binevol tablete 5 mg

Šta je Binevol?

Binevol lek sadrži kombinaciju nebivolola i valsartana. Nebivolol je beta-blokator koji utiče na srce i cirkulaciju.

Valsartan je antagonist angiotenzin II receptora. To znači da sprečava sužavanje krvnih sudova, što snižava pritisak i poboljšava cirkulaciju.

Binevol tablete se koriste za lečenje visokog pritiska (hipertenzije) kod odraslih osoba. Snižavanje krvnog pritiska može smanjiti rizik od šloga i srčanog udara.

Binevol se ponekad koristi sa drugim lekovima za snižavanje krvnog pritiska.

Važne informacije

Ne koristite Binevol tablete ako ste u drugom stanju. Ako zatrudnite, a već pijete ovaj lek, prestanite da ga koristite i recite svom lekaru da ste ga pili. Valsartan može izazvati defekte ili čak i smrt nerođene bebe ako uzimate ove lekove tokom drugog ili trećeg tromesečja trudnoće. Ako imate dijabetes, ne koristite Binevol sa lekovima koji sadrže aliskiren.

binevol tablete 5 mg

Pre upotrebe…

Nemojte koristit Binevol tablete ako ste alergični na nebivolol ili valsartan, ili ako imate:

 • Neko ozbiljnije srčano oboljenje (osim ako imate pejsmejker)
 • Teži srčani zastoj
 • Teže oboljenje jetre
 • Istoriju usporenog rada srca, što je izazivalo nesvesticu

Ako imate dijabetes, ne koristite Binevol sa lekovima koji sadrže aliskiren. Izbegavajte tu kombinaciju lekova i ako ste nekada imali problema sa bubrezima.

Da biste bili sigurni da je lek Binevol bezbedan za vas, recite lekaru ako imate neki od sledećih zdravstvenih problema:

 • Nizak nivo kalijuma u krvi
 • Neko oboljenje bubrega (ili idete na dijalizu)
 • Neko oboljenje jetre
 • Bilo koje oboljenje srca (osim onog za koje je potrebno da uzimate Binevol)
 • Hipertiroidizam
 • Pridržavate se režima ishrane bez natrijuma
 • Imali ste probleme sa dehidratacijom
 • Imate alergiju na bilo koji lek za snižavanje pritiska.

Još uvek nije utvrđeno da li nebivolol i valsartan mogu da dopru u majčino mleko, tako da je najbolje da ga ne pijete ako dojite bebu.

Lek Binevol se nikada ne daje pacijentima mlađim od 18 godina.

Da li da uzimam Binevol?

Binevol uzimajte samo ako vam je lekar prepisao taj lek. Uvek pitajte sve što vas interesuje i dobro pročijtajte upustvo. U nekim slučajevima, možda će vam lekar naknadno prilagoditi dozu. Nikada nemojte uzimati manju ili veću dozu od propisane.

Binevol možete uzimati nevezano za to da li ste jeli dakle pre ili posle jela, kako vama odgovara.

Nije preporučljivo da se naglo prestane sa uzimanjem Binevola, čak i ako su simptomi nestali. Iznenadan prekid sa ovim lekovima može izazvati bolove u grudima, pa čak i srčani napad. Ako je potrebno da prestanete sa uzimanjem ovog leka, poslušajte savet lekara o tome kako da postepeno smanjite dozu.

Ako pijete Binevol tablete, potrebno je da često merite krvni pritisak. U zavisnosti od istorije bolesti, možda je potrebno da proveravate i količinu kalijuma u krvi i funkciju bubrega.

Ako pijete lek Binevol, moguće je da će vam pritisak često biti nizak. Ako osećate bilo kakve tegobe, a posebno ako povraćate, imate dijareju ili se znojite više nego obično, odmah idite kod lekara.

Da bi vam pritisak došao u normalu, može biti potrebno i do četiri nedelje. Nastavite da pijete lek kao što vam je lekar i prepisao, čak i ako se osećate dobro. Visok pritisak često ne izaziva simptome. Mnogi ljudi sa visokim pritiskom piju lekove gotovo ceo život.

Čuvajte lek na sobrnoj temperaturi, na suvom mestu i uvek držite bočicu čvrsto zatvorenu.

Doziranje

Lek je namenjen samo odraslima i uzima se po jedna tableta dnevno, sa ili bez hrane.

Efekat je primetan nakon dve do četiri nedelje upotrebe leka. Povećanje doze obično ne utiče na dodatno snižavanje pritiska.

Šta ako zaboravim da popijem lek?

Popijte lek čim se setite da ste propustili da ga popijete. Ako je već vreme za sledeću dozu, nemojte piti duplu, već normalno nastavite da pijete lek.

Šta ako popijem veću dozu?

Odmah se obratite lekaru, a u slučaju težih simptoma, zovite hitnu pomoć. Simptomi uključuju težu vrtoglavicu, nesvesticu, jako usporen rad srca i povraćanje.

Šta da izbegavam dok pijem Binevol?

Pijenje alkohola može dodatno sniziti pritisak, a može izazvati i neka neželjena dejstva. Dok pijete Binevol, nemojte koristiti suplemente kalijuma niti soli, osim ako vam je lekar to prepisao.

Izbegavajte da ustajete previše naglo , jer možete osetiti vrtoglavicu i možete pasti.

Binevol – neželjena dejstva

Ako dobijete bilo kakvu alergijsku reakciju na Binevol (osip, poteškoće sa disanjem ili gutanjem, bolove u stomaku, povraćanje, oticanje lica, usana, jezika ili grla), odmah zovite hitnu pomoć.

Posetite lekara ako se jave sledeći simptomi:

 • Jaka vrtoglavica i nesvestica
 • Veoma usporen rad srce
 • Bolovi ili pritisak u grudima i bol koji se širi do vilice i ramena
 • Povraćanje i mučnina
 • Poteškoće sa disanjem i nakon blažih napora
 • Oticanje ili utrnulost u zglobovima i nogama
 • Naglo gojenje
 • Simptomi hiperkalijemije – mučnina, usporen rad srca, slabost, poteškoće sa kretanjem

Ovo su samo najčešće, ali ne i sve nuspojave Binevola. Mogu se javiti i problemi sa vidom, smanjeno mokrenje, proširene vene u vratu, iscrpljenost, nervoza i pojačano znojenje. Ako imate simptome koje smatrate neželjenim dejstvom ovog leka, obratite se lekaru.

Binevol i upotreba sa hranom

Lek Binevol se ne sme uzimati sa alkoholom.

Nije preporučljivo da tokom upotrebe Binevola jedete namirnice bogate kalijumom, posebno zamene za so, jer se tako povećava rizik od hiperkalijemije. Pacijenti koji imaju dijabetes, srčani zastoj ili insuficijenciju bubrega imaju i veći rizik od hiperkalijemije.