kako imati i sacuvati cvrste grudi

Koja je normalna veličina grudi?Koja je normalna veličina grudi
Oblik i veličina ženskih grudi kod raznih rasa ima svoje karakteristike i specifičnosti i veoma je različit. Crna rasa ima konične grudi, mongolska male i okrugle, dok su ženske grudi bele rase u mladim danima u obliku piramide, mada se taj oblik retko kad zadržava do kraja života. Svakako da položaj i oblik grudi zavisi od konstitucije žene, pošto visoke i vitke žene imaju proporcionalno manje grudi, dok su kod žena sa asteničnom konstitucijom dojke veće i okrugle.

Oblik, veličina i pravilan razvoj ženskih dojki određuje izgled žene i ima uticaj na psihički razvoj žene, pošto anomalije i nepravilan razvoj mogu izazvati osećaj manje vrednosti i prouzrokovati smetnje u duševnom životu žene, što ima odraza i na psihičko stanje, društveni položaj i radnu aktivnost. Stvoreni kompleks i psihičko stanje utiču da žena nastoji da prikrije svoje nedostatke a to utiče i na njeno ponašanje. Oblik ženskih dojki je forma prolazne vrednosti, a funkcija dojenja i materinstvo životni zadatak i uzvišeni sadržaj.

Ne postoji normalna veličina grudi postoji samo prosečna veličina a treba znati da grudi rastu i posle 18 godine i da povećanje težine dovodi i do povećanja grudi.Žene u tridesetoj imaju veće grudi nego što su imale kad su imale 18.

Nerazvijene dojke mogu biti urođenog karaktera ili su posledica kasnijih organskih procesa. Urođene promene se veoma teško leče, pošto su odraz neusklađenog rada hormona, pa se u takvim slučajevima lečenju prilazi oprezno. Ukoliko su hormonski nalazi uravnoteženi, primenjuju se masaža, gimnastika, hidroterapija i dijatermija.

Razvoj i funkcija dojki su pod strogom kontrolom hormona jajnika i hipofize, tako da su doj-ke u tesnoj vezi sa radom ženskih polnih hormo-na. Pubertet, menstruacioni ciklus, trudnoća, do-jenje i klimakterijum su određene epizođe u ži-votu svake žene i imaju uticaj na oblik, veličinu i funkciju dojki.

I kod novorođenčadi, prvih dana po rođenju, može zbog infekcije doći do zapaljenja tkiva dojki. Kao posledica takve vrste zapaljenja dolazi do uvlačenja bradavica, što kasnije kod osoba ženskog pola za vreme dojenja ima neugodne posledice.

Uvečanje dojki može da nastupi pre puberteta kod dece oba pola i takvo stanje može biti praćeno bolom. To treba smatrati kao fiziološku pojavu i za početak znakova puberteta. Iza takvih pojava kod devojčica se razvija normalna konf-guracija žene. Povećanje dojki koje je praćeno bolom nastaje često u vezi sa menstruacijom, obično tri do osam dana pre menstruacionog ciklusa. Uzrok ovakve pojave je otok i bolja pokretljivost tkiva dojki, što je posledica hormonske reakcije.

Velike dojke mogu prouzrokovati neugodne posledice, u kojima nastaje zastoj limfe i krvi, što izaziva bolove, posebno za vreme menstruacije i ovulacije. U težim slučajevima dolazi do promena na koži dojke, sa pojavom ekcema, crvenila, pa čak i otvorenih rana.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *