Od davnina se zna da su bokvica i med kao mešavina lekoviti u slučaju astme, da zaceljuju rane i podižu imunitet, a specijalno pripremljena mešavina ubija i bakterije…

Udrevnom Egiptu med je bio sastojak 500 lekovitih mešavina, a koliko su ga cenili u priobalju Nila ukazuje i podatak da su ga u specijalnim posudama zakopavali pored faraona, tek da im se nađe na onom svetu! U tradicionalnoj kineskoj medicini proizvod pčela koristio se da se uspostavi funkcija jetre, neutrališe otrove, da umine bol, ali i kao dodatak toplim napicima za ublažavanje kašlja, ili upale grla. Lekari u staroj Grčkoj koristili su med kao osnovu za meleme za kožna oboljenja… Ne bez razloga, jer je poznato da je 1 kašičica meda na dan način da imunitet bude u top snazi.

Bokvica i med kao lek

Protiv bronhitisa, astme i drugih plućnih bolesti alternativna medicina preporučuje da se koristi mešavina bokvica i med, koju treba napraviti u srazmeri 1:2 (1 bokvica, 2 med).Mešavinu mlevenih listova bokvice i meda je pre upotrebe potrebno ostaviti nekoliko dana u tegli i povremeno mešati, kako bi bokvica što više ispustila svoje sokove i sjedinila se sa medom.Bokvica i med se uzimaju oko 15 minuta pre svakog obroka.Dovoljno je uzeti po jednu kašiku.
Bokvica i med se takodje uspešno koriste i za lečenje čira na želucu i dvanaestopalacnom crevu kao i za druge probleme sa želucem.

Preporuka je da se za mešanje sa bokvicom za lečenje želuca koristi med dobijen hladnom preradom.Hladno prerađeni med uništava čitav niz bakterija u želucu i crevima, što ga čini efikasnim lekom protiv gastroenteritisa i pratećeg proliva.
Dovoljno je da se samo nekoliko dana koriste bokvica i med na prazan želudac pa da se oseti veliko olakšanje.

Bokvica i med ne neguju samo unutrašnjost, nego i spoljašnjost tela. S obzirom da je med hidroskopan (vezuje vlagu iz vazduha) pomaže da rane brže zarastu i da ne ostanu ožiljci od rana i opekotina.Zbog toga je ova mešavina idealan sastojak proizvoda za negu kože, a posebno hidrantnih regeneratora za kosu.

Bokvica i med deluju i kao antiiritanti, pa se mogu koristiti za osetljivu kožu.Njegova blaga antiseptička svojstva čine ih odličnim sredstvom da se smanje upale.

Med sadrži važne antioksidanse koji eliminišu slobodne radikale, pa ako se napravi mešavina bokvica i med dobije se izuzetno efikasan lek protiv upale grla. Postoje naučni dokazi da polen iz nefiltriranog meda i saća može da ima efekat desenzibilizacije kod astme i polenske groznice (preporučuje se 1 kašičica nefiltriranog meda, ili saća, 3 x na dan).

Bokvica

bokvica i med

Bokvica je veoma rasprostranjena biljka koja raste na ledinama, slabije obraslim livadama, po jarcima sve do 1500 m nadmorsks visine.Bokvica je višegodišnja biljka visoka je samo 5-10 cm sa listovima raspoređsnim u krugu oko cvetne stabljike. Listovi su ujedno i glavni znak raspoznavanja, jer poseduju izrazitu nervaturu. Ima ih nekoliko vrsta. Najčešće se srećemo sa tri vrste: Plantago maior (velika bokvica) sa velikim, širokim listovima, R. lancelota (muška bokvica) sa uskim listovima i R. media (srednja bokvica) sa elipsastim listovima. Bokvica cveta u junu sa mnogo sitnih cvetova skupljenih u valjkastu cvast. Sasvim mladi listovi koriste se za spravljanjs mešanih salata, a mladi listovi bez žilave drške za čorbe, variva, nadevanje testa itd. Od bokvice se koriste ne samo listovi bogati vitaminom C i provitaminom A nego i seme sakupljeno u jesen. Seme sadrži sluz, masno ulje, belančevine i šećer. Može poslužiti kao začin u jelima ili kao lekovito sredstvo u slučajevima zatvora. Poznato je, inače, da list bokvice deluje blagotvorno protiv upala kože i sluzokože, olakšava iskašljavanje i povoljno deluje na organe za varenje. U narodnoj medicini se odavno koristi za lečenje spoljnih povreda.
Za zimu se može sušiti list bez peteljki.