džem od dunjeZa slatko od dunja PRIPREMITE: 300 g očišćenih dunja 1 kg šećera sok jednog limuna.
Očišćene i narendane dunje prokuvati s 2,5 di vode. Kad omekšaju dodati šećer i sok od limuna, pa kuvati sve zajedno dok sirup ne dobije gustinu meda. Skinuti penu sa slatkog, prekriti vlažnom krpom i ostaviti do sutra. Sutradan sipati u tegle i povezati celofanom. Na isti način se kuva i slatko ako se dunje očiste od kore i semenki i iseku na kockice nazubljenim nožem. Po želji se u slatko može dodati i 100 g naseckanih oraha.

Žele od dunja
Za žele od dunja PRIPREMITE: na 2 kg dunja 1 litar vode 1 limun 1/2 kg jabuka nekoliko karanfilića i malo cimeta na litar soka stavite 1 kg šećera.
Pripremite žele prema opštim uputstvima. Začine kuvajte u sirupu u kesici od gaze, tako da posle možete lako da ih izvadite.

Sir od dunja
PRIPREMITE: 2 kg dunja, šećera u težini kaše – 1 limun eventualno 3-4 jabuke .
Za sir od dunja, poznat i kao kitnikes, uzmite vrlo zrele dunje, operite ih, obrišite i cele stavite da se kuvaju. Voda mora sasvim da pokrije dunje. Ako želite svetliji sir, dodajte i nekoliko celih jabuka. Kad dunje omekšaju, vadite ih jednu po jednu i propasirajte. Dobijenu kašu izmerite i dodajte isto toliko šećera, pa sok od limuna. Kuvajte neprestano mešajući. Sir je gotov kad se zgusne i odvaja od varjače. Manje kalupe potopite u ključalu vodu, pa u njih sipajte masu i držite na toplom dok se ne osuši. Zatim izvadite sir iz kalupa, pospite šećerom i ostavite da se još nekoliko dana suši na vazduhu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *