srpska proja receptZima je godišnje doba u kojem našom trpezom vlada kiseli kupus, a vruća rakija, duhovito nazvana šumadijski čaj, dolazi do punog izražaja. Kao najbolji dodatak uz ta dva dominantna proizvoda naše maće kuhinje pokazala se, čuvena po jednostavnosti pripremanja – srpska proja.

Njene komplikovanije i suptilnije varijante, razne vrste kačamaka i projara, takođe, osvežavaju našu trpezu u zimskim danima.

ZA SRPSKU PROJU potrebno je:
1 kg kukuruznog brašna
vode prema potrebi.

Srpska proja recept za pripremanje
Zamesite testo od brašna uz postepeno dolivanje mlake vode. Testo treba da bude toliko gusto da se može oblikovati u veću loptu. Ako je testo ređe nego što treba, lopta će se raspadati, ako je gušće, pojavljivaće se na njoj šupljine. Dolivajte vodu i dodajte brašno dok ne dobijete pravu gustinu testa. Oblikovanu loptu stavite u podmazan pleh i malo pritisnite da se dobije proja debela oko 8 santimetara. Pecite na jakoj temperaturi dok ne dobije zlatnožutu koricu. To će trajati najmanje jedan sat.Vruću proju uvijte u čist salvet od platna i ostavite da se malo ohladi. Lomite je rukom i služite uz kajmak, sir ili kiseli kupus. Ukusna je i izdrobljena u mleku.