paraliza zivaca lica

paraliza zivaca lica

Belovu paralizu karakterišu simptomi: Opuštenost usta ili očnog kapka-Nesposobnost da se pomeri jedna strana lica

Belova paraliza je bolest kod koje se javlja upala nerva lica, koji zbog toga gubi svoje normalno funkcionisanje. To može izazvati slabost jedne strane lica, koja gubi sposobnost da se pokreće (paraliza), što dalje dovodi do nesposobnosti da se smeje, zviždi, pogne glava i zatvara oko sa te strane. Ova bolest obično nastaje brzo, u roku od nekoliko sati, a može se javiti i posle jutarnjeg buđenja. Neke osobe kažu da su imale bol ili trnjenje u jednoj strani lica na dan ili dva pre paralize.Uzrok Belove paralize nije poznat. Bolest se može dovesti u vezu sa virusom koji nadraži nerv i izazove njegovo oticanje. To može dovesti do prignječenja nerva dok prolazi kroz otvor u kostima lica. Što se pokretanje mišića pre povrati, a to je obično za nekoliko nedelja, to je verovatnije da paraliza neće imati trajnih posledica. Ukoliko paraliza traje mesecima, moguće je trajno oštećenje.

Ispitivanje
Nekoliko drugih bolesti liče na Belovu paralizu, tako da ove simptome treba da proveri vaš doktor. Savetuje se ispitivanje provodljivosti nerva , da bi se našao uzrok problema.
Lečenje
Ako slabost lica nema druge uzroke, «lečenje» će verovatno podrazumevati jedan period mirovanja. Ako se slabost nastavi, može se primeniti električna stimulacija mišića kako bi se sprečila njegova atrofija i skratio period oporavka. Kortikosteroidi se preporučuju u nekim slučajevima. Drugo lečenje ne postoji.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *