zena-prozor-solja

Zagađenost vazduha je globalni problem sa kojim se suočavamo, a razvoj industrije i prenaseljenost u velikim gradovima dodatno ugrožavaju okruženje u kome boravimo. Kada govorimo o ovoj aktuelnoj temi, gotovo uvek se fokusiramo na spoljašnju zagađenost, ali ona sa lakoćom dospeva i u naše domove. Dugotrajno izlaganje ovakvom vazduhu možete imati trajne posledice po čovekovo zdravlje, zato moramo da pronađemo načine kako da se zašitimo. Dom je mesto gde provodimo mnogo sati tokom dana, a pogotovo noći, stoga je kvalitet vazduha značajno pitanje koje utiče na sve prisutne.

Ipak, postoje određeni trikovi pomoću kojih možemo smanjiti zagađenost vazduha u svojim domovima i okruženje u kojem svakodnevno boravimo učiniti zdravijim.

Redovno čišćenje prostora

Redovno čišćenje prostora u kome boravimo ključno je za smanjenje zagađenosti vazduha i očuvanja zdravlja svih ukućana. Prašina, grinje i drugi alergeni lako se akumuliraju na površinama i u tkaninama, što može doprineti pogoršanju vazduha u prostoru i izazvati različite zdravstvene probleme. Preporučuje se redovno brisanje površina vlažnom krpom, zatim pranje zavesa, prekrivača i posteljina kako bi se uklonile sve štetne bakterije. Upotreba usisivača sa visokokvalitetnim filterima može pomoći, a najbolje bi bilo koristiti manje invazivne proizvode koji ne sadrže štetne supstance i time očuvati kvalitet vazduha u zatvorenom.

Kvalitetna stolarija

Osim što povećava enegetsku efikasnost prostora, prozori i vrata su zaduženi za sprečavanje prodora zagađenog vazduha u unutrašnjost doma. Stolarija koja dobro dihtuje zaustaviće ulazak prašine i drugih štetnih čestica i time očuvati svežinu vazduha unutar prostora. Ukoliko imate problem sa alergijama, možda bi trebalo da rešenje potražite u zameni stolarije. Najbolji izbor su otporni aluminijumski prozori, a cena je opravdana njihovim kvalitetom i dugotrajnošću. Iako mnogi zanemaruju ovaj segment renoviranja, zamenom stolarije značajno ćete unaprediti kvalitet života u zatvorenom prostoru. Takođe, materijali poput aluminijuma će eliminisati svu buku koja dolazi sa ulice, tako da ćete u potpunosti uživati u preko potrebnom miru.

Provetravanje prostorija

Provetravanje prostorija je aktivnost koju bi trebalo da praktikujemo više puta tokom jednog dana, bez obzira na godišnje doba i temperaturu vazduha. Otvaranjem prozora omogućavamo ulazak svežeg vazduha i uklanjanje štetnih čestica, poput prašine, vlage i hemijskih isparenja, koje se zadržavaju u zatvorenim prostorijama. Ovo pomaže u smanjenju koncentracije alergena i zagađivača, što pozitivno utiče na zdravlje respiratornog sistema i opšte blagostanje ukućana. Provetravanje takođe reguliše nivo vlage, sprečavajući razvoj buđi i grinja, koji mogu izazvati alergijske reakcije i respiratorne probleme. Ukoliko živite u urbanoj sredini, najbolje je provetravati kada je frekvencija saobraćaja smanjena, odnosno rano ujutru, uveče i eventualno oko podneva.

Biljke kao prečišćivači vazduha

Prisutvo biljaka u zatvorenom prostoru može značajno smanjiti zagađenost vazduha, doprinoseći zdravijem životnom okruženju. Biljke imaju sposobnost apsorpcije štetnih materija iz vazduha, poput formaldehida, benzena i trihloretilena, kroz svoje listove i korenje. Osim što uklanjaju zagađivače, one takođe povećavaju nivo kiseonika i poboljšavaju vlažnost vazduha, što može smanjiti rizik od respiratornih problema i alergija. Studije su pokazale da prisutnost biljaka može poboljšati kvalitet vazduha do te mere da se smanjuje broj čestica prašine i mikroorganizama u zatvorenom prostoru. Na taj način, biljke ne samo da unapređuju izgled prostora, već i doprinose boljem zdravlju i opštem blagostanju ljudi koji borave u njemu.

Eliminisanje vlage

Prekomerna vlaga u zatvorenom prostoru može imati negativne poslednice po čovekovo zdravlje i narušiti kvalitet vazduha u domu. Povećana vlažnost može dovesti do akumulacije prašine, grinja i drugih alergena u vazduhu, što može izazvati iritaciju disajnih puteva i povećati rizik od respiratornih problema. Zato bi trebalo da izbegnemo aktivnosti kao što su sušenje veša u zatvorenom, a da prilikom kuvanja obazevno koristimo respirator koji će eliminisati paru i neprijatne mirise.

Očuvanje čistog vazduha u životnom prostoru u kome  boravimo kjučan je faktor čovekovog zdravlja, a podrazumeva promene svakodnevnih navika u cilju stvaranja zdravijeg okruženja. Kombinacijom različitih pristupa možemo značajno unaprediti kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru i na taj način očuvati zdravlje svih ukućana.