bolovi-u-rukama

Uzroci bolova u desnoj ruci obično nisu ozbiljni, ali to nije razlog da ignorišete ovaj simptom. Ovde ćemo objasniti koji su najčešći uzroci bolova u desnoj ruci i kako rešiti ovaj problem.

Bol u desnoj ruci je velik problem za dešnjake, jer koriste desnu ruku za većinu svojih dnevnih aktivnosti. Ovaj bol se najčešće javlja u predelu između ramena i lakta, ali se može širiti i po celoj ruci. Ponekad je ovaj bol toliko jak da je gotovo nemoguće podići ruku. U zavisnosti od uzroka, bol može biti sasvim blag, ali i veoma jak. Često su bolovi propraćeni i drugim simptomima, najčešće oticanjem bolnog dela i osećanjem trnjenja i „mravinjanja“ u ruci.

Bol u desnoj ruci – uzroci

Najčešći uzroci bolova u desnoj ruci su sledeći:

Upala tetiva (tendonitis)

Tetive su vezivna tkiva koja spajaju mišiće i kosti u predelu zglobova. Tetive lako postaju upaljene nakon povrede mišića u ruci ili zbog povećanog napora. Upala tetiva se najčešće javlja zbog dizanja teških stvari i izaziva bol u desnoj ruci.

Upala nerava

Na spoju vrata i ramena nalazi se mnoštvo nerava. Kada dođe do oštećenja nekog od tih nerava, dolazi do problema sa prenosom signala iz kičme u desnu ruku. Zato mišići gubie kontrolu nad rukom i šakom, što izaziva oštar bol i trnce u desnoj ruci. Oštećenje nerava se često javljaju zbog povreda prilikom nesreća, kontaktnih sportova i slično. Nervi u desnoj ruci često postaju upaljeni zbog sindroma karpalnog tunela.

Problemi sa zglobovima

Bol u desnoj ruci se često javljaju i zbog reumatskog artritisa. Reč je o bolesti zglobova za koju je karakteristična upala zglobova. Ako se upala javi oko desnog ramena ili lakta, javljaju se i bolovi u desnoj ruci. Degenerativne bolesti zglobova, poput osteoartritisa i osteoporoze, takođe mogu izazvati bolove u zglobovima. Burzitis, povreda mišića ili tetiva u predelu ramena i adhezivni kapsulitis (sindrom smrznutog ramena) su takođe česta stanja koja se javljaju nakon dužeg i intenzivnijeg naprezanja mišića. Obično dovode do ukočenosti ramena i ograničavaju pokrete ruke.

Položaj prilikom spavanja

Ako često spavate na desnoj strani, mogu se javiti bolovi u desnoj ruci. To se dešava zbog poremećaja cirkulacije, do kog dolazi zbog pritiska na desnu ruku. Ovaj bol je obično propraćen obamrlošću desne ruke.

Istegnuti mišići

Ovo je jedan od najčešćih uzroka bolova u desnoj ruci. Problem nastaje kod prevelikog naprezanja mišića u desnoj ruci, obično zbog ponavljanja nekih pokreta prilikom bavljenja sportom (tenisom, plivanjem, sportovima sa loptim). Težina bolova varira u zavisnosti od toga koliko su mišići istegnuti. Obično se javlja i ukočenost i osetljivost u istegnutim mišićima.

Povreda ili prelom ruke

Ako vam je desna ruka polomljena ili iščašena, javiće se i jaki bolovi. To nije ništa novo, ali ovakvi bolovi se mogu javiti i mesecima nakon saniranja ovakvih povreda. Pošto su povrede kostiju izuzetno bolne, obično dolazi i do oticanja.

Bol u desnoj ruci  lečenje

Kada je reč o bilo kakvim bolovima i bolesti, najvažnija stvar je na vreme otići kod lekara i dobiti tačnu dijagnozu. Često se dešava da nakon povrede ne osetimo bolove odmah, pa zato pretpostavljamo da je sve u redu, iako je istina sasvim drugačija. Mada su modrice i oticanje ruke jasni znaci povrede, lekari uvek rade rentgenski nimak kako bi se utvrdio stepen oštećenja. Zato je imperativ da potražite medicinsku pomoć, osim ako niste 100% sigurni da je nešto sasvim bezazleno. Ovde ćemo opisati i metode lečenja bola u desnoj ruci.

Odmarajte!

Ako je bol privremen i sigurni ste da bolovi nisu rezultat povrede, artritisa ili neke teže bolesti, jednostavno odmarajte ruku. Ako ste samo istegli mišić, ili je u pitanju upala mišića, napravite pauzu i potrudite se da ne pokrećete ruku dok se ne oporavite, a to će svakako biti brzo.

Tople i hladne obloge

Tople obloge pomažu u većini slučajeva. Najbolje je da flašu sa toplom vodom stavite na bolno mesto. Tople obloge će raširiti krvne sudove i cirkulacija se poboljšava, što dosta ubrzava oporavak. Sa druge strane, hladne obloge ublažavaju bolove i otoke.

Idite na fizikalnu terapiju

Neprestan bol u desnoj ruci nije nešto što bi trebalo ignorisati. Ako ste imali neku povredu ruke, najbolje je da krenete na fizikalnu terapiju. To će vam pomoći da vratite ruku u normalu i da ponovo možete normalno da je pokrećete i pomerate i olakšaće vam bolove. Bolovi i utrnulost u desnoj ruci mogu biti posledica loše cirkulacije. Terapeut će vam pomoći da pronađete adekvatne vežbe uz pomoć kojih ćete poboljšati cirkulaciju.

Lekovi

U nekim slučajevima, potrebno je da pijete i lekove protiv bolova i nesteroidne antiinflamatorne lekove, uz pomoć kojih ćete ublažiti bolove, upalu i otoke. Ipak, nemojte ih uzimati na svoju ruku, već tražite od lekara da vam preporuči i prepiše adekvatne lekove.

Operacija

Operacija je neophodna u slučajevima težih povreda ruke. Ako niste sigurni da li je u pitanju prelom, obratite pažnju na to da li čujete krckanje i osećate oštar bol prilikom pomeranja ruke i obavezno se obratite lekaru. Ako ste nedavno imali operaciju ruke, odmarajte se što više i suzdržite se od svih aktivnosti kojima biste mogli da bespotrebno aktivirate ruku. Na taj način ćete izbeći nepotrebne komplikacije.

Intenzitet bolova u desnoj ruci se može kretati od jedva primetnog do nepodnošljivog. U svakom slučaju, pravovremena i tačna dijagnoza i adekvatan tretman su najbolji način da se rešite bolova. Ako neprestano imate bolove u desnoj ruci, čak i ako su blaži, potražite lekarsku pomoć.