjanja stepenicama ili prilikom ležanja na jednoj strani.

 1. Problemi sa mišićima

Mišići karlične regije i unutrašnje strane butina mogu da se budu prenapregnuti ili istegnuti prilikom naglog okretanja ili dugotrajnog preteranog korišćenja. Pucanje i istezanje mišića u preponskoj regiji može da izazove žareći bol u regiji butina.

Kao i kod istezanja drugih mišića, bol sa unutrašnje strane butine može da se svrsta pod tri glavne kategorije bola.

 • Bol I stepena – je blag i bez nepokretnosti.
 • Bol II stepena – je umeren bol uz moguće oštećenje tkiva i stvaranje krvnih podliva (modrica).
 • Bol III stepena – je jak bol sa mogućim teškoćama pri kretanju zbog slabosti mišića.
 1. Femoroacetabularni sudar

Bol sa unutrašnje strane butine sa femoroacetabularnim sudarom je obično izazvan usled abnormalnog oblika glave butne kosti (femura) ili kupolike čašice (acetabuluma) u karlici. Femoroacetabularni sudar je stanje kod koga dolazi do trenja između kostiju.

Pokreti kuka poput sedanja, hodanja, kao i drugih savitljivih pokreta, mogu tokom vremena da izazivaju blag do umerenog bola jer trljanje kostiju jedna o drugu dovodi do oštećenje zgloba. Ovaj bol, uz ukočenost, može da ometa glatko kretanje u karličnoj regiji i nogama.

 1. Bubrežni kamenac

Intenzivan i jak bol u leđima se najčešće povezuje sa formiranjem bubrežnih kamenaca. Ovaj bol može da se proširi i na unutrašnju stranu butine uz napade grčeva koji dolaze i prolaze.

Bubrežni kamenci su naslage soli i minerala mokraćne kiseline, oksalata i kalcijuma, koji se kristališu i kamenac kada je nivo ove kiseline veći od količine tečnosti koja je potrebna za njeno ispiranje kroz mokraću.

 1. Osteoartritis

Tokom vremena hrskavica zglobova može da se pohaba i istanji, a zaštita zgloba postaje oslabljena. Ovo može da izazove oštar, probadajući bol sa unutrašnje strane butine prilikom hodanja i mirovanja, a može da bude praćeno i ukočenošću i otežanim kretanjem.

Uzrok osteoartritisa može da bude prirodni proces starenja, gojaznost, genetika, povrede ili oboljenja poput gihta, reumatoidnog artritisa ili dijabetesa.

 1. Osteosarkom

Jak bol sa unutrašnje strane butine može da se javi i usled maligne bolesti osteosarkoma. Ovaj oblik kancera formira tumor u kostima butine, cevanice ili ruke i obično se sreće kod mlađih osoba.

Pored bola, kod osteosarkoma može da se javi i otežano kretanje, crvenilo i otoci.

Osteosarkom je najčešći oblik malignog tumora kostiju.

 1. Drugi uzroci

Bol sa unutrašnje strane butine može da bude posledica i drugih oboljenja i poremećaja, u koje spada i edem. Ovo oboljenje izaziva upalu tkiva kože usled nakupljanja viška tečnosti.

Lipom, odnosno širenje ćelija masti koje spajaju kožu i mišićno tkivo, takođe može da bude uzrok bola sa unutrašnje strane butine, kao i upala zglobova izazvana bakterijama kod septičkog artritisa.

Blag ili jak bol sa unutrašnje strane butine može da bude i posledica hirurškog zahvata.

Kako se leči bol sa unutrašnje strane butine

Lečenje bola sa unutrašnje strane butine može da bude usredsređeno na osnovni uzrok i da istovremeno ublažava osećaj i druge simptome koji prate bol.

 1. Ingvinalna hernija

U slučaju preponske kile (ingvinalne hernije) moguće su dve vrste operativnih zahvata. Bez obzira na vrstu operacije, pacijentima se pre nje preporučuje da izbegavaju vežbanje ili naporne aktivnosti.

 • Otvorena operacija hernije se sastoji od fizičkog vraćanja hernije u stomak i ojačavanje oslabljene regije trbuha najlonskom mrežicom. Ovo pospešuje i zaceljenje jer se na oštećenom zidu formira novo tkivo.
 • Laparoskopska operacija tretira oštećenje trbušnog zida izazvano hernijom, pomoći najlonske mrežice, slično kao i kod otvorene operacije. Laparoskop se koristi za pregled i popravku unutrašnjeg oštećenja.
 1. Trudnoća

Čest problem bola sa unutrašnje strane butine tokom trudnoće, leči se preventivnim merama i vežbama za jačanje dna karlice.

 • Hladne obloge držite sa unutrašnje strane butine u trajanju od 15 minuta.
 • Redovno radite vežbe za dno karlice zajedno sa vežbama za stomak i kukove koje vam preporuči vaš lekar.
 • Budite aktivni ali izbegavajte naporne aktivnosti.
 • Lezite na bok sa jastukom između kolena, a noge savijte dok se odmarate.
 • Uz stepenice se penjite stepenik po stepenik i prenosite težinu na nogu koja vas ne boli.
 • Dok sedite, leđa poduprite tvrdim jastukom ili rolnom.
 • Kada ulazite ili izlazite iz vozila, ili obavljate slične kretnje, okrećite obe noge zajedno da ne biste prebacivali dodatnu težinu na nogu koja vas boli.
 1. Bol u mišićima
 • Ublažavanje bola sa unutrašnje strane butine koji je posledica uganuća ili istezanja mišića, možete da postignete tako što ćete odmah prekinuti trenutnu aktivnost.
 • Bolnu nogu podignite na nivo iznad srca i držite je u tom položaju 24 sata.
 • Otok i upalu ćete ublažiti hladnim oblogama ili pakovanjima sa ledom koje ćete držati oko 20 minuta. Za to vreme masirajte nogu nekim hladnim predmetom oko 10 minuta. Ponavljate ovo najviše 4 puta dnevno u periodu od 2-3 dana.
 • Između stavljanja hladnih obloga, uvijajte nogu elastičnim zavojem ili navlačite elastičnu čarapu jer će vam pritisak ublažiti bol.
 • Kada bol i otok prođu, istežite regiju prepona tako što ćete sedeti na podu sa tabanima okrenutim jedan prema drugom. Držite se za gležnjeve i polako spuštajte kolena dok ne dodirnu pod.
 • Snagu mišića ćete vratiti zdravom ishranom koja sadrži proteine iz ribe, nemasnog mesa, živinskog mesa, jaja, sira i mlečnih proizvoda.
 1. Bubrežni kamenac

Veličina bubrežnih kamenaca može da bude različita, a u skladu sa tim i bol sa unutrašnje strane butine može da se kreće od blagog do jakog.

Veći kamenci mogu da prouzrokuju jak bol sa unutrašnje strane butina i mogu da zahtevaju medicinsku intervenciju.

 • Za smanjenje veličine kamenaca mogu da se koriste lekovi koji će olakšati njihovo izbacivanje, kao i napade jakog bola.
 • Litotripsija i ureteroskopija su procedure kojima se kamenac razbija da bi se lakše izbacio kroz mokraću.
 • Bubrežni kamenac ponekad zahteva i hirurško uklanjanje nefrolitotomijom, ureteroskopijom ili otvorenom operacijom.
 • Hospitalizacija zbog invazivnih procedura može da podrazumeva i intravenoznu terapiju kojom se sprečava dehidracija, što takođe može da izazove bol.
 1. Osteoartritis

Bol sa unutrašnje strane butine koji je prouzrokovan osteoartritisom, trenutno može samo da se kontroliše jer ne postoji lek za ovo oboljenje.

 • Koristite prirodne biljne lekove od đumbira, zelenog čaja i kurkume da biste ublažili upalu koja izaziva osteoartritični bol sa unutrašnje strane butine.
 • Radite vežbe koje nisu previše naporne, kao što su plivanje, šetnja i joga da biste kontrolisali bol i sprečili dalja oštećenja zgloba, do kojih može da dođe usled napornih vežbi.
 • Održavajte zdravu težinu jer višak kilograma može da dovodi do pritiska koji izaziva bol.
 • Izuzetno jaki bolovi će možda morati da se tretiraju injekcijama kortikosteroida ili operacijom radi zamene obolelog zgloba.
 1. Osteosarkom

Lečenje bola sa unutrašnje strane butine usled osteosarkoma, usredsređeno je na lečenje kancera. Ovo može da se postigne smanjivanjem veličine tumora hemoterapijom ili radioterapijom. Kada se tumor smanji, obavlja se operacija kojom se on uklanja zajedno sa okolnim tkivom.

Saveti za prevenciju bola sa unutrašnje strane butine

U slučaju bola sa unutrašnje strane butine koji je posledica oboljenja mišića, pokreta i vežbi, on može da se spreči uz neke mere opreza.

 • Pre nego što počnete da vežbate, šetate, trčite ili džogirate, istegnite malo preponske mišiće da biste poboljšali kretnje zglobova i sprečili mišićne grčeve.
 • Postepeno povećavajte intenzitet bez obzira na to koju vrstu vežbi praktikujete.
 • Nosite odgovarajuću obuću namenjenu aktivnostima kojima se bavite, kao što su cipele za planinarenje ili patike.
 • Za sportske aktivnosti koristite zaštitnu opremu.
 • Da bi vam mišići bili zdravi morate da budete dobro hidrirani, a to ćete postići ako budete pili što više vode tokom dana.
 • Koristite se posebnim bezbednosnim tehnikama ili opremom kada podižete ili nosite teške predmete.

Bol sa unutrašnje strane butine može da se javi iznenada kao osećaj tupog i dugotrajnog bola koji povremeno dolazi i prolazi, a može i da se manifestuje kao nepodnošljiv, oštar bol koji ne prolazi.

Intenzitet, vreme javljanja i trajanje mogu da pomognu kod utvrđivanja njegovog uzroka. Bol sa unutrašnje strane butine se često sreće kod oštećenja mišića, hrskavice ili tkiva, ali i kod pojava izraslina ili bubrežnog kamenca.

Premda zdravstveni problemi koji dovode do pojave bola sa unutrašnje strane butine mogu da zahtevaju medicinsku negu, bol može da se leči i prirodnim, domaćim lekovima. U nekim slučajevima bol, sa unutrašnje strane butine može da se spreči uz neke neznatne promene u načinu života.