Suva kožaUravnotežena ishrana, bogata antiokisdansima i proteinima, veoma je važna za zdravlje kože.Pravilna ishrana može da ublaži bore i prerano starenje kože izazvano sunčevim zracima…

SUVA KOŽA

Šta vam nedostaje?

Telo vam verovatno vapi za esencijalnim masnim kiselinama, vitaminom A, koji je bitan za korisno dejstvo ćelijskih membrana, i vitaminom E, koji čuva ćelije kože od štetnih materija. Možda vam koža nije dovoljno snabdevena vodom.

Šta morate jesti?

Za očuvanje zdravlja kože, priuštite joj zeleno lisnato povrće, orašaste plodove, semenke i masnu ribu. Ove namirnice ćelijama obezbeđuju prirodno mazivo i brinu se za vlaženje kože iznutra. Svakako unosite dovoljno vode, pogotovo zimi, kada nas sve vrste grejanja isušuju preko svake mere.

Savet iz narodne medicine

Ovsena kaša je lekovita i umirujuća. Za omekšavanje kože uzmite vrećicu napravljenu od muslina i u nju stavite dve šolje grube ovsene kaše. Spustite u mlaku vodu za kupanje i ostanite u njoj najviše 15 minuta. Lagano se obrišite i odmah nanesite hidratantnu kremu, da biste zadržali vlažnost.

CRVENA I LJUSKASTA KOŽA

Šta vam nedostaje? Uzimate premalo vitamina B3.

Šta morate jesti? U jelovnik uključite džigericu, bubrege, crveno meso, ribu, kvasac i kikiriki. Uz mahunarke, suvo voće i orašaste plodove, obezbedićete potrebne vitamine.
Uveče ili ujutro dobro očistite kožu na delovima gde je izraženo crvenilo. Za ovaj tretman koristite jak crni čaj. Očišćenu kožu nahranite sokom aloje ili komadićem lista s kojeg je skinuta kora. Klizećim, nežnim pokretima utrljavajte sok u kožu minut-dva. Zatim na vlažnu kožu nanesite hranljivu kremu. U početku tretmana javlja se peckanje, koje posle 2 do 3 terapije prolazi. Postupak ponavljajte 2 puta nedeljno.

CRVENA I MASNA KOZA

Šta vam nedostaje?

Crvena i masna koža može ukazivati na slabu snabdevenost hran-Ijivim materijama. Ove tegobe takođe se mogu povezati s hormonima i pogoršavaju se pred men-struaciju.

Šta morate jesti?

Uzimajte suplemente s više vitamina i minerala, koji sadrže pre svega dosta vitamina B i cinka, neophodnih za zdravlje kože. Izbegavajte zasićene masnoće, odnosno crveno meso i punomasne mlečne proizvode, i jedite što manje rafinisanih ugljenih hidrata, kao što su šećer, beli hleb i proizvodi od brašna. Jedite mnogo svežeg povrća i voća i pijte dva litra tečnosti dnevno, najbolje vodu.

Savet iz narodne medicine

Uzmite 2 šolje očišćenog ovsa, 1 solju badema, 2 kašičice sušene lavande, 2 kašičice sušene nane i 2 šolje bele kozmetičke gline. Usitnite ovas, bademe i bilje u sitan prah u blenderu ili avanu. Pomešajte mle-veno bilje s glinom i čuvajte u zatvorenoj posudi.
Za upotrebu: Mešajte vrhom punu kašičicu mešavine s vodom dok ne dobijete pastu. Nežno umasirajte u kožu, a zatim dobro isperite.

BLED TEN

Šta vam nedostaje?

U organizmu verovatno imate premalo gvožđa, a to dovodi do malo-krvnosti. Takođe, možda vam nedostaje vitamin B12.
Šta morate jesti?
U ishranu uvrstite više zelenog lisnatog povrća, orašastih plodova i semenki, jer su odličan izvor gvožđa. Možete jesti žitne pahuljice obogaćene gvožđem. Posno meso, jaja i u manjoj meri riba su izvor vitamina B12. Vegetarijanci bi trebalo da uključe u jelovnik sojino mleko obogaćeno vitaminima i istovremeno da uzimaju suplemente kompleksa vitamina B.
Savet iz narodne medicine
Pijte najmanje jednu čašu soka od cvekle na dan ili popijte do 1 litar čaja od koprive.

PRERANO POJAVLJIVANJE BORA

Šta vam nedostaje?
Organizmu nedostaju vitamini A, C i E, selen i cink.

Šta morate jesti?

Neka vam se na jelovniku češće nađu džigerica, punomasno mleko, maslac i jaja, jer sadrže dosta vitamina A. Zeleno povrće, voće i paradajz izvor su vitamina C, dok avokado, orašasti plodovi, semenke, integralni hleb i žitarice obiluju vitaminom E. Bogat izvor selena su brazilski orah, alge i meso. Cinkom su bogate školjke, rakovi, crveno meso i integralne žitarice.


Savet iz narodne medicine

Kolutove krastavca stavite na lice i primetićete kako koža neprestano upija vodu iz njih.