Cimet i med su se vekovima koristili u ayuvreda i tradicionalnoj kineskoj medicini. Cimet je jedan od najstarijih sastojaka koji se u Indiji koristi u medicinske i u estetske svrhe. A med se i dalje u spisima ayuvreda doktora naziva „Yogavahi“, što u prevodu znači: „Nosilac izlečenja nerva i tkiva“. Dodavanjem ili kombinovanjem meda sa drugim korisnim začinom ili biljkom, povećava se medicinsko dejstvo te mešavine dubljim prodiranjem u tkiva i nerve u telu.

Svi smo upoznati sa pozitivnim dejstvima meda na kožu i kosu kroz razna pakovanja, ali on se takođe može primeniti i u medicini i čak i pomoći kod mršavljenja. Esencijalna ulja koja su u sastavu cimeta zajedno sa enzimima prisutnim u medu koji proizvode hidrogen peroksid stvaraju odličnu antimikrobsku kombinaciju koja sprečava razvoj gljivica i bakterija.

Mešavina meda i cimeta predstavlja prirodni lek za razne bolesti i takođe ima široku primenu i u estetske svrhe. U daljem tekstu možete pročitati više o prednostima korišćenja cimeta i meda.
cimet i med

1. Aritritis:
Ljudi koji trpe bolove u zglobovima bi trebalo u svoju svakodnevnu ishranu da uključe mešavinu cimeta i meda. Hronični aritritis bi takođe mogao da se izleči, ako bi ovu mešavinu konzumirali svakodnevno. U čašu tople vode dodati jednu kafenu kašiku meda i pola kašičice cimeta i odmah popiti. Ovu mešavinu bi trebalo konzumirati dva puta dnevno, ujutru i uveče na prazan stomak.

2. Infekcija bešike:
Ako bolujete od infekcije bešike ili bilo koje vrste probavnih problema, onda je ova mešavina savršen lek za vas. Pomešajte kašičicu meda sa čašom tople vode i dodajte prstohvat cimeta. Konzumirajte svakodnevno ujutru na prazan stomak. To pomaže da se creva efikasno očiste.

3. Holesterol:
Istraživanja su pokazala da konzumacija mešavine meda i cimeta pomaže da se za više od 20% smanjenji nivo holesterola u telu. U šolju čaja dodati kašičicu meda i prstohvat cimeta. Piti dva puta dnevno da bi se redukovao nivo holesterola u organizmu. Redovnom konzumacijom ove mešavine može se izlečiti i hronični holesterol.

4. Obična prehlada:
Ovo je najčešći domaći lek za običnu prehladu, prenošen sa generacije na generaciju. U šolju mlake vode dodati kašičicu meda. Zatim dodati prstohvat cimeta i mlevenog crnog bibera. Ovu kombinaciju piti tri puta dnevno tokom prehlade. O ovom leku se takođe govorilo i u ayuvreda medicini i prilično je efikasan i u lečenju hronične prehlade i kod problema sa sinusima.

5. Stomačne tegobe:
Med rastvoren u mlakoj vodi zajedno sa cimetom rešava probleme probavnih smetnji. Smanjuje bolove u stomaku i iz korena otklanja čir na želucu. Cimet je veoma popularan u lečenju dijareje i smanjuje nadimanje stomaka. Takođe smanjuje stvaranje kiseline i potpomaže pravilno varenje hrane.

6. Imuni sistem:
Svi smo upoznati sa činjenicom da med sadrži razne vitamine i minerale, uključujući i gvožđe. Pomaže u jačanju belih krvnih zrnaca u borbi protiv klica i infekcije u našem telu. Cimet takođe pomaže našem imunom sistemu u borbi protiv bakterijskih i virusnih napada. Uključivanjem meda i cimeta u svakodnevnu ishranu pojačava se imuni sistem.

7. Bubuljice:
Da li ste znali da mešavina meda i cimeta pomaže pri uklanjanju bubuljica i fleka na licu? Napravite pastu od tri kašičice meda i prstohvata cimeta. Nanesite uveče na bubuljice i prespavajte sa tim. Sledećeg jutra isperite lice toplom vodom.

8. Mršavljenje:
Za ove svrhe pomešajte dve kašičice meda sa malo cimeta u mlakoj vodi. Redovno pijte pre doručka i pre spavanja na prazan stomak. Pri redovnoj konzumaciji napitak ne dozvoljava skupljanje masnih naslaga u organizmu.

9. Infekcija kože:
Različite infekcije kože kao što su ekcemi i svrab se mogu izlečiti pomoću mazanja mešavine meda i cimeta na zaražena mesta. Takođe, pomaže i pri borbi protiv bakterijskih i gljivičnih infekcija.

10. Zadah:
Ako vam je dosadio zadah iz usta i želite trajno rešenje probajte ovu kombinaciju. U čašu tople vode pomešajte jednake količine meda i cimeta i time ispirajte usta svakog jutra. Ovo pomaže pri otklanjanju zadaha i daje osećaj svežineu ustima.