ŠparglaJedna od prvih biljaka koja pokazuje da je proleće blizu jeste špargla, koja se može naći u lokalnim prodavnicama.

I kao što se koplje koristi kao oružije, tako i špargla čiji oblik podseća na koplje, može se povezati sa simboličkim značenjem koplja, jer se bori protiv raznih bolest. Špargla je prepuna zdravim sastojcima :

Bogata je nutrientima : Špargla je izvrstan izbor vlakana, vitamina A,C,E i K kao i hroma, mineralom koji omogućava insulinu da transportuje glukozu iz krvotoka u ćelije.

Ova travasta biljka zajedno sa avokadom je bogat izvor glutationa detoksikatičkog sastojka koji pomaže u borbi protiv kancera i slobodnih radikala. Ovo je razlog,da jedete šparglu i dobijete zaštitu od raznih oblika kancera.

Špargla je bogata antioksidantima, što je dovodi na vrh lestvice među ostalim voćem i povrćem zbog njegove sposobnosti da zaustavi zlonamerne slobodne radikale. Prema nekim istrazivanjima, smanjuje proces starenja.

3 boje koje morate više jesti

Još jedno svojstvo ovog povrća jeste da pomaže našem mozgu da se bori protiv kognitivnih bolesti. Kao zeleno lišće, špargla prenosi folat. Prema studijama iz Tufs Univerziteta zdravi odrasli ljudi sa visokim nivoima folata i vitamina B12 bolje su se pokazali na testu brzine i mentalne fleksibilnosti.

Još jedna dobrobit špargle je to da poseduje jako visok nivo amino kiseline asparagin koji služi kao prirodni diuretik i povećava mokrenje i tako se oslobadjate svih nepotrebnih stvari iz vašeg organizma. Ovo je jako bitno za ljude koji boluju od edema ( akumulacija tečnosti u tkivima) i za one koji imaju visok krvni pritisak i problema sa srcem.

Zašto šparlga čini da urin miriše čudnim mirisom?

Špargla poseduje jedinstven sastojak, koji kada se metabolizuje, daje jak miris urinu. Mladje biljke špargle poseduju više ovog sastojka, i zbog toga je miris jači nakon jela ovih biljaka. Ipak, nema štetnih efekata, osim samog mirisa.

Najčešća boja špargle je zelena, ali postoje još dve vrste u supermarketima : Bela, koji je više delikatna, ali i teža da se nabavi, i ljubičasta koja je manja i slatkog ukusa. Koju god vrstu da izaberete, špargla je predivna biljka koju možete jesti uz razna jela, ili je možete jesti sirovu kao salatu.

Imajte na umu ove saveta pri kuvanju špargle da bi sačuvali antioksidante :

Pecite ili grilujte šparglu. Ove brze metode za koje ne treba vode će sačuvati prelepe hranljive sastojke špargle kao i antioksidantsku moć.

Uživajte u špargli bez soli, putera ili preliva da bi dobili najvise od njegovih diuretičkih svojstva, jer so može izazvati zadržavanje vode kod nekih ljudi.