vocni sirupi recepti zimnica

Zimnica voćni sirupi receptivocni sirupi recepti zimnica
Voćni sirupi se dobijaju kuvanjem voća s velikom količinom šećera u veoma malo vode. Visoka koncentracija šećera čuva sirup od kvarenja, a zbog kratkog kuvanja sirup zadržava prirodnu boju i ukus voća. Prilikom upotrebe sirupi se razređuju običnom ili mineralnom vodom, a mogu se koristiti i kao preliv za pudinge i druge poslastice.
Meko jagodičasto voće se izgnječi, pospe s malo šećera i ostavi preko noći na hladnom mestu.
Sutra se ocedi sok u koji se dodaje šećer. Na 1 kg voća obično se stavlja 1 do 1,5 kg šećera. Sok se sa šećerom kuva samo 5 minuta i još vreo se sipa u flaše koje se odmah zatvaraju celofanom ili plutanim čepom.

Voćni sirup od višanja recept
Kilogram višanja očistiti od peteljki i koštica, dodati 200 g šećera, promešati i ostaviti da stoji. Sutradan ocediti sok, dodati 600 g šećera i zagrevati uz mešanje. Kuvati 5 minuta, skloniti s vatre, skinuti penu i sipati u boce. Odmah zatvoriti.

Zimnica Sirup od zovinog cveta recept
Ubrati 40 potpuno belih, svežih cvetova zove na mestu gde nema prašine i saobraćaja. Preliti ih s 5 l hladne vode i ostaviti na hladnom mestu 24 časa. Sutradan procediti sok kroz gazu i dodati 3,5 kg šećera. Zagrevati sirup uz mešanje dok se šećer ne otopi. Čim provri skloniti s vatre. Dodati 50 g limuntusa, promešati i sipati u flaše.

Voćni sirup od malina
Očišćene maline izgnječiti, dodati im malo šećera i ostaviti pokrivene preko noći na hladnom mestu. Sutradan procediti sok i dodati šećer (1 kg šećera na 1 kg malina). Dobro promešati, zagrejati do ključanja i kuvati 5 minuta. Pred kraj skinuti penu. Vreo sirup sipati u čiste i suve boce i odmah zatvoriti.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *