vegetarijanska ishrana

Pravilno zamrzavanje namirnica-osnovno pravilo kod zamrzavanja je da se jednom odmrznute namirnice ne smeju ponovo zamrzavati.Zato prilikom zamrzavanja treba paziti koliku količinu zamrzavate u jednom pakovanju.

Ovde ćemo govoriti o zamrzavanju voća i povrća

Kod zamrzavanja voća i povrća postoji nekoliko opštih pravila. Zamrzavaju se samo sveži i zdravi plodovi, i to oatidmah posle pripreme — ne smeju da stoje. Pakuju se u količini dovoljnoj za jedan obrok, jer se jednom odmrznuta hrana ne sme ponovo zamrzavati.
Ako vam ustreba veća količina lakše je da odmrznete dva paketa nego da silom otkidate polovinu sadržaja velikog pakovanja. Ako se koriste plastične kesice, istisnite sav vazduh da bi zauzimale manje mesta u zamrzivaču i da se sadržaj ne bi isušio. Ako koristite plastične kutijice, nemojte ih napuniti do vrha nego ostavite malo praznog prostora radi boljeg zatvaranja.

Pre zamrzavanja svako povrće treba blanširati, to jest kratko potopiti u vrelu vodu kako bi se uništile bakterije i očuvala boja. Očišćeno i isečeno povrće stavite u cediljku i potopite ga u veliku posudu s ključalom vodom. Protresite nekoliko puta da bi se podjednako blanširalo. Ako pripremate veću količinu, nemojte blanširati sve odjednom, već u nekoliko tura. Potom ga prenesite pod mlaz hladne vode i ostavite da se ocedi nekoliko minuta. Zatim ga pakujte u kesice ili kutijice i odmah zamrznite. Voće se zamrzava bez blanširanja, samo oprano i po potrebi isečeno. Može se zamrznuti i posuto šećerom. Sitnije voće, kao jagode i maline, može se posle pranja i sušenja staviti nakratko u zamrzivač raspoređeno na tacni, kako bi se svaki plod zamrznuo posebno. Potom se vadi i pakuje u porcije. Na taj način će posle odmrzavanja sačuvati oblik.
Voće i povrće može da stoji u zamrzivaču 9-12 meseci. Posle toga gubi hranljivu vrednost i isušuje se. Zato je važno da se pripremi onolika količina koja se može potrošiti do sledeće sezone. Nemojte doći u iskušenje da neko voće ili povrće koristite i naredne godine samo zato što ga, eto, imate u zamrzivaču. Bolje da ga početkom proleća koristite češće, a potom stavite novu turu za narednu godinu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *