masaža glaveMasaža lica je jedan od najboljih načina da svom licu pružite toliko neophodnu negu. Ovo sve više i više dobija na popularnosti i postoji nekoliko tehnika masaže lica koje se koriste u svetu lepote. Hajde da vidimo kakve su to tehnike.

Da li vam se ikad desilo da se pogledate u ogledalo i da vas pozdravi veoma bled odraz? Da li imate osećaj da vam je koža izgubila svoj sjaj i blistavost? Sigurno ste se bar jednom našli u takvoj situaciji. Do toga može doći zbog godina, ali i zbog stresa. Šta onda učiniti? Kako poboljšati situaciju?

Jednostavno. Idite na terapiju masažom lica. Ova terapija će vam pomoći tako što će poboljšati vašu cirkulaciju, lice će vam opet biti prokrvljeno. Na taj način ćete povratiti boju licu i primetićete značajnu promenu u svom izgledu. Možete izabrati između nekoliko tehnika masaže lica, kako biste postigli ovaj efekat. Neke od tih tehnika su navedene u daljem tekstu.

Tehnike masaže lica

Pogledajmo neke od najjednostavnijih i najefektivnijih tehnika masaže:

Za ovu tehniku koristite kažiprst i srednji prst. Postavite srednji prst ispod vilice, a kažiprst na vrhu vilice. Zatim vucite prstima duž linije vilice sve do ušiju, koristeći vrlo čvrst stisak.

Zatim uzmite neko ulje (biljno ili od oraha) i dobro ga utrljajte u svoje dlanove. Dlanovima detaljno nanesite ulje na vrat i lice, koristeći duge, otvorene pokrete ka gore. Nanesite vrlo malo ulja na predeo oko očiju i to koristeći se samo domalim prstima obe ruke.

Masirajte vrat, koristeći obe ruke naizmenično. Klizite rukama ka gore, od osnove vrata do linije vilice. Okrenite ruke lagano preko vrata i dušnika. Ovo treba uraditi od uva do uva.

Spojite ruke, sa prstima preklopljenim i uperenim ka čelu i preko nosa. Pritisnite 4-5 sekundi, pa pustite. Ovo ponovite 7-8 puta.

Spojite prste i koristeći celu šaku, počnite da pritiskate levu stranu vrata desnom šakom. Počnite od donjeg dela vrata i idite do vilice. Sada ponovite sve ovo, samo sa drugom šakom i promenite stranu vrata.

Vodič za masažu korak po korak

Tapkanje glave

Kuckajte vrhovima prstiju po temenu i čelu (kao da lupkate po stolu). Ovo će povećati protok krvi i pomoći vam da se opustite.

Masaža čela

Stisnite prste preko čela, tako da kažiprst bude prvi. Zatim laganim, ali čvrstim pokretima pomerajte ruke ka gore, do korena kose. Ponovite ovo 5-8 puta.

Masaža očiju

Obe šake savijte u pesnicu i postavite u visini očiju. Palčeve postavite na jagodice. Počnite od korena nosa i povlačite zglobove kažiprsta preko linije obrva u lučnom pokretu. Zatim ih spuštajte preko spoljnjeg dela oka. Ponovite iste pokrete, ali sada u donjem predelu oka. Uradite ovo 8-10 puta.

Masaža obraza

Postavite obe šake preko jagodica. Zatim dlanovima prevlačite od jagodica do usta, pa zatim nastavite sve do donjeg dela vilične kosti. Zatim vucite dlanovima duž vilice do ušiju, pa opet vratite na jagodice. Ponovite ovaj kružni pokret 8-10 puta.

Vežbe za usta

Uradite neke vežbe za usta kako biste ojačali ovaj deo lica. Širom se nasmešite 5-6 puta. Ovime istežete mišiće. Zatim pogledajte gore, ka plafonu, i samo otvorite i zatvorite usta nekoliko puta. Ovo će vam pomoći da opustite vilicu i ojačate vrat. Možete takođe tapkati prstima u predelu oko usta.

Masaža grla

Nežno uštinite predeo oko grla i iznad ključne kosti. Vodite računa da to ne učinite previše jako.

Trljanje ušiju

Jednostavno masirajte celo uvo koristeći palac i još dva prsta. Počnite od vrha i nastavite ka ušnoj školjci. Prste pritiskajte onoliko koliko vam prija. Uradite to 5-6 puta i završite tako što ćete blago povući uvo. Za ovu masažu možete koristiti i ulje.

Japanske tehnike masaže

Šiacu je najefektivnija japanska tehnika masaže lica. Ova masaža se ne fokusira samo na lice, već se primenjuje na celo telo. Najznačajnija stvar u ovoj tehnici je jačina pritiska koji se primenjuje. Ovu masažu treba da primenjuju isključivo istrenirani profesionalci i ne možete je primeniti sami na sebi. Terapeut ne bi trebalo samo da vas masira, već i da prenese svoju pozitivnu energiju na vas. Ova masaža se fokusira na vrat i ramena, jer su to delovi tela koji su najčešće ukrućeni i na koje se odražava tenzija. Terapeut će početi od ramena i vrata, a zatim će preći na leđa, ruke i noge. Metode koje se koriste u ovoj tehnici su udaranje, gnječenje, istezanje i manipulacija.

Koristite neke od ovih tehnika masaže kako biste svom licu pružili preko potrebno olakšanje i osetili energiju koja kruži u vama. Verujte mi, bićete srećni nakon toga.