Možda se pitate, šta je kandida ?
Kandida je gljivica, koja je oblik kvasca, a mali broj normalno živi u našim ustima i crevima.Njen posao je da pomogne varenje i apsorpciju hranljivih materija, ali kada se razmnoži prekomerno, kandida prolazi kroz zid creva i prodire u krvotok, oslobađajući neprekidno otrovne nusprodukate.To može dovesti do različitih zdravstvenih problema , od digestivnih pa čak do problema sa depresijom.Ako su se kod vas pojavili simptomi kandide treba odmah da počnete lečenje…

Kako dobijamo kandida infekciju i koji su njeni simptomi ?

Zdrave bakterije u stomaku obično drže nivo kandide pod kontrolom.Međutim, nekoliko faktora može izazvati da populacija kandide počne prekomerno da se razmnožava :

Ako u velikim količinama jedete hranu bogatu ugljenim hidratima i rafinisanim šećerom ( koji hrane kandidu )
Konzumiranje mnogo alkohola
Uzimanje oralnih kontraceptiva
Ako jedete hranu bogatu fermentisanim materijama kao što su gljiva kombuha , kiseli kupus i kiseli krastavci
Ako živite visoko stresnim načinom života
Ako uzimate dugo antibiotike koji ubijaju previše prijateljskih bakterija

kandida simptomi

Ovde je 10 simptoma kandide

1 . Jedan od simptoma kandide je gljivična infekcija kože i noktiju stopala ( poput atletskog stopala ili gljivica na nožnom prstu )

2. Hroničnog umor i fibromijalgija su takodje simptomi kandide

3. Probavni problemi, kao što su nadimanje , zatvor ili proliv mogu biti simptomi kandide

4. Autoimune bolesti kao što je Hašimoto sindrom, reumatoidni artritis, ulcerozni kolitis, lupus , psorijaza, ili multipla skleroza su simptomi pri čijoj pojavi treba razmisliti o postojanju kandide.

5. Poteškoće sa koncentracijom, loše pamćenje, nedostatak koncentracije i slični problemi.

6. Pojave na koži kao što su ekcem, psorijaza i osip.

7. Čak i odredjena psihološka stanja mogu biti simptomi kandide na primer: razdražljivost, česte promene raspoloženja, anksioznost ili depresija.

8. Vaginalne infekcije, infekcije urinarnog trakta , rektalni ili vaginalni svrab.

9. Teške sezonske alergije ili svrab ušiju

10. Jaka želja za konzumiranjem šećera i ugljenih hidrata.

Kako se radi kandida test?

Ako kod vas postoje simptomi kandide treba da proverite svoj nivo IgG , IgA i IgM kandida antitela.Ovo može da se proveri u većini laboratorija . Visoki nivoi ukazuju na prekomerno razmnoženu kandidu.

Test stolice

Mnogi smatraju je ovo najprecizniji test na raspolaganju i da prvo njega treba uraditi ako postoje simptomi kandide.Ovim će se proveriti nivo kandide u debelom crevu i u stomaku.Laboratorija obično može odrediti vrste kandide što je bitno za efikasno lečenje. ( Napomena : budite sigurni da je vaš lekar naredio sveobuhvatni test stolice umesto standardnog testa. )

Test urina

Ako imate simptome kandide obavezno uradite test urina.
Ovaj test detektuje otpadni proizvod kandide poznat kao D- Arabinitol.Povišen nivo ukazuje na prisustvo infekcije kandidom.Ovaj test će odrediti i da li postoji kandida u gornjem stomaku ili tankim crevima .

Kako se leči kandida ?

Efikasno lečenje kandide uključuje zaustavljanje razmnožavanja, obnavljanje prijateljskih bakterija koje kandidu obično drže pod kontrolom, i isceljivanje stomaka , tako da kandida više ne može da udje u krvotok .

Oslobađanje od kandide pre svega zahteva promene u ishrani i konzumiranje namirnica sa niskim sadržajem ugljenih hidrata.Šećer je ono što hrani kandidu, pa eliminacija šećera u svim svojim jednostavnim oblicima poput slatkiša , grickalica, alkohola i brašna sprečava razmnožavanje kandide i pojavu njenih simptoma.

I smanjenje samo za jednu šolju dnevno  ugljenih hidrata kao što su žitarice, pasulj, voće, hleb, testenina, krompir će sprečiti kandidu da prekomerno raste.Za eliminaciju kandide i svih neprijatnih simptoma kandide preporučuje se i eliminisanje svih fermentisanih namirnica.

Povezano>>>Kandida u crevima

Dijete protiv kandide treba koristiti dok ne nestanu svi simptomi kandide jer tad možemo biti sigurni da je pod kontrolom.Kao radikalna terapija protiv kandide koriste se anti gljivični lekovi kao što su Diflucan ili Niastatin za mesec dana ili duže.Ukoliko ste za prirodno lečenje možete uzeti preparat kaprilne kiseline.Kaprilna kiselina potiče iz kokosovog ulja i suštini stvara rupe u zidu ćelije kvasca, izazivajući njenu smrt.

Možete pročitati da neki ljudi preporučuju biljke i ulja, kao što je ulje origana.Ulje origana može biti veoma efikasno protiv kandide, ali takođe može da ubije dobre bakterije, tako da se ne preporučuje. Anti – gljivični lekovi i kaprilna kiselina su veoma specifični za kvasac i neće uništiti vaše dobre bakterije.

Kad nestanu svi simptomi kandide mora da se obnovi broj korisnih bakterija koje najbolje drže vašu kandida populaciju pod kontrolom, za tu svrhu treba svakodnevno uzimati probiotike.Uzimajući u rasponu od 25 do 100 milijardi dobrih bakterija jedinica probiotika treba da pomogne da se smanji nivo kandide i vrati nivo dobrih bakterija uklanjajući sve simptome kandide.
Obavezno pročitajte >>> |Gljivična infekcija kandida simptomi ishrana lečenje | Kandida simptomi lečenje prirodnim putem | Anti kandida dijeta | Infekcija kandidom | Terapija kandidijaze i kandide |