Spor protok kroz krvotok znači da ni jedan deo tela ne dobija dovoljno onoga što mu je potrebno za život, a da je organizam prepun otrova i otpada koji čeka da bude transportovan i izbačen.

Stimulisanje cirkulacije će pozitivno da utiče na svaki proces koji se odvija u nama! Dobra cirkulacija poboljšava funkcionisanje organizma, usklađenost različitih organa i njihovu bolju prirodnu koordinaciju, transport hranljivih sastojaka do ćelija i efikasniji transport otpadnih i štetnih čestica. Popravlja stanje jetre, bubrega, srca, i limfe (imunog sistema).Na drugoj strani, ukoliko ignorišemo ova upozorenja, loša cirkulacija može da dovede do mnogih
oboljenja. Zapravo se pretpostavlja da je, takva, siguran početak gotovo svih ostalih problema.

Pet znakova loše cirkulacije:

– hladne ruke i noge;
– plavi časta nijansa koze
– posebno na šakama i stopalima;
– trnjenje nekog dela tela;
– rane koje sporo zarastaju;
– osećaj hladnoće čak
i po prijatnom vremenu.

Deset najčešćih boljki izazvanih lošom cirkulacijom su:

– Povišen krvni pritisak (hipertenzija);
– Stvrdnjavanje arterija;
– Proširene vene;
– Seksualni problemi
(impotendja&frigidnost)
– Preterano emocionalno reagovanje na stres;
– Loša koncentracija i pamćenje;
– Demencija;
– Dijabetes;

S Gubitak kose ili seda kosa;

– Problemi sa kožom (suva koža, perut, bore)

Loša cirkulacije jeste težak ali nije nerešiv problem. Sledećih 10 saveta sigurno će da pokrenu i najinertniji krvotok

POKRET Ključ dobre cirkulacije. Svidelo se to vama ih ne, pokret poboljšava strujanje krvi kroz telo. Nije neophodno da ono što radite bude preterano naporno, važno je samo da se pokrenete! Ako većinu vremena, što većina ljudi, nažalost, čini, provodite sedeći, potrudite se da na svakih sat ustanete, protegnete se i izlupkate po telu. Skočite dva-tri puta ih se protresite kao mačka.

Deluje naivno, ali verujte da pomaže. Dalje, neophodno je da priuštite sebi redovne (što bi značilo svakodnevne) aktivnosti umerenog karaktera u trajanju od 30 minuta. Šetnja, džoging, istezanje, fitnes, teretana, sport, ples i joga samo su neke od ideja. Dozvolite sebi da se zadišete i osetite kako vam srce jače kuca. Onda pomislite da to ima i te kakve veze sa boljom cirkulacijom. Nije neizvodljivo, niti teško – pola sata svakoga dana i još jedno istezanje na svakih sat vremena – sa tako malo truda dobij ate toliko mnogo.

TECNOST Optimalna količina je neophodna za dobru cirkulaciju. Pazite da ne pijete premalo ali ni previše tečnosti, jer i jedno i drugo usporava protok krvi kroz naše telo. Alkohol, gazirana voda, kafa i stimulativni napici, zatim gazirani so-kovi, kao i oni sa šećerom, jesu tečnost, ali imaju niz dokazano štetnih efekata po zdravlje čoveka. Stoga je mudro mimoići ih prilikom odabira. Definitivno najbolji izbor jesu prirodni čajevi (ne u vrećicama), sok pšenične ih ječmene trave i sveže cedeni (pre upotrebu) sokovi voća i povrća. Limunada zaslađena medom je takđe prihvadjiv izbor.

ISHRANA Veštački šećer (beli, žuti, fruktoza, dekstroza, aspartam…) i sve namirnice koje brzo podižu šećer u krvi je preporučljivo minimizirati ih potpuno izbaciti iz jelovnika. Umesto ovih, valja koristiti voće i med, žitarice, mahunarke… Kuhinjsku so zameniti morskom i ne preterivati u količinama, za početak nije loše smanjiti na oko 1 k.k. dnevno. Isuviše velika kohčina masnoća je štetna, a sve transmasnoće (margarin) takođe negativno utiču na cirkulaciju. Ipak jednako je štetno potpuno izbaciti masno iz ishrane. Omega 3 masne kiseline kojih ima u semenkama lana, orahu i morskoj ribi, kao i mononezasićene masnoće, koje se mogu naći u maslinovom ulju su dragocene za održavanje dobre cirkulacije i vitalnosti.

NAMIRNICE KOJE POMAŽU CIRKULACIJI

Uljarice (posebno laneno seme i gohca), narandže, limun, lubenica, višnje, bobičasto voće (maline, kupine, borovnice, jagode), sve vrste luka, ulje ružmarina, maslinovo ulje, ulje iz jetre bakalara ili ajkule, pepermint, šargarepa, crveno vino, kokos, zeleni čaj, crvene jabuke.

PUŠENJE Upotreba nikotina, u mnogim slučajevima, glavni je uzrok bilo kog problema sa cirkulacijom. Nikotin je odgovoran za začepljenje vena i stoga nije na odmet napomenuti da pušenje usporava i otežava cirkulaciju. Savet koji sledi sigurno vam je poznat: ostavite pušenje-štetno je!

PODIGNITE NOGE iznad glave. Ta carska poza izuzetno prija vašem krvotoku. Radite to redovno, 2-3 puta dnevno po nekoliko minuta (koliko vam je prijatno). Možete sedeti i pružiti ih na sto, ih još bolje: ležite na leda, uspravite noge, tresite ih, kružite njima, pomerajte ih napred nazad. Efekti su fenomenalni!

KUPKE Naizmenično izlaganje toplom i hladnom izaziva pozitivnu uzbunu u telu, što dovodi do pojačane cirkulacije. Kada se tuširate toplom vodom, krv odlazi do kože i hrani je. Kada se zahjete hladnom, krv beži u unutrašnje organe. Ovo je šetnja koju svakako žehte da izvedete više nego jednom (preporučuje se 5-6 puta bez prekida, tako da završite hladnom vodom). Vodite računa da ne preterate sa vrelo-hladnom kombinacijom. Postepeno povećavajte temperaturnu razhku i ne počinjite sa vrelom ih ledenom varijantom.

Imajte na umu da ne morate celo telo da izložete ovom stresu. Solidne rezultate možete da postignete i stavljanjem nogu do članaka ih kolena prvo u hladnu pa potom u toplu vodu. Grejanje i hlađenje ne mora da bude vezano samo za vodu. Iste efekte daje topao i hladan vazduh!

SUPLEMENTII PRIRODNE TRAVE Kompleks B vitamina, bioflavonidi, vitamin C, kalcijum, magnezijum, omega 3, herbalni produkti koji sadrže đumbir, beh luk, crveni biber i ginko bilobu će maksimizirati vaš cirkulatorni potencijal.

Mnogo je biljaka koje prirodno lansiraju cirkulaciju. Najčešće prihvaćene i rado korišćene su ginko bi-loba, đumbir, crveni (kajenski) biber, beh luk. Uvrstite ih u svoju ishranu, ako ne zbog lepog ukusa, onda makar zarad dobre cirkulacije. Crveni biber nije preporučljiv za osobe sa krvnim grupama B i AB. Njima (ah i ostalima) se inače preporučuje đumbir, koji je jedan od najboljih pokretača cirkulacije.

MASAŽA Odlična je za cirkulaciju, a uz to i za opuštanje. Masaža leda, lica, glave, dlanova, tabana ih čitavog tela je stimulativna za crvenu tečnost u nama. Ne morate uvek kod profesionalnog masera. Samo masaža dlanovima ili tabanima će savršeno odraditi posao.

ODEĆA I OBUĆA Neka bude komotna i neka ne steže. Najčešće smo spremni da cenu utegnutosti (prividne i privremene lepote) platimo zdravljem i dugoročnom lepotom. Vodite računa da vam noge budu suve i tople, pogotovu kada je hladno. U suprotnom remetite prirodnu cirkulaciju u njima.

SUVO ČETKANJE KOŽE Jedan od jeftinih trikova za poboljšanje cirkulacije krvi i limfe. Kupite četku od prirodnih materijala i svakodnevno četkajte kožu na suvo, počevši od dlanova i tabana prema trupu. Ovo oduzima svega 10 minuta.

Imajte na umu!
Loša cirkulacija odlikuje čoveka savremene civilizacije. Razlozi su mnogobrojni. Među glavne spadaju: odsustvo fizičkih aktivnosti, učestali mentalni stresovi, loša ishrana i opšta zatrovanost organizma. Inače, krv ima nekoliko važnih uloga. Prva je transport ki-seonika, glukoze i ostalih hrani jivih materija do svake ćelije ponaosob. Na taj način svaki delić našeg tela dobija ono što mu je neophodno za život. Druga uloga cirkulacije je transportovanje ćelijskog otpada i otrovnih materija, do onih organa koji su zaduženi za njihovu eliminaciju (pluća, koža, debelo crevo, bubrezi, jetra). Kada krv prestane da struji našim venama – umiremo u roku od nekoliko sekundi.