palacinke

Slane, slatke, debele ili tanke, palačinke su bila i uvek će biti najomiljenija poslastica kako mlađih, tako i starijih generacija, a često se konzumira i kao brz obrok jer za spremanje jedne ture palačinki nije potrebno više od pola sata.

Današnji naziv potiče od latinske reči placenta, što u prevodu znači poslastica. Ukoliko ste smatrali da su palačinke privilegija pomodarskog, mlađeg stanovništva, prevarili ste se. Zbog svoje lake pripreme, palačinske se naširoko pripremaju još od V veka nove ere. Po nekim spisima, sa pripremom palačinki je inicijalno započeto u Francuskoj, dok po drugim navodima palačinke vode poreklo iz Vatikana.

palacinke

Naime, prema legendi, u jednom naletu hodočasnika u Vatikan, papin lični kuvar, Gelazije I, u nestašici svih namirnica osim jaja i brašna, napravio je smesu za prve ikada napravljene palačinke u ljudskoj istoriji i njime počastio pridošlice. U svakom slučaju je lako dokazivo da su generacije i generacije ispred nas vekovima uživale u ovom lako spremanom amaterskom specijalitetu.

Čak su i stari Rimljani svakodnevno uživali u Alita Dolcia,poslastici koja je sadržala iste osnovne sastojke kakve mi danas koristimo za pravljenje palačinki, osim što su oni u smesu dodavali i raznovrsne začine. Često su uz njih konzumirali i suvo i orašasto voće, kao i med, sir, ribu ili, pak, neko meso.

Vrste palačinki

Današnje, moderne palačinke, se razlikuju od podnevlja u kom ih jedete. U svakom slučaju, u skoro svim delovima sveta, palačinke se mogu pripremati kao slatke i jesti za dezert, ali i slane i pohovane i tako koristiti kao jedan individualan obrok.

Kao što već svi znate, naše ’’domaće’’ palačinke se pripremaju tanke, nafiluju džemom, eurokremom, medom, pospu šećerom ili mlevenim orasima, ili pak, od njih napravi topli sendvič sa kačkavaljem, salamom, kulenom, pečenicom i sličnim mesnim proizvodima. Što se nas samih tiče, slatke palačinke se najčešće rolaju, dok se slane ’’pakuju’’ u vidu trouglića.

Osim Srba, Francuzi takođe preferiraju svoje palačinke tanke i lepo ispečene, dok Rusi svoju verziju palačinki, identičnu našim, nazivaju blini i bogato filuju.
Škoti, sa druge strane, za razliku od ostatka sveta koriste kukuruzno brašno za pripremu smese za palačinke.

Kada se radi o tankim palačinkama, na internetu postoji veliki broj tutorijala o narazličitijim načinima pakovanja palačinki pored već tradicionalnih trouglića i rolnica, mada je to po većini stanovništva najklasičnije gubljenje vremena, koje će radije iskoristiti na konzumiranje istih.

Ipak, najkarakterističnije palačinke prave stanovnici Amerike. Njihove palačinke su znatno deblje i podsećaju na naše vafle, osim što je sastav smese isti kao za naše palačinke, a tradicionalno ih Amerikanci posipaju javorovim sirupom i ukrašavaju svežim voćem.

Kao dezert, većina zemalja premazuje palačinke čokoladnim sirupima i šlagom ili sladoledom.

Nutritivne vrednosti palačinki i kalorije

Same prazne palačinke, bez ikakvih nadeva i dodataka, zapravo i nemaju neku posebnu nutritivnu vrednost. Činjenica je da mogu zasiti čoveka, ali i da su prazne palačinke zapravo najobičnije testo.

Samim tim je jasno da nutritivna vrednost palačinki zapravo zavisi od nadeva.

S obzirom da su osnovni sastojci palačinki brašno i jaja, jasno je da prazne palačinke imaju nutritivne vrednosti i kalorije ova dva sastojka. Prema većini merenja, u  jednoj palačinki bez ikakvog nadeva ima:

– 4 grama masnoće
– 22 miligrama holesterola
– 11 grama ugljenih hidrata
– 2 grama proteina
– 167 miligrama natrijuma

Naravno, sve to zavisi i od ostalih faktora poput prvenstveno vrste brašna. Iako se tradicionalno vekovima za spravljanje smese za palačinke koristi obično meko belo brašno, mnogi ljudi za istu koriste ovseno ili projno brašno, u zavisnosti od ukusa i porodične tradicije.

Jedna prazna palačinka, za čiju je smesu korišćeno obično belo brašno, sadrži oko 90 kalorija. Naravno, integralna palačinka ima nešto manje, ali razlika nije nešto velika, jedva ukupno 5 kalorija.

Ono što čini svaku palačinku manje ili više kaloričnom je nadev. Naravno, svi će Vam, kao najzdravije, preporučiti palačinke sa domaćim džemom i medom. Šećer je takođe jedan od veoma čestih dodataka, ali svi smo, u isto vreme, dobro upoznati i sa štetnim dejstvima koje velike količine šećera imaju na naš organizam.

Naravno, u današnje vreme su palačinke sa eurokremom top poslastica među svim generacijama, ali, koliko kalorija unosimo samo jednim ovim čokoladnim zadovoljstvom? Na osnovu procena, jedna palačinka sa kremom sa sobom nosi unos od 285 kalorija. Ipak, najviše kalorija nam donose slane palačinke, zbog svojih dodataka, naravno.

Slane palačinke u svakoj palačinkarnici, ali i u kućnoj varijanti, najčešće podrazumevaju neke od sledećih dodataka: pavlaka, kačkavalj, pečenica, čajna, itd. Naravno, nutritivna i kalorična vrednost u potpunosti zavise od sastojaka u istoj.

Naravno, postoje i načini da se palačinke unesu u redovnu ishranu kao zdrav obrok, ukoliko se belo brašno zameni brašnom od heljde.

Vitamini

Kao što već svi znamo, palačinke baš i nemaju nekakvu naročito lekovito dejstvo niti ćete pri unošenju veće količine palačinki doživeti vitaminski šok. Na njih se više gleda kao na poslasticu ili brzu hranu, ali, obzirom da nisu štetne, nekako se podrazumeva i da povremeni obroci koji uključuju palačinke imaju i svoje pozitivne uticaje na organizam.

Naravno, koji ćete vitamin uneti u najvećoj količini pri jednom obroku najviše zavisi od nadeva i dodatka palačinkama, zbog čega su uvek preporučljivije palačinke sa domaćim džemom ili medom. Ali, čak i prazne palačinke, zbog svojih osnovnih sastojaka za pripremu podrazumevaju unos nekih vitamina, mada u manjim procentima, a to su magnezijum (2%), cink (1%), kalcijum (8%), gvožđe (4%), natrijum (7%), selen (8%), kalijum (1%), B6 (1%) i B12 (1%), vitamin A (1%), tiamin (5%), pantotenska kiselina (2%), bakar (1%), mangan (4%), riboflavin (6%), niacin (3%), fosfor (6%) i folati (4%).

Kako se prave palačinke?

Za spravljanje palačinki svaka osoba ima svoj neki lični dodir koji ovu smesu čini još unikatnijom, ali pođimo od osnovnih recepata. Ali zapamtite da ni jedan od ovih recepata ne bi trebalo slepo pratiti i poštovati, već ići po osećaju, zbog preciznije gustine.

Tradicionalna smesa za palačinke

Tradicionalna smesa za palačinke daje oko 12 palačinki

Potrebni sastojci:

 • 250 grama brašna
 • 3 jaja
 • 2 kašike ulja
 • 200 ml kisele vode
 • 250 ml mleka
 • Prstohvat soli

Priprema: u duboku posudu dobro umutiti 3 jaja ručno ili mikserom. Zatim dodati 2 kašike ulja i prstohvat soli, pa postepeno dodavati brašno i mleko/kiselu vodu i dobro umutiti dok više ne bude bilo nikakvih grudvica, a smesa bude dovoljno gusta. Ostaviti do pola sata smesu na stranu, još jednom promešati i smesa je gotova za pečenje palačinki.

Posne palačinke

Ukoliko ste mislili da su palačinke obavezne za izbegavati tokom nekog posta, prevarili ste se. Naravno, tradicionalni recept za smesu za palačinke podrazumeva jaja, koja se u potpunosti izbacuju iz upotrebe tokom svih postova, ali to ne znači da su uvek preko potrebna za pripremu palačinki, te je narod smislio i način da uživa u palačinkama i za vreme velikih postova.

Ovaj recept za posne palačinke daje oko 8 palačinki.

Potrebni sastojci:

 • 200 grama brašna
 • 250 ml kisele vode
 • Pola šolje ulja
 • Pola praška za pecivo
 • Prstohvat soli

Način pripreme: u dublji sud najpre sipati brašno, pa dodati so i prašak za pecivo, kako bi se sve sjedinilo. Dodati ulje i postepeno dolivati kiselu vodu i kontinuirano mešati ručno ili mikserom dok smesa ne postane tečna u potpunosti, bez ijedne grudvice. Palačinke peći u tiganju sa već vrelim uljem.

Pohovane palačinke

Pomodarstvo se uvuklo u sve aspekte ljudskog života, uključujući i kuvanje. Pohovane palačinke su idealan hranljiv obrok, sa mnogo većom nutritivnom vrednošću od običnih palačinki, a priprema je izuzetno laka. Osim toga, kao što je slučaj i sa svim ostalim pohovanim jelima, pohovane palačinke se tradicionalno kombinuju sa mnogo više sastojaka nego i obične i posne.

Sa pripremom pohovanih palačinki se započinje tradicionalnim receptom za najobičnije tanke palačinke. Nakon toga se može započeti sa eksperimentisanjem. Sve sastojke treba lepo rasporediti po sveže isprečenoj palačinki koju nakon toga treba lepo spakovati, kako ništa iz nje ne bi ispalo tokom pohovanja.

Nakon toga je postupak isti kao kod svakog drugog pohovanog obroka. Spakovanu palačinku najpre uvaljati u brašno, zatim jaja i na kraju prezle i staviti u već zagrejano ulje kako bi se lepo ispržilo.

Američke palačinke

Pored svih američkih filmova koje gledamo, stičemo utisak da Amerikanci za bar jedan obrok dnevno imaju palačinke. Palačinke u Americi su toliko čest obrok kao što su kod nas omlet ili gibanica.

Ali zašto one izgledaju toliko drugačije od palačinki u ostatku sveta? Iako nose isti naziv i sam temelj im je isti, američke palačinke se po više stvari razlikuju od naših domaćih palačinki, osim po javorovom sirupu kojim su uvek prelivane. Ukus im se dosta razlikuje od običnih palačinki, a tekstura im je više penasta, kao kod muffina. Ti Amerikanci očigledno imaju unikatan ukus što se svih poslastica tiče.

Potrebni sastojci:

 • 250 grama brašna
 • 200 ml mleka
 • 1 prašak za pecivo
 • 1 kesica vanilinog šećera
 • 3 jaja
 • 100 grama šećera
 • 2 kašike već otopljenog maslaca
 • Prstohvat soli

Način pripreme: sve suve sastojke sipati u duboku posudu i sjediniti. Odvojiti belance od žumanaca, i žumance lepo umutiti u posebnu posudu. Umućkanom žumancetu dodati mleko i jogurt i sve sastojke lepo sjediniti, pa postepeno dodavati u prvu posudu, sa suvim sastojcima. Smesu mutiti dok se svi sastojci ne sjedine, ali ne predugo i ne agresivno. Za razliku od običnih tankih palačinki koje su karakteristične za naše krajeve, pri pripremi američkih palačinki nema potrebe potpuno razbijati grudvice.

Čak, štaviše, ukoliko se smesa za američke palačinke predugo meša, brašno će vremenom ispustiti gluten zbog kog će cela smesa postati žilava, a palačinke izgubiti baršunasti ukus. Dodati dve kašike već otopljenog maslaca i lepo umešati. Nakon toga preostalo belance mutiti sve dok se ne pretvori u gust čvrst sneg. Nakon toga, postepeno penu dodavati u smesu i lagano mešati kutlačom kako bi smesa ostala delom penušava.

Bitno je zapamtiti da, za razliku od smese za obične tanke palačinke, smesu za američke palačinke ne treba ostavljati da stoji ni na kratko. Uljem premazati tiganj i lepo zagrejati. Tada kutlačom sipati malo veću količinu smese u tiganj i peći na laganoj vatri dok svi mehurići ne popucaju i smesa se ne sjedini. Nakon toga, okrenuti palačinku i peći još par minuta. Ukoliko ranije niste ni pripremali ni jeli američke palačinke, znaćete da ste ih lepo spremili ukoliko spolja budu lepo zapečene i hrskave, a iznutra ostanu mekane.

Američke palačinke se tradicionalno poslužuju sa javorovim sirupom, ali se zapravo mogu kombinovati sa bilo čim, iako su najčešće u pitanju ili voće ili osvežavajući sladoledi.

Palačinke od heljde

Ne samo da mogu da budu posne, već se palačinke mogu bazirati i na heljdinom brašnu, kako bi i pristalice hrono ishrane mogle da uživaju u ovim poslasticama, bez ikakve griže savesti.

Potrebni sastojci:

 • 10 kašika brašna od heljde
 • 1 jaje
 • 1 kašika ulja, po mogućstvu maslinovog
 • Kesica sode bikarbone
 • Pola čaše kisele vode
 • 1 čaša obične vode
 • Prstohvat soli

Način pripreme:

Recept za takozvane hrono palačinke ili palačinke od heljde je, ne samo najzdraviji, već i najlakši recept za pripremu palačinki. Najjednostavnije ubacite sve sastojke u jednu dublju posudu i mutite dok se ne sjedine u jednu heterogenu masu. Kao i za ostale smese za palačinke, ni ovaj recept se ne može u potpunosti precizno pratiti, pa postoji mogućnost da, zbog prevelikog upijajućeg svojstva brašna od heljde, budete morali da dodate još pola do cele čaše vode.

Smesu peći na prethodno ugrejanom i uljem podmazanom tiganju.

Ove palačinke se mogu servirati sa bilo kojim premazom, ali, obzirom da se upotrebljavaju u hrono ishrani, najčešće im se dodaje voće ili se premazuju domaćim džemom ili medom, ukoliko se služe kao poslastica, dok se u slučaju slanog obroka jede sa mladim sirom i svežim povrćem ili tunjevinom, a neki ljudi ih čak serviraju uz nemasno ili crveno meso.