Pekmez od krušakapekmez od krusaka
Za ovaj pekmez PRIPREMITE:
-1 kg krušaka
-1/4 kg šećera
-sok jednog limuna
Zrele kruške očistiti od kore i semenki i staviti u posudu s malo vode da se skuvaju. Ocediti od vode, propasirati i kuvati sa šećerom i sokom od limuna do željene gustine. Vreli pekmez sipati u zagrejane tegle i staviti u toplu rernu, da se na površini uhvati korica. Sutradan tegle povezati celofanom.

Pekmez od krušaka sa šafranom
PRIPREMITE:
-za četiri posude
-1 kg krušaka 600 g šećera
-0,2 g šafrana
Kruške operite, izvadite koštice (možete ih oljuštiti ako više volite), isecite na kockice, stavite ih u sud za kuvanje, pa dodajte šećer i šafran u prahu.
Zagrevajte do vrenja, malo smanjite temperaturu i kuvajte pola sata, neprestano mešajući. Stapnim mikserom usitnite kruške da ne ostanu komadići. Kapnite malo pekmeza na hladan tanjirić da vidite da li je gotov. Ako pekmez ne klizi po tanjiriću, znači da je dovoljno konzistentan. Još vruć sipajte u pripremljene tegle i zatvorite. Kada se ohladi, odložite na police.
Ovo je poslastica koja može biti u poklon-korpi za praznike. Šafran pojačava slatkoću krušaka i daje lepu boju pekmezu.

Voće u crnom vinu
PRIPREMITE:
-8 malih krušaka 500 g šljiva
– bocu (0,75 l) crnog vina, 6 karanfilića ,komadić cimeta, koricu jednog neprskanog limuna ,200 g šećera

Prokuvajte vino sa šećerom i začinima. Očistite i isecite kruške, a šljive operite i obrišite. Voće dodajte provrelom vinu i kuvajte pet minuta. Izvadite limunovu koru, pa voće podelite u tegle. Prelijte ključalim sirupom i zatvorite.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *