slatko od limunaZa slatko od limuna PRIPREMITE:
1 kg limuna , 1,5 kg šećera

Slatko od limuna pripremanje
Limun dobro operite, 30 minuta držite u ključaloj vodi, a onda u hladnoj. Isecite na tanke kolutove i očistite od koštica. Skuvajte gust sirup od 4 dl vode i šećera. U ključali sirup stavite limun. Kad sirup opet provri, stavite ga na hladno mesto. Posle jednog sata odlijte sirup i stavite ga na vatru da vri 10-15 minuta. Isti postupak ponovite još dva puta, uvek nakon jednog sata.

Poslednji put 15-20 minuta prokuvajte i limun. Slatko od pomorandže pravite na isti način, samo uzmite 1 kg šećera.

Limončelo

Limončelo je italijanski liker od limuna, i mada se pravi i pije svuda, smatra se da potiče iz Sorenta i Kaprija. Odličan je za varenje posle (obilnog) obroka, ako pijete leden.
Da, obavezno ga treba držati u zamrzivaču, i ne brinite, neće se zamrznuti ako koristite dobar 95-procentni alkohol kao osnovu.

PRIPREMITE:

  • 1 l čistog alkohola (95%)
  • 7-8 velikih neprskanih limunova
  • 1 l lvode
  • 1/2 kg šećera

Kao prvo, preporuka je da za limončelo ne koristite rakiju lozovaču, votku ili slično, već samo čist alkohol ali ne medicinski. Razlog je to što će samo čist alkohol biti u stanju da izvuče sva esencijalna ulja iz limuna i imati lepu žutu boju i ukus limuna. Ostala pića već sama po sebi imaju karakterističan miris i ukus, a limončelo se pije ledeno hladan, iz zamrzivača.

Dobro operite limun četkom pod mlazom tople vode. Ako je moguće, ubacite i poneki zeleni. Skinite gornji žuti deo kore limuna (izbegavajte beli deo kore jer bi liker bio gorak), isecite i stavite u teglu sa alkoholom (samo kore). Ostavite na tamnom mestu najmanje 15 dana. Posle toga pripremite sirup: stavite vodu i šećer da se kuvaju. Mešajući zagrevajte dok se sav šećer ne otopi i sirup postane proziran (nije neophodno da provri). Ostavite da se potpuno ohladi. Procedite alkohol i odstranite kore. Pomešajte alkohol i sirup, pa sipajte u staklene flaše. Dobro zatvorite i sačekajte bar još 15 dana pre probanja.

Čuvajte natamnom mestu. Možete odmah da stavite flaše u zamrzivač. Uživajte.