smokve kalorije lekovitost

smokve kalorije lekovitostIako se smatraju voćem, smokva je u stvari obrnuti cvet, a seme je plod. Bilo da je cvet ili plod, hranljiva suva smokva će vam pomoći da zadovoljite osnovne potrebe za hranljivim materijama, što je čini zdravim dodatkom vašoj ishrani. Dok mnogi ljudi koriste dodatke ishrani i lekove, često ignorišu prednosti suvih smokava.
Uključivanjem suvih smokava u dijetu , povećaćete količinu važnih vitamina, hranljivih materija i minerala, konzumirajući ih na jednostavan način. Neke od prednosti suvih smokava su:

Regulisan krvni pritisak

Smokve obiluju kalijumom , hranljivom materijom koja pomaže u kontroli visokog krvnog pritiska. Uzimajući u obzir sadašnji način života i prekomernu potrošnju prerađene hrane, vašem telu može nedostajati kalijum, što može dovesti do povišenog krvnog pritiska. Pošto su suve smokve pune kalijuma, pomoći će vam u održavanju regulisanog nivoa krvnog pritiska.

Bogate su vlaknima

Pola šolje suvih smokava sadrži 7,3 grana vlakana. Uključivanjem više vlakana u ishranu, smanjićete rizik od hroničnih bolesti, kao što su bolest srca i dijabetes. Suve smokve sadrže i rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna. Rastvorljiva vlakna usporavaju varenje, smanjuju apetit i nivo šećera u krvi, kao i holesterol. Nerastvorljiva vlakna povećavaju količinu stoice, poboljšavajući funkciju creva. Prema Institutu za Medicinu, zdravoj odrasloj ženskoj osobi treba 25 grama vlakana dnevno, a odraslom muškarcu 38 grama.

Rak dojke u menopauzi

Hranljivi sastojci iz smokava su korisni u menopauzi kod žena, kao prevencija raka dojke. Žene u menopauzi koje su unosile više vlakana iz izvora kao što su smokve, imale su 34% manje šanse za dobijanje raka dojke.

Efektivan gubitak težine

Suve smokve su bogat izvor hranljivih vlakana. Ako ste debeli i razmišljate o gubljenju težine, hrana bogata vlaknima je dobra opcija. Kako su smokve bogate prirodnim vlaknima, to će se pokazati korisnim za vaš program upravljanja težinom. Pomoći će vam da smanjite unos energije, održavajući vas sitim tokom dana.

Dobre su za kosti

Smokve sadrže više kalcijuma nego većina drugog voća, čak 121mg u polovini šolje. Adekvatan unos kalcijuma pomaže zdravlje i rast kostiju, i smanjuje rizik od osteoporoze. Odraslima treba 1.000 do 1.200 mg kalcijuma dnevno. Polovina šolje suvih smokava zadovoljava 12% dnevnih potreba za kalcijumom, što je skoro kao i cela šolja kravljeg sira. Uključivanjem hrane bogate kalcijumom, kao što su suve smokve, u ishranu, pomoći će da budete sigurni da ste uneli potrebnu dnevnu količinu kalcijuma.

Sigurne protiv raka dojke:

Za žene, menopauza i rak dojke su dva najveća problema. Pored psihološkog efekta, postoji i bezbroj opasnosti po zdravlje. Istraživači su pokazali da žene koje unose voćna vlakna imaju manji rizik od dobijanja raka dojke, u poređenju sa onima koje ne unose. Suva smokva je verovatno najbolje voće koje sadrži prirodna vlakna, druga su suve šljive, urme, jabuke i kruške.

Zdravlje srca

Listovi smokve mogu biti dobri za srce. Studija je pokazala da listovi smokve smanjuju nivo triglicerida u krvi. Trigliceridi su glavni sastojci prirodnih masti i ulja i visoka koncentracija u krvi može ukazivati na povećani rizik od moždanog udara i srčanih problema .

Suve smokve će vam takođe pomoći da zadovoljite potrebeorganizma za gvožđem. Polovina šolje suvih smokava sadrži 1,5mg gvožđa. Gvožđe je definitivno veoma važan mineral, potreban da pomogne transport kiseonika u krvi. Bez dovoljno gvožđa u ishrani, smanjuje se dotok kiseonika u ćelije, što vas čini umornim i slabim, i mnogo podložnijim infekciji. Odraslim muškarcima i ženama starosti preko 51 godinu, potrebno je 8 mg gvožđa dnevno , a ženama starosti od 19 do 50 godina treba 18 mg gvožđa dnevno.