suvo voce povrce

Sušenje voća i povrća je jedan od najstarijih i najjednostavnijih načina za dugoročno čuvanje.Svako može kvalitetno sušiti manje količine voća i povrća bez nekih velikih ulaganja u opremu dovoljno je osunčano mesto ili rerna.suvo voce povrce

Sušenje voća i povrća je najjednostavniji način spremanja zimnice. Ne oduzima mnogo vremena i praktično je za domaćinstva koja imaju velike količine voća iz svog voćnjaka. Voće treba odabrati tako da bude sasvim zdravo i zrelo. Prvo se opere, a zatim iseče: jabuke i kruške se mogu (a ne moraju) oljuštiti i seku se uzduž na četiri ili osam delova. Takođe se mogu seći i na kolutove, debljine ,do jednog centimetra.
Breskve i kajsije mogu se takođe oljuštiti, a potom se prepolove i izvade koštice. Ako su breskve krupne, mogu se iseći na kriške. Potom se rasporede na podlogu za sušenje i iznose na sunce, najbolje na južnoj strani.
Treba paziti da isečeno voće bude raspoređeno u tankom sloju, kako ne bi nalegalo parče na parče. Obavezno ga treba zaštititi od insekata i prljavštine tako što se pokrije mrežom ili gazom. Voće se iznosi na sunce ujutro, prema potrebi premešta tako da bude uvek osunčano, a uveče se sklanja u zatvorenu prostoriju. Najčešće je dovoljno sušiti voće tri dana na suncu, a potom još jedan dan ostaviti u hladu. Sočnije voće kao što su breskve ili kajsije suši se jedan ili dva dana na suncu i jedan dan u hladu.

Drugi način je sušenje voća u rerni. Veoma je važno da se ne suši na previsokoj temperaturi — naj-bolje oko 60°C. Tokom sušenja voće treba nekoliko puta promešati da bi se što ravnomernije osušilo. Vrata rerne treba povremeno otvarati da bi izašla para. Za sušenje su sasvim dobre obične kuhinjske tepsije, samo ih treba prekriti belim papirom. U gradskim domaćinstvima sušenje se najčešće koristi za ostavljanje začinskog bilja. Buketići mirođije, peršuna, celera ili nekog drugog bilja okače se na mesto gde će vazduh stalno cirkulisati, ali dalje od direktne sunčeve svetlosti kako ne bi izgubilo boju. Kada je sasvim osušeno, može se usitniti i staviti u teglice za kasniju upotrebu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *