slatko od ruza recept

Slatko od ruža receptslatko od ruza recept
Latice majskih ruža staviti u 1 litar ključale vode i kuvati 15 minuta. Zatim dodati šećer (na 60 g latica 1 kg šećera) i kuvati na jakoj vatri dok sirup ne postane gust. Pred kraj dodati sok od jednog limu-na. Skinuti s vatre i kašikom ukloniti penu. Pokriti šerpu vlažnom krpom i ostaviti preko noći da se hla-di. Sutradan sipati u teglice i zatvoriti.

Sirup za svako slatko dobija se kuvanjem šećera u vodi: na 1 kg voća koristi se 1 kg šećera u 0,2 do 0,3 1 vode. Treba ga kuvati na tihoj vatri sve dok ne postane proziran. Sirup je spreman kada uz zidove posude počne da se kristališe šećer.

Slatko od lubenica
Uzeti izrazito crvenu lubenicu s korom debe-lom oko 2 cm. Kriškama oguliti zelenu pokoricu, a ostaviti beli sloj kore i oko 2 cm crvenog “mesa” lu-benice. Iseckati koru na kockice. Staviti ih u šerpu i preliti hladnom vodom sa sokom od jednog limuna. Kuvati dok kockice lubenice ne postanu meke i prozirne. Posebno skuvati sirup od 1,25 kg šećera u 0,3 1 vode za svaki kilogram lubenice. U sirup staviti koc-kice lubenice i kuvati dok sirup ne postane gust kao med. Pred kraj kuvanja dodati sok od 4 limuna. Pokupiti penu, skinuti s vatre, poklopiti i ostaviti preko noći da se ohladi. Sutradan sipati u teglice i zatvoriti ih celofanom.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *