jetra gradja i uloga

Masna jetra – šta je masna jetra i kako se leči

Bolest masne jetre je u porastu u mnogim delovima sveta i od nje boluje oko 25% svetske populacije.

Povezana je sa gojaznošću, dijabetesom tipa 2 i drugim poremećajima koje karakteriše insulinska rezistencija.

Masna jetra zahteva ozbiljno lečenje a ako se ne leči, može da preraste u mnogo ozbiljnije oboljenje jetre i izazove druge zdravstvene probleme.

Šta je masna jetra?

Masna jetra nastaje kada se u ćelijama jetre nataloži previše masnoće. Premda je normalno da u ovim ćelijama bude prisutna mala količina masnoće, jetra se smatra masnom ako je više od 5% njene mase masnoća.

masna jetra lecenje

Iako preterano konzumiranje alkohola može da dovede do pojave masne jetre, u mnogim slučajevima to ne igra nikakvu ulogu.

Brojna oboljenja masne jetre spadaju u široku kategoriju bolesti jetre koje nisu izazvane alkoholom (NAFL), a one su najčešće bolesti jetre kod odraslih i dece u zapadnim zemljama.

Nealkoholna masna jetra (NAFL)  je početni, izlečivi stadijum bolesti jetre. Nažalost, često se ne dijagnostikuje jer izostaju simptomi. Vremenom, nealkoholna masna jetra može da dovede do mnogo ozbiljnijeg oboljenja jetre koje je poznato kao nealkoholni steatohepatitis.

Nealkoholni steatohepatitis podrazumeva veće nakupljanje masti i upalu koji dovode do oštećenja ćelija jetre. Ovo može da dovede do fibroze, odnosno pojave ožiljačnog tkiva, jer ćelije jetre trpe stalne povrede i odumiru.

Nažalost, teško je predvideti da li će masna jetra napredovati u nealkoholni steatohepatitis, čime se znatno povećava rizik za nastanak ciroze (ozbiljni ožiljci koji umanjuju funkciju jetre) i izazivaju karcinoma jetre.

Bolesti jetre koje nisu izazvane alkoholom povezane su i sa povećanim rizikom za razvoj drugih bolesti, uključujući bolesti srca, dijabetes i bolesti bubrega.

Zaključak Masna jetra se javlja usled taloženja viška masnoće u jetri. Masna jetra je izlečiva u ranom stadijumu, međutim ponekad prelazi u stadijum uznapredovale bolesti jetre.

Zašto nastaje masna jetra

Postoji nekoliko uzroka koji mogu da izazovu ili doprinesu nastanku masne jetre.

 • Gojaznost – Gojaznost uključuje i upalu niskog stepena koja može da pobuđuje jetru da stvara zalihe. Procenjuje se da 30 – 90% gojaznih odraslih osoba ima bolest jetre koja nije izazvana alkoholom, a da je kod dece u porastu usled epidemije dečje gojaznosti.
 • Višak sala na stomaku – Osobe sa normalnom telesnom težinom mogu da dobiju masnu jetru ako su „visceralno gojazni“, to jest imaju previše sala u predelu struka.
 • Insulinska rezistencija – Insulinska rezistencija i visok nivo insulina utiču na povećano taloženje masti u jetri kod osoba sa dijabetesom tipa 2 i metaboličkim sindromom.
 • Visok unos rafinisanih ugljenih hidrata – Čest unos rafinisanih ugljenih hidrata pospešuje taloženje masnoće u jetri, posebno kod osoba koje imaju prekomernu težinu ili insulinsku rezistenciju.
 • Konzumiranje zašećerenih bezalkoholnih pića – Zašećerena bezalkoholna pića, kao što su gazirani sokovi i energetski napici, imaju visok sadržaj fruktoze, za koju je poznato da pobuđuje akumulaciju masnoće u jetri kod dece i odraslih.
 • Loše zdravlje creva – Skorašnja istraživanja pokazuju da disbalans crevnih bakterija, problemi sa funkcijom crevne barijere (sindrom propusnog creva) ili drugi problemi sa zdravljem creva, mogu da doprinesu razvoju nealkoholne bolesti nealkoholne masne jetre.

ZaključakUzroci nealkoholne masne jetre uključuju gojaznost, insulinsku rezistenciju, preteran unos rafinisanih ugljenih hidrata i šećera, kao i loše zdravlje creva.

Simptomi masne jetre

Postoji nekoliko znakova i simptoma masne jetre, premda ne moraju svi da budu prisutni. Zapravo, možete da budete potpuno nesvesni da imate masnu jetru jer se često ne javljaju simptomi.Ovo su znakovi na koje treba obratiti pažnju..

 • Umor i malaksalost.
 • Blagi bol ili osećaj punoće u desnom ili središnjem delu trbušne regije.
 • Povišen nivo enzima jetre, uključujući AST (aspartat transaminaza) i ALT (alanin transaminaza).
 • Povišen nivo insulina.
 • Povišen nivo triglicerida.

Ako masna jetra preraste u nealkoholni steatohepatitis, mogu da se pojave sledeći simptomi:

 • gubitak apetita
 • mučnina i povraćanje
 • umeren do jak bol u trbuhu
 • žutilo beonjača i kože

Veoma je važno da se redovno javljate lekaru zbog standardnih pregleda i analiza krvi kojim može da se dijagnostikuje masna jetra u ranom, izlečivom stadijumu.

ZaključakMasna jetra može da ina suptilne simptome i često se otkrije tek analizom krvi. Nealkoholni steatohepatitis uključuje mnogo izraženije simptome, kao što su bolovi u trbuhu i opšte loše osećanje.

Masna jetra ishrana

Prilagođena ishrana kod masne jetre je od velike važnosti.Postoji nekoliko stvari koje možete da uradite da biste se rešili masne jetre ako se primeni adekvatna ishrana, uključujući skidanje viška kilograma i manji unos ugljenih hidrata. Štaviše, neme namirnice mogu da vam pomognu da se oslobodite masne jetre.

Skidanje viška kilograma i izbegavanje prejedanja kod prekomerno teških i gojaznih osoba

Skidanje viška kilograma je jedan do najboljih načina da se izlečite od masne jetre ako imate prekomernu težinu ili ste gojazni.

Zapravo, mršavljenje se pokazalo kao dobro za lečenje masne jetre kod odraslih osoba koje imaju nealkoholnu bolest masne jetre, bez obzira da li je ono postignuto promenom ishrane ili u kombinaciji sa barijatrijskom hirurgijom (hirurško lečenje gojaznosti) ili fizičkim vežbama.

Tromesečna studija na prekomerno teškim odraslim osobama, tokom koje je unos kalorija bio smanjen za 500 kalorija dnevno, dovela je do smanjenja telesne težine za 8%, u proseku, i do značajnog rezultata kod lečenja masne jetre.

Štaviše, izgleda da poboljšanja kod masne jetre i insulinske rezistencije opstaju čak i ako se neki kilogram vrati.

Smanjen unos ugljenih hidrata, posebno rafinisanih

Možda kao najlogičnije rešenje za lečenje masne jetre deluje smanjen unos masnoće u ishrani.

Međutim, istraživači su došli do otkrića da samo 16% masti u jetri kod osoba sa nealkoholnom bolešću masne jetre dolazi od masnoće u ishrani. Umesto toga, najveća količina masti u jetri nastaje od masnih kiselina u krvi, a oko 26% masti u jetri se stvara u procesu koji se zove de novo lipogeneza (DNL).

Tokom de novo lipogeneze, višak ugljenih hidrata se pretvara u masti. Brzina kojom se DNL javlja raste sa visokim unosom namirnica i bezalkoholnih pića bogatih šećerom.

U jednoj studiji, gojazne odrasle osobe kojima je tokom tri nedelje davana hrana bogata kalorijama i rafinisanim ugljenim hidratima, imale su porast masnoće u jetri za 27%, u proseku, i pored toga što je njihova telesna težina povećana za samo 2%.

Studije pokazuju da ishrana sa malim sadržajem rafinisanih ugljenih hidrata može da pomogne kod lečenja nealkoholne bolesti masne jetre. U ovo spadaju ishrana sa malim unosom ugljenih hidrata, mediteranska i ishrana sa niskim glikemijskim indeksom.

U jednoj studiji, masnoća u jetri i insulinska rezistencija su se znatno smanjile kada su učesnici bili na mediteranskoj dijeti, nego kada su bili na dijeti sa niskim unosom masi i visokim unosom ugljenih hidrata, premda je gubitak telesne težine bio sličan u oba slučaja.

Premda i mediteranska dijeta i dijeta sa veoma niskim unosom ugljenih hidrata, svaka za sebe,  smanjuju masnoću u jetri, jedna studija u kojoj su kombinovane pokazala je impresivne rezultate.

Tokom ove studije je 14 gojaznih muškaraca držalo mediteransku ketogenu dijetu (više masti i proteina, manje ugljenih hidrata). Nakon 12 nedelja, 13 muškaraca je imalo manje masti u jetri, uključujući i trojicu kod kojih je došlo do izlečenja masne jetre.

Jedite namirnice koje pomažu nestanku masti iz jetre

Osim smanjenog unosa ugljenih hidrata i izbegavanja preteranih količina kalorične hrane, postoje i neke namirnice i napici koji mogu da budu korisni kod masne jetre čak za njih možemo reći da su prirodni lekovi za masnu jetru.

 • Mononezasićene masti – Istraživanja pokazuju da uzimanje namirnica sa visokim sadržajem mononezasićenih masnih kiselina, kao što su maslinovo ulje, avokado i orašasti plodovi, mogu da pospeše čišćenje jetre od masnoće.
 • Surutka – Surutkin protein se pokazao kao delotvoran za smanjenje masti u jetri i do 20% kod gojaznih žena. Uz to, pomaže i da se smanji nivo enzima jetre i pruža brojne druge blagodeti kod osoba sa uznapredovalom bolešću jetre.
 • Zeleni čaj – Jeda studija je otkrila da antioksidanti u zelenom čaju koji se zovi katehini smanjuju masnoću u jetri i upale kod osoba koje boluju od nealkoholne bolesti masne jetre.
 • Rastvoriva vlakna – Neka istraživanja pokazuju da konzumiranje 10 – 14g rastvorivih vlakana dnevno, može da smanji količinu masti u jetri, spusti nivoe enzima jetre i poveća insulinsku osetljivost.

ZaključakMršavljenje, izbegavanje prejedanja, uključivanje nekih namirnica u ishranu i smanjenje unosa šećera i ugljenih hidrata, mogu da smanje količinu masti u jetri.

Vežbe kojima se smanjuje masnoća u jetri

Fizička aktivnost je delotvoran način za smanjenje količine masti u jetri.

Studije pokazuju da angažovanje u napornim vežbama ili treninzima otpornosti, nekoliko puta nedeljno, mogu znatno da smanje količinu masti koja je uskladištena u ćelijama jetre, bez obzira da li će doći do smanjenja telesne težine.

U četvoronedeljnoj studiji, 18 gojaznih odraslih osoba sa nealkoholnom bolešću masne jetre koje su vežbale 30 – 60 minuta pet dana u nedelji, smanjilo je mast u jetri za 18% i pored toga što je njihova telesna težina ostala nepromenjena.

U studiji u kojoj je učestvovalo 28 osoba sa dijabetesom tipa 2, intervalni treninzi visokog intenziteta (HIIT) tokom 12 nedelja, doveli su do impresivnog smanjenja masnoće u jetri od 39%.

Međutim, čak i vežbe nižeg intenziteta mogu da budu delotvorne za lečenje masne u jetre. Prema jednoj obimnoj italijanskoj studiji, izgleda da je važno koliko vežbate.

U toj studiji, 22 osobe sa dijabetesom koje su vežbale dva puta nedeljno 12 meseci, imale su skoro isto smanjenje masnoće u jetri i stomačnog sala, bez obzira na to da li su treninzi bili slabog do umerenog ili umerenog do visokog intenziteta.

Budući da su redovne vežbe važne za smanjenje masnoće u jetri, najbolja strategija je da odaberete nešto što volite da radite i da se toga držite.

Zaključak Naporne vežbe, vežbe snage ili intervalni treninzi visokog ili niskog intenziteta mogu da smanje količinu masnoće u jetri.Da bi se izlečila masna jetra uporno vežbanje je ključ uspeha.

Suplementi koji mogu da poboljšaju stanje masne jetre

Rezultati nekoliko studija pokazuju da neki vitamini, lekovito bilje i drugi suplementi mogu da smanje masnoću u jetri i ublaže rizik za napredovanje bolesti jetre.

Međutim, u većini slučajeva, eksperti kažu da su potrebna dodatna istraživanja kojima bi se potvrdilo da su ovi prirodni lekovi za masnu jetru efikasni.

Pored toga, važno je razgovarati sa lekarom pre nego što počnu da se uzimaju prirodni lekovi i suplementi, posebno ako već uzimate neke lekove.

 • Mlečni čkalj

Mlečni čkalj, gujina trava ili silimarin, je lekovita biljka poznata po svom zaštitnom delovanju na jetru.

Neke studije pokazuju da mlečni čkalj, sam ili u kombinaciji sa vitaminom E, može da smanji insulinsku rezistenciju, upalu i oštećenja jetre kod osoba kod kojih se javila masna jetra.

U studiji sa osobama koje imaju masnu jetru koja je trajala 90 dana, grupa koja je dobijala silimarin-vitamin E suplement i držala se niskokalorične dijete, došlo je do dvostruko većeg smanjenja veličine jetre nego kod grupe koja je bila na istoj dijetei bez suplemenata.

U studiji je korišćena dnevna doza ekstrakta mlečnog čkalja od 250- 376mg.

Međutim, premda eksperti smatraju da prirodni lek za masnu jetru mlečni čkalj obećava kao sredstvo za lečenje nealkoholne bolesti masne jetre, ipak su mišljenja da je potrebno još ispitivanja koja bi potvrdila i kratkoročnu i dugoročnu delotvornost.

 • Berberin

Berberin je biljno jedinjenje koje značajno snižava nivoe šećera u krvi, insulina i holesterola, kao i drugih markera zdravlja.

Nekoliko studija, takođe, ukazuju da može da bude korisno za lečenje masne jetre.

U studiji koja je trajala 16 nedelja, učestvovale su 184 osobe sa nealkoholnom bolešću masne jetre kojima je smanjen unos kalorija i uvedene vežbe u trajanju od najmanje 150 minuta nedeljno. Jedna grupa je uzimala berberin, druga insulinski senzitizer, a treća ni jedno ni drugo.

Oni koji su dobijali 500mg berberina, tri puta dnevno uz obrok, imali su smanjenje masti u jetri za 52% i veće poboljšanje insulinske rezistencije i drugih markera zdravlja, od drugih grupa.

Istraživači kažu da je, i pored ovih ohrabrujućih rezultata, potrebno još ispitivanja koja bi potvrdila delotvornost berberina.

 • Omega 3 masne kiseline

Omega 3 masnim kiselima se pripisuju  brojna lekovita svojstva. Dugolančane EPA i DHA masne kiseline mogu da se nađu u masnoj ribi, kao što su losos, sardina, haringa i skuša.

Nekoliko studija je pokazalo da uzimanje omega 3 masnih kiselina poboljšava zdravlje jetre kod odraslih osoba i dece sa masnom jetrom.

Tokom kontrolisane studije sa 51 detetom sa prekomernom težinom i nealkoholnom bolešću masne jetre, grupa koja je dobijala DHA imala je smanjenje masnoće u jetri za 53%, u poređenju sa 22% u placebo grupi. DHA grupa je skinula i više sala sa stomaka i sala oko srca.

U studiji sa 40 odraslih osoba kod kojih se javila masna jetra, 50% onih koji su uzimali riblje ulje uz još neke promene u ishrani, imalo je smanjenje količine masnoće u jetri, dok je njih 33% izlečilo masnu jetru.

Doza omega 3 masnih kiselina, korišćena u ovim studijama, bila je 500 – 1000mg dnevno za decu i 2 – 4g dnevno za odrasle.

Premda je u svim ovim studijama korišćeno riblje ulje, istu korist ćete imati i ako nekoliko puta nedeljno jedete ribu koja je bogata omega 3 mastima.

Ono što je važno, ove studije su pokazale da neki suplementi poboljšavaju delotvornost promena načina života. Ako ih uzimate, a ne praktikujete zdravu ishranu i redovno vežbanje, njihovo delovanje na masnu jetru će verovatno biti veoma malo.

ZaključakU suplemente koji pomažu lečenju nealkoholne bolesti masne jetre spadaju mlečni čkalj, berberin i omega 3 masne kiseline. Najbolje deluju kada se kombinuju sa promenama u načinu života.

Šta bi trebalo da zapamtite

Masna jetra može da dovede do brojnih zdravstvenih problema. Na sreću, može da se izleči ako tretman počne u ranom stadijumu.

Zdrava ishrana, veća fizička aktivnost i verovatno sprirodni lekovi i suplementi, mogu da smanje preteranu količinu masnoće u jetri i smanje rizik za prelazak u mnogo ozbiljnije bolesti jetre.