Povarak (koh) od brašna pripremanje
U šerpenju se pristavi da vri 2 šolje (za belu kafu) mleka, a u međuvremenu se u činiji umuti 14 deka šećera, 1 celo jaje, 1 grumen slatka masla (buter) u veličini oraha, 1 šolja mleka i 1 šolja brašna.
Tako udešena smesa saspe se malo po malo u uzavrelo mleko, muteći je na vatri drži se dotle dok se ne zgusne; potom se skine s vatre, i pošto se ohladi, saspe se u nju jedno po jedno 8 žumanaca i opet dobro izmeša, doda najposle vrlo čvrsta pena od 8 belanaca, saspe u kalup namazan mašću i poprašen brašnom i peče 1 čas. Istrese se iz kalupa na činiju i odmah nosi na sto. Preliv se nosi u zasebnoj činijici.
Preliv od čokolade. U šerpenji se umuti 6 žumanaca sa 6 kašika šećera pola časa; u to dodati 2,5 pločice čokolade (koja se ili istre na trenici na tanjiriću otopi u peći), saspe na to 1 šolja (za belu kafu) hladna mleka, i pošto se dobro izmeša, pristavi se na ognušte u sud, u kome ključa voda i neprestano muteći, ostavi da se kuva dok se ne zgusne.

Preliv od kajsija. U šerpenji se umuti 4-5 velikih kašika pekmeza od kajsija s 2 velike kašike šećera (prema ukusu manje ili više), procedi unutra sok od pola limuna, nalije vodom toliko da smesa bude poretka, pristavi na ognjište i kuva dok se malo ne zgusne.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *