BurzitisZapaljenje (jedne ili više) burze (mala vreća sinovijalne tečnosti koja se nalazi u zglobovima) naziva se burzitis. Burza se nalazi na mestu gde mišići i tetive klize preko kosti. Ovo zapaljenje uglavnom utiče na zglobove laktova, kukova i kolena.

Zglobovi su veoma važan deo ljudskog tela. Zglobovi imaju male vreće (burze) koje sadrže sinovijalnu tečnost, koja osigurava da pojedinac može slobodno pokretati zglob. Normalno, ako su burze zdrave, one omogucavaju gladak i funkcionalan rad zglobova, bez trenja. Kada dodje do upale ove vreće, to se medicinski zove burzitis.

Uzroci:

Burzitis je prvenstveno uzrokovan učestalim i prekomernim pritiscima na određeni zglob. Ovo zapaljenje najčešće pogađa laktove i kolena. Burzitis ramena može biti prouzrokovan opterećenjem ramenih zglobova i veznih mišića. Teška telesna povreda takodje može dovesti do ovog stanja.

Upala burze je iritantna, jer se burza ne uklapa između kosti i mišića ili tetiva. Kontinuirani uticaj na određeno mesto ili iznenadne, teške telesne povrede mogu uzrokovati burzitis. Međutim, starost je takođe značajan faktor za ovo stanje. To je važan faktor, jer konstanto habanje tetiva tokom godina smanjuje elastičnost zglobova. Stoga, tetive ne mogu da podnesu mnogo naprezanja i postaju sklone kidanju.

Neke od aktivnosti koje uključuju rizik od burzitisa su baštovanstvo, stolarija, lopatanje, slikarstvo, ribanje, pa čak i sportovi poput tenisa, golfa, skijanja, kao i sve aktivnosti koje ukljucuju bacanje i trzanje. Burzitis može biti uzrokovan i manjkom istezanja ili zagrevanja pred vežbanje. Burzitis može nastati i od nepravilnog držanja na poslu ili kod kuće. Stanja poput reumatoidnog artritisa, tiroidnih poremećaja ili infekcije takođe mogu dovesti do burzitisa. Delovi tela koji su ugroženi su baza palca, laktovi, ramena, kukovi, kolena i Ahilove tetive. Najčešći primeri ovog stanja su prepatelarni burzitis, “domaćicino koleno”, infrapatelarni burzitis, “svešteničko koleno”, trohanterični burzitis, burzitis lakta i burzitis ramena.

Simptomi:

Najčešći simptom burzitisa je bol u zglobovima. Bol se doživljava i oko same burze. Burzitis se može izgraditi postepeno ili se može aktivirati iznenada i u ozbiljnijem obliku u slučaju taloženja kalcijuma u kostima. Još jedan simptom može biti i “zamrznuto rame”, stanje u kom pacijent doživljava ukočenost i gubi mogućnost kretanja ramenog zgloba. Simptomi mogu biti raznoliki, počev od ukočenosti i bola u zglobovima, do osećaja pečenja u području koje okružuje zglob, tj. oko nabubrele burze.

Lečenje:

Tretman za pomenuto stanje zavisi od toga da li burzitis uključuje i bilo kakvu vrstu infekcije. Burzitis koji ne podrazumeva infekcije ili koji je aseptičan se može lečiti hladnim oblogama, odmorom, anti-inflamatornim lekovima i lekovima protiv bolova. Ozbiljniji oblik burzitisa može zahtevati i pražnjenje tečnosti iz same burze, procesom usisavanja tečnosti putem šprica, pod sterilnim uslovima.

Među ostalim metodama lečenja, neinfektivni burzitis može biti tretiran injekcijama kortizona u nabubrelu burzu. Zarazni burzitis zahteva mnogo rigorozniji tretman. Poznat kao i septički burzitis, ovo stanje može zahtevati i dodatnu antibiotsku terapiju apliciranu intravenozno. Steroidi i kortikosteroidi se koriste za smanjenje bola i upale, a steroidi se mogu aplicirati i injekcijama na zahvaćeno mesto za instant olakšanje.

Još jedan metod za lečenje burzitisa je fizikalna terapija, koja se često koristi za “zamrznuto rame”. U slučaju da pacijent ne reaguje na druge metode lečenja, poslednja opcija može biti i hirurgija. Odmah se obratite lekaru ukoliko imate visoku temperaturu, osecate bol na više tačaka, imate otok, crvenilo ili nemogućnost da pokrenete neki deo tela. To mogu biti znaci drugih nastupajućih problema.

Odmarajte se više nakon aktivnosti koja vam pogoršava bol u dotičnom zglobu. Ukoliko budete poveli brigu o ovim osetljivim delovima tela, burzitis definitivno možete da izbegnete.