vegetarijanska ishrana

Zimnica je i dalje popularna a na spremanje domaće zimnice ne utiče to što se u supermarketima skoro tokom cele godine mogu naći mnoge vrste voća i povrća…recepti


Spremanje domaće zimnice

U zadnje vreme mnogo vrsta voća i povrća može se nabaviti u prodavnicama preko cele godine. Ipak, mnoge domaćice i dalje spremaju zimnicu. Razlozi su različiti — neko ima “svoje” voće i povrće, neko ga voli pripremljeno na određeni način, a nije zanemarljiva ni cena. Osim toga, neke vrste voća i povrća i dalje ne mogu da se nađu u prodavnicama preko zime. Kada ste videli u samoposluzi zamrznute ili ukiseljene tikvice, na primer? Prilikom ostavljanja zimnice potrebno je uzeti u obzir više stvari. Prva je svakako kućni budžet, zatim raspoloživi prostor za zimnicu i količina voća i povrća koja je porodici potrebna tokom zimskih i ranih prolećnih meseci.

Način na koji će se ostavljati zimnica takođe će zavisiti od raspoloživog prostora, ali i od ukusa ukućana. U većini savremenih stanova ostava je veoma mala i zato se domaćice često odlučuju da većinu voća i povrća stave u zamrzivač. Ko ima više skladišnog prostora, može se odlučiti za pravu “domaću zimnicu”, s redovima tegli pekmeza, kompota i turšije. Mnoge mlade domaćice odbijaju i pomisao na pripremanje zimnice, jer smatraju da to oduzima mnogo vremena i da je jednostavnije kupiti ono što im ustreba. Jedan od glavnih razloga je sećanje na baku ili tetku okruženu šerpama, loncima i gomilama plodova, nervoznu i unapred ljutu na sve koji joj smetaju u ovom važnom poslu ali i na one koji se mudro sklanjaju iz kuće umesto da joj pomognu. Ipak, nije sve tako crno. Ako se dobro isplanira, posao oko spremanja zimnice zapravo ne oduzima mnogo vremena, a donosi veliko zadovoljstvo tokom cele godine.

Spremanje domaće zimnice uz prave domaće recepte može biti veliko zadovoljstvo a još veće korišćenje zimnice spremljene po istim domaćim receptima tokom zime.Industrijsi pripremljena zimnica nikada ne može da zameni domaću zmnicu iz mnogo razloga.Industrijski proizvodi često pokušavaju da imitiraju ukus domaćih dodavanjem raznih boja i aroma ali kvalitet nikada nemože biti isti.Za ljude koji su navikli na ukus domaće zimnice pripremljene po odredjenim receptima posebno je neprihvatljivio konzumiranje sličnih proizvoda iz marketa.

Mnogi ne nalaze čak ni finansijsku opravdanost za pravljenje zimnice jer često ispada kada se izračunaju svi troškovi spremanja zimnice ona je približna ili skuplja od kupljene.Ali ako u marketu pogledate malo i cene ekskluzivnijih proizvoda napravljenih 100% kako treba možete videti da su i dva do tri puta skuplji od običnih a baš sa njima trebate porediti domaću zimnicu.Takve marmelade i voćni sirupi su recimo 100% napravljene od voća,a i sami znate da je odavno moguće napraviti voćni sirup bez grama voća.

Ako vas znima spremanje domaće zimnice bar zbog dece evo nekih starih recepata za domaću zimnicu:

KISELI KRASTAVCI RECEPT
TURSIJA RECEPT
KOMPOTI RECEPTI
KOMPOT OD JAGODA RECEPT
KOMPOT OD BRESAKA RECEPT I KOMPOT OD GROZDJA
SLATKO OD TRESANJA
SLATKO OD RUZA I SLATKO OD LUBENICA
PEKMEZ OD SLJIVA
PEKMEZ OD KAJSIJA I PEKMEZ OD ŠIPKA
Džem od kajsija recept
Dzem od krusaka recept
Marmelada od mešanog voća
Voćni sirupi recepti

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *