Pekmez od kiselih jabuka i šargarepe
pekmez od jabuka
Za ovaj pekmez PRIPREMITE:
-5 kg jabuka
-2 kg šargarepe
-šećer po ukusu
Očišćenu i opranu šargarepu iseći na kolutove i kuvati s malo vode da omekša. Zatim dodati oprane i na kriške isečene jabuke. Sve kuvati da jabuke omekšaju. Propasirati i dalje kuvati uz dodatak šećera po ukusu. Vruć pekmez sipati u tegle i staviti u toplu rernu da se uhvati korica. Kad se ohladi, tegle povezati celofanom.

Žele od jabuka s ružinim laticama
PRIPREMITE:
-750 g isceđenog soka od jabuka
-400 g šećera
-1 kesicu (25 g) želatina šaku osušenih ružinih latica
Želatin izmešati sa šećerom i sipati u sok od jabuka. Lagano zagrevati i kad provri kuvati samo 1 minut. Toplo sipati u tegle. Staviti ružine latice i nožem ih rasporediti po tegli. Odmah povezati celofanom.

Za jabuku se kaže daje voće iz raja. Uživajte u njoj tokom cele godine, a pogotovo ujesen, kada su sočne i sveže. Jedna jabuka na dan i doktor nije potreban” – iako smo pomalo zaboravili na ovu staru mudrost, ona i danas važi. Jabuka je idealno voće, prava riznica zdravlja, pogotovo ujesen, kada dozreva. Plod jabuke sadrži mnoštvo vitamina i minerala koji jačaju imunitet, balasne materije koje rešavaju mnoge probleme s varenjem, antioksidanse koji apsorbuju slobodne radikale, pektin koji oslobađa telo od teških metala i deluje antibakterijski. Pored vrednih sastojaka, jabuka nudi i mnogo načina pripreme i konzumiranja. Od nje se može praviti sok, vino, sirce, kolači, kompot, džem… Osim plodova, od koristi mogu biti i cvetovi, od kojih se priprema čaj. Zato uživajte u mirisnim plodovima jabuka, jedite ih sveže, pripremajte u jelima i kolačima ili pijte sok od jabuke. Kako god u njoj uživali, ona će vam vratiti višestruko, ukusom i vrednim hranljivim materijama.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *