hrana bogata proteinimaMagnezijum je od izuzetne važnosti za hiljade različitih reakcija i procesa u ljudskom organizmu. On doprinosi pravilnom obrazovanju kostiju, održavanju mišićnih funkcija, održavanju telesne temperature, pravilnoj apsorpciji neophodnog kalcijuma i mnogim drugim procesima. Pobrinite se da svakodnevno unosite dovoljno magnezijuma zdravim načinom ishrane, koji podrazumeva konzumiranje namirnica bogatih ovim mineralom.

Bundevino seme

Bundevino seme je veliki izvor vitamina E, antioksidanata i magnezijuma. Ukoliko u ishranu uvedemo unos ½ solje bundevinog semena ( 369mg Mg) podmirićemo potrebe za ovim mineralom na dnevnom nivou. Ako odlučite da semenke ispečete u rerni, nemojte ih peći duže od 20 minuta, jer to može dovesti do gubitka hranljivih materija kojima je ovaj plod bogat.
Veličina porcije: ½ šolje: 369mg Mg (93% DK), 374 kalorije

Brazilski orah

Brazilski orah je izuzetno zdrava namirnica koja se uzgaja u Amazoniji. Možemo ga svrstati u visokokalorične namirnice, ali on u sebi sadrži i veliki broj hranljivih materija. Konzumiranjem ½ šolje ukusnih brazilskih oraha unećete 250mg magnezijuma ili 63% preporučenog dnevnog unosa (PDU). Takođe je bogat vitaminima, mineralima i antioksidantima.
Veličina porcije: ½ šolje: 250mg Mg (63% DK), 459 kalorija

Soja u konzervi

Poznato je da je soja jedna od namirnica koje se koriste u zdravoj ishrani. Ova mahunarka, bogata hranljivim materijama, sadrži visoku količinu vlakana, minerala i amino-kiselina. Pola šolje soje pruža skoro polovinu preporučene dnevne doze magnezijuma. Ovaj i drugi minerali i vitamini koje nalazimo u soji su neophodni za očuvanje imunog sistema, očuvanje normalnog srčanog ritma i izgradnju snažnih kostiju i mišića.
Veličina porcije: ½ šolje: 196mg Mg ( 49% DK), 405 kalorija

Divlji losos

Losos je odličan izbor zbog mnogih minerala i hranljivih materija koje pomažu vašem organizmu da ostane zdrav. Ima visok nivo vitamina D, vitamina B-12, omega-3 masne kiseline i magnezijuma. Pola fileta lososa sadrži 13% preporučene dnevne doze magnezijuma.
Veličina porcije: ½ fileta = 178g: 53mg Mg (13% DK), 367 kalorija

Crna čokolada

Čokolada ima lošu reputaciju zbog udela određene količine šećera u sastavu, kao i zbog toga što se ubraja u visokokalorične namirnice. Ali, da li ste znali da postoje čokolade koje mogu biti zdrave? Crna (tamna) čokolada, kako su razna ispitivanja pokazala, dobra je za vaše srce, mozak i nivo šećera u krvi, naravno u manjim količinama. Bogata je antioksidantima, vitaminima i mineralima, uključujući i magnezijum. 1,45 unce čokolade sadrži 13mg ovog neophodnog minerala.
Veličina porcije: 1 štangla = 1,45 unce: 13mg Mg (3% DK), 218 kalorija

Suncokretovo seme

Suncokret je, sa jedne strane, jedan od leših cvetova, a sa druge strane njegove semenke su pune ukusa i hranljivih materija. Pola šolje semenki vam pruža 21% PDU magnezijuma. Magnezijum u suncokretovom semenu doprinosi jačim kostima. Konzumiranje semenki doprinosi takođe i zdravlju srca, smanjenju simptoma aritmije i astme i koristi se kao prevencija za neke tipove kancera.
Veličina porcije: ½ šolje: 83mg Mg (21% DK), 373 kalorije

Banane

Banane i ostalo voće predstavljaju odličan energetski zalogaj, kada vam zatreba energije da izgurate dan do kraja. Ukoliko se odlučite za bananu da utolite glad, ne samo da ćete se zasititi, već ćete uneti i veliki broj vitamina i minerala. Banana srednje veličine sadrži 32mg magnezijuma, a pored toga bogata je i vitaminom C, kalijumom, vlaknima.
Veličina porcije: 1 banana srednje veličine : 32mg Mg (8% DK), 105 kalorija

Veliki broj ljudi ne shvata koliko je magnezijum važan u zdravoj ishrani. Ono što je olakšavajuća okolnost je to da postoji mnogo namirnica bogatih, ne samo magnezijumom, već i različitim mineralima, vitaminima i hranljivim sastojcima. Konzumirajte hranu bogatu magnezijumom i vaš organizam će vam biti zahvalan, a i vi ćete osetiti razliku.