sok od kopriva

sirup od koprivaPotrebno je (za oko 5 l sirupa od koprive): 3 kg koprive (mladu berite celu, samo odstranite koren, a stariju tako da upotrebite samo vrhove i list sa gornjeg dela stabla), 3 l vode, 4 kg šećera, 5 kesica limuntusa po 10 g, pola kesice konzervansa, malo alkohola, celofan, gumice i čiste, suve, staklene flaše.

Priprema sirupa od koprive
Koprivu potopite u veću količinu vode, a zatim tu vodu prospite i premestite koprivu u đevđir, pa je dobro operite pod jakim mlazom vode. Litar vode predviđene za sirup zagrejte da provri i tom vodom prelijte koprivu u pogodnoj posudi. Prevrnite je i krupno isecite. Sve to radite tako da ne odvajate koprivu od vode kojom ste je prelili.Ona ostaje sastavni deo sirupa. U velikom mikseru za ceđenje soka iz voća i povrća, izmiksirajte celu količinu koprive, deo po deo.Ostavite da stoji poklopljeno u pogodnoj posudi oko 24 sata. Preostala 2 l vode predviđena za sirup, zagrejte do vrenja, sipajte u nju šećer.Mešajte da se istopi i proključa. Odmah skinite sa vatre i ohladite. Povremeno promešajte da se šećer ne ukristališe. Koprivu koja je prestojala 24 sata propasirajte kroz sito. Trudite se da odbacite što manji deo koprive. Propasiranu masu sipajte u veću emajliranu posudu ili posudu od kvalitetne plastike. Dodajte istopljeni šećer,zatim limuntus i konzervans. Sve izmešajte drvenom varjačom.Ostavite da stoji poklopljeno, još 2.4 sata. Povremeno promešajte.

Zatim procedite kroz duplu gazu. Možete upotrebiti i “staru gazu, ako je prethodno prokuvate.

Punite flaše, zatvorite ih celofanom koji ste prethodno ovlaš potopili u alkohol,vežite duplim gumicama uz grlić flaše i ostavite na hladnom, tamnom mestu. Ovako pripremljen sirup može da traje više meseci. Pri služenju, sipajte u čaše na dno sirup,dajte neki miris po ukusu, prelijte običnom ili mineralnom vodom da napunite čašu do vrha, pa ponudite gostima. Miris treba dodavati samo ako ne volite opori miris i ukus koprive.

U eri industrijskih hemijskih proizvoda koji mirisom, ukusom i privlačnom ambalažom imitiraju prirodne sokove od bilja, voća i povrća, vredi se vratiti starim, dobrim napicima pripremljenim ručno i jednostavno. Priprema hladnih sirupa na tradicionalan način ne samo da , čuva bogatstvo minerala, vitamina i drugih dragocenih sastojaka prirodnog bilja, voća i povrća, već je i znatno jeftinija i zdravija varijanta dobijanja osvežavajućeg napitka.

U ovim mesecima po našim livadama i poljima ima dosta mladog, lekovitog bilja od kojeg su naše bake i prabake pripremale izvanredne sirupe. Kopriva je, na primer, dragocena za ovu namenu, jer ima dvostruko više vitamina od spanaća, a po bogatstvu kalcijumovih i kalijumovih soli je gotovo nenadmašna. Cvet zove i list i cvet nane su, takođe, poznati po svojoj lekovitosti.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *