gojaznost u pubertetuKako ishrana utiče na pojavu puberteta?
Pravilna ishrana ima veliku važnost za svaki organizam koiji raste i razvija se, a naročito u pubertetu, kada rastenje i razvoj postaju intenzivni.
Prilikom rastenja izgrađuju se nove ćelije, a za to su potrebne gradivne rnaterije (belančevine i mineralne soli), koje unosimo hranom. Ako u hrani nema dovoljno gradivnih materija, onda je stvaranje movih ćelija usporeno, a time i rastenje. Ali, nije dovoljno unositi samo gradivne materije, jer su za normalan rad organizma potrebne i energetske materije (masti i ugljeni hidrati), kao i vitamini.

Zato ishrana u pubertetu treba da je raznovrsna, sa dovoljno belančevina (meso, riba, jaje, mleko i mlečni proizvodi), ali i dosta povrća, koje sadrži male količine belančevina, ali je bogata mineralnim solima i vitaminima, kao i voća. Samo raznovrsna ishrana pruža sve potrebne materije za pravilno rastenje.
Ishrana, dece u pubertetu mora da se razlikuje od ishrane odraslih, jer su njihove potrebe za belančevinama dva puta veće. Mleko je vrlo korisna hrana za decu u pubertetu, jer sadrži sve potrebne hranljive materije, pa treba uzimati po 400—500 ml mleka dnevno, kao i belančevine u dva glavna obroka.
Deca koja su zbog teških životnih uslova bila izložena gladovanju znatno su zaostala u rastenju, kod njih se pubertet javio kasnije i ceo razvoj je bio usporen.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *