bolovi u stomaku oko pupka

Da li ste ikada osetili tup bol tačno u predelu pupka? Bolovi u stomaku oko pupka su za mnoge ljude alarmantan simptom, ali ovaj problem u najvećem broju slučajeva ne izaziva nikakve ozbiljne komplikacije koje bi uticale na vašu svakodnevnu rutinu. Da pogledamo detaljnije zašto se javlja bol oko pupka.

Bol u stomaku oko pupka bez obzira da li se javlja ispod ili iznad sam po sebi nije razlog za brigu, ali u nekim slučajevima može biti indikator nekog ozbiljnijeg zdravstvenog poremećaja. U većini slučajeva, bol u pupku nije problem koliko izaziva neprijatan osećaj, posebno ako ne prolazi ni dok se odmarate. Ako nosite odeću koja vas oko struka steže, to može pojačati bol u pupku.

Šta je zapravo pupak ?

bolovi u stomaku oko pupka

Pupak je mesto na kom se nekada nalazila pupčana vrpca, preko koje smo se hranili dok smo bili u majčinoj utrobi. Prilikom rođenja, pupčana vrpca se preseca i na mestu gde je ona bila ostaje ožiljak – pupak.

Uzroci bolova u pupku

Bolove u pupku mogu izazvati i interni i eksterni faktori.

 

 

Hernija (kila)

Pošto hernija nastaje kao rezultat oštećenja tkiva u stomaku, jedan je od najčešćih uzročnika koji izaziva bol u pupku. Bol je obično umeren ili jak i propraćen je drugim simptomima.Jedn od najčešćih simptoma je jak bol kada se savijamo, kao i kada pravimo druge pokrete koji uključuju pokrete stomaka.

Cistitis

Bol ispod pupka je čest simptom infekcije urinarnog trakta, poznatije kao cistitis. Bol se je najčešće tup. Ova vrste infekcije brzo napreduje i lako se širi i na druge delove tela.

Cistitis zahteva hitan tretman kako bi se sprečilo njegovo širenje. Ne izazivaju sve urinarne infekcije cistitis.

Bakterijske infekcije

Bilo koja vrsta bakterijske infekcije može izazvati bol u pupku kada ga pritisnemo. Ovo je najčešće slučaj kod infekcija koje pogađaju stomak, jer izazivaju osetljivost i bolove u delu gde je žarište infekcije.

Problemi sa pankreasom

Bol i neprijatnost u predelu oko pupka su neki od simptoma problema sa pankreasom. Mnogi simptomi i znaci su veoma slični simptomima dijabetesa i drugih ozbiljnih bolesti. Pankreas je vrlo važan organ, koji stabilizuje nivo šećera u krvi.

Problemi sa tankim crevom

Pošto se tanko crevo nalazi u liniji pupka, bilo koja infekcija ili drugi problem može izazvati bol u stomaku levo ili desno od pupka. Obično je prvi simptom problema sa tankim crevom umeren ili jak bol u pupku.

Čir

Čir predstavlja stanje kada je membrana u želucu iziritirana i oštećena zbog stomačne kiseline. Neki čirevi mogu izazvati unutrašnje krvarenje, zbog čega se može javiti i bol iznad pupka. Čir se pogoršava i izaziva bolove zbog lošeg varenja nekih namirnica.

Kamen u žuči

Bolovi u stomaku oko pupka mogu se javiti i kad postoji kamen u žuči. U većini slučajeva, kamen u žuči se i otkriva zbog jakih bolova u predelu pupka.

Bol obično osećamo u gornjem delu stomaka, a zatim se on širi i na donji deo. Kamen u žuči obično izaziva još prepoznatljivih simptoma.

Upala slepog creva

Tup bol u stomaku, posebno u predelu pupka, koji se ubrzano intenzivira je najčešći simptom upale slepog creva. Upala slepog creva je veoma ozbiljno stanje, koje može imati fatalne posledice ako se ne leči na vreme.

Operacija

Bilo koja operacija nekog organa u abdomenu može izazvati bol u pupku. Ovo je česta pojava i uz bol se obično javlja i čudan osećaj u pupku.

Bolovi oko pupka u ranoj trudnoći

Trudnoća je jedan od najčešćih uzroka za bol oko pupka. Bol oko pupka se tokom trudnoće može javiti kao tup bol, osećaj peckanja ili štipanja ili umeren bol.

Trudnice često osećaju peckanje u tom delu, ali ako se javi jači bol, obavezno idite kod lekara. Jak bol u pupku tokom trudnoće može značiti da sa plodom nešto nije u redu.

Zaključak

Pupak je mesto na kom se nekada nalazila pupčana vrpca. Bol u stomaku oko pupka može biti blaži i jači; u nekim slučajevima je sasvim bezazlen i relativno brzo sam proći, a u drugim može biti simptom ozbiljnijim oboljenja.

Pošto je u nekim slučajevima bol u pupku znak prilično ozbiljnih stanja, koja mogu imati fatalne posledice, najbolje je da odete kod lekara, posebno ako bol u pupku ili oko pupka traje duže vreme ili je veoma jak.