Medicinska dijeta je stvorena zbog činjenice da su mnogi pacijenti koji pokušavaju da izgube težinu neuspešni jer su dijete koje sprovode komlikovane pa ih je teško pratiti dugoročno.Dakle cilj je bio jednostavna dijeta a istovremeno i efikasna.

Postoji više različitih informacija o tome gde je nastala Medicinska dijeta ali osnovna je da je njen kreator lekar dr Herman Tarnover koji je vodio jednu kliniku u njujorškom predgradju Scarsdale.Medicinska Dijeta se pojavila u 1970-oj godini, kao način da se pomogne gojaznim pacijenatima kojima je neophodno mršavljenje da poboljšaju svoje zdravlje.Prva faza medicinske dijete je, veoma niskokalorična i uključuje poštovanj strogog plana ishrane tokom dve nedelje, a zatim u drugoj fazi dolazi prebacivanje na modifikovani plan ishrane za još dve nedelje, a zatim nazad na strogu dijetu kao u prvoj fazi, ako je i dalje potrebno da se nastavi mršavljenje.

Medicinska dijeta je stvorena na ideji da su mnogi pacijenti koji treba da izgube težinu neuspešni jer su dijete koje prate jako komplikovane pa ih je teško pratiti dugoročno.Dr Tarnover je kreirao ovu dijetu da bi pacijenti mogli da je lakše prate. Jedući jedinstven odnos hrane od 43 procenata proteina, 34 odsto ugljenih hidrata i masti 22 odsto u oko 1.000 kalorija dnevno.Dijeta je istovremeno i niskokalorijska i proteinska a doktor Tarnover je tvrdio da može da izazove ketozu.Ketoza izaziva vaše telo da se spali uskladištene masti, što može dovesti do mršavljenja.

Medicinska dijeta ima ograničen plana obroka za 7 dana. Tokom dve nedelje, ponovite ovaj meni.Dijeta ne dozvoljava zamenu namirnica. Ako ogladnite između obroka, možete užinati na šargarepu i celer.
Prvog dana dijete, jedete pola grejpfruta, 1 krišku integralnog tosta i šolju kafe bez šećera i mleka za dorucak. Za ručak ide konzervirana tunjevina sa salatom i bez ulja,plus možete popiti kafu. Za večeru, možete da jedete jagnjeće pečenje bez masti i salatu sa limunom ili sirćetom. Takođe možete popiti kafu posle večere.

U preostalih 13 dana dijete, možete da kombinujete različite obroke , uključujući i meso, grejpfrut,paradajz i ribu. Ne treba, međutim, pripremati ove namirnice sa puteru, šećeru i ostalim prehrambenim proizvodima koji sadrže masti. Ograničene namirnice su šećer, krompir, testenine, mlečni proizvodi sa visokim sadržajem mlečnih masti kao i deserti.
medicinska dijeta
>>>>Pogledajte detaljan jelovnik za medicinsku dijetu

Osnovna namena Medicinske dijete može biti samo brz gubitak težine.Ona nije namenjena kao doživotni režima ishrane za kontrolu težine, jedna od njenih varijanti predvidja da osoba na dijeti treba da preti plan ishrane dve nedelje,zatim da prekine pa opet ponovi i tako više puta.

Jedina prava korist od Medicinske dijete je izgleda brz početni gubitak težine. Većina ljudi koji su probali dijetu izvestili su o svojim iskustvima zamerajući najviše na nedostatku fleksibilnosti i dosadnom planu obroka.

Scarsdale dijeta je kritikovan od strane nutricionista odmah pošto se pojavila zbog brojnih zdravstvenih nedostataka.

Značaj fizičke aktivnosti je važan za proces mršavljenja ali pošto je ova dijeta veoma restriktivna bolje je da nebudete fizički aktivni jer ćete dodatno iscrpljivati organizam. Mnogi nutricionisti ističu da su dozvoljenih 700-1000 kalorija svaki dan nije dovoljno za zdravu ženu koja je čak i umereno aktivna, a kamoli za nekog ko učestvuje u sportskim ili drugim oblicima fizičkog vežbanja ili radi posao koji zahteva neku fizičku aktivnost.
Isključivanje mleka iz ishrane znači da će unos kalcijuma biti suviše nizak. Ovaj nizak nivo kalcijuma predstavlja rizik za žene koje su u postmenopauzi ili imaju preko 50 godina.
Takodje postoje kritike da je većina težine koja se izgubila u obliku vode i telesnih tečnosti, pa se brzo povratila kada osoba nastavi da normalno jede.
Iako je medicinska dijeta napravljena da bi bila jednostavna ona zahteva više od uobičajene količine volje i istrajnosti zbog rigidnosti i niskokalorične strukture.
Zbog ovih manjkavosti i nedostataka, trebalo bi da konsultujete svog lekara ili profesionalnog dijetetičara ukoliko počnete ovu dijetu,ovo je posebno bitno ako bolujete od neke hronične bolesti.
Medicinska dijeta ne dozvoljava dovoljno kalorija za žene sa aktivnim životnim stilom i za decu, koja i dalje rastu. Može se reći da je potpuno neprikladna za decu i starije osobe. Ona takodje nosi rizike za pojavu umora, zatvora ili proliva, razdražljivost, i povećava rizik od formiranja kamenaca ako se sprovodi duže od mesec dana.

Bez obzira na neke varijante medicinsku dijetu ne bi trebalo sprovoditi duže od 6 nedelja tokom jedne godine.Niski unos ugljenih hidrata takođe predstavlja rizik od potencijalnog oboljevanja bubrega ili jetre zbog ketoze.Ketoza je metabolički proces koji se javlja kada ugljeni hidrati koji služe kao telo svog osnovnog goriva padnu ispod određenog nivoa. Telo mora da sagoreva proteine i masti da održi energetski nivo.Kada se masti iz sala sagorevaju, masne kiseline se oslobađaju u krvotok. Tamo se pretvaraju u ketonska tela, koja su blage kiseline i izlučuje urinom. Izlučivanje ketonskih tela, međutim, stavlja dodatni teret na bubrezima. Ako ketoza traje duži vremenski period, bubrezi mogu imati problema sa funkcionisanjem.Zato medicinska dijeta treba da se koristi za 14 dana u prvoj fazi i eventualno 14 u drugoj ako baš imate veliki broj kilograma viška ponovite još 14 dana i to je sve za godinu dana.Takodje, trudnice, alkoholičari i lica sa dijagnozom bolesti bubrega ili jetre ne bi trebalo da koriste Medicinsku ili bilo koju drugu dijetu siromašnu ugljenim hidratima za smanjenje telesne težine.

Iako nizak unos kalorija može dovesti do gubitka težine,stručnjaci za ishranu kažu da je malo verovatno da će zdrava težina postignuta uz pomoć medicinske dijete da traje.Međutim, ova vrsta dijete zaista funkcioniše, što znači da ćete izgubiti na težini, ali to verovatno neće ostati u dugom vremenskom periodu. Ovoliko ograničavanje kalorija takođe može dovesti do neželjenih nuspojava kao što su umor i slabost mišića zato što ne uzimate dovoljno ugljenih hidrata.

MEDICINSKA DIJETA JELOVNIK

Doručak je svih 5 dana isti a sastoji se od: 1 pomorandža , 1 dvopek i 1 šolja čaja ili kafe (bez šećera).

1.DAN
Ručak: 1 pomorandža, 1 kuvano jaje, 1 kisela pavlaka
Večera: 2 paradajza, 2 kuvana jajeta, 1/2 zelene salate ili 1 krastavac.
2.DAN
Ručak: 1 pomorandža, dva dvopeka ,1 kisela pavlaka, 1 jaje
Večera: 125gr mlevene junetine, 1 pomorandža, 1 paradajz, 1 dvopek, 1 šolja čaja ili kafe (bez šećera)
3.DAN
Ručak: 1 pomorandža, 1 kuvano jaje, 1 kisela pavlaka, 2 krastavca (ili 1 glavica salate),
Večera: 125 gr mlevenog mesa, 1 dvopek, 1 pomorandža, 1 šolja kafe ili caja(bez šećera)
4.DAN
Ručak: 125gr kravljeg sira, 1 dvopek, 1 paradajz
Večera: 125gr mlevenog mesa, 1 dvopek, 2 paradajza, 1 jabuka
5.DAN
Ručak: 200gr ribe ili kuvanog mesa , 1 dvopek, 1 paradajz.
Večera: 1/2kg kuvanog povrća (krompir, grašak, šargarepa), 1 jaje, 1 paradajz

>>>>Pogledajte NAJPOPULARNIJE DIJETE
DIJETE A do Z

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *