Mada se pretpostavlja da se i ranije koristila, prvi pisani trag o napitku boza na području Turske datira iz 17. veka i to iz zapisa čuvenog putopisca, Evlije Čelebije. On je u tom zapisu naveo da u Istanbulu postoje brojne radnje koje prodaju ovaj lekoviti napitak. Naime, iz istorijskih spisa saznajemo da se do 16. veka boza pila u neograničenim količinama širom ove zemlje, ali je nažalost izmišljena i specijalna vrsta, takozvana ” tartar boza ” koja je spadala u alkoholna pića. A kako je tada Sultan Selim Drugi uveo zabranu točenja alkoholnih napitaka, koju je pratio i sultan Mehmed Četvrti, prodavnice u kojima se točila boza morale su biti zatvorene. Ali, srećom ovaj napitak nije pao u zaborav.

napitak boza recept

Napitak boza

Iako je na područje naše zemlje napitak boza stigao prvenstveno zahvaljujući Turcima, smatra se da su za bozu znali još narodi Starog Egipta i zemalja Severne Afrike, a da se kasnije recept za bozu proneo čak i do Kine, Avganistana, Irana i drugih zemalja širom sveta.
Danas se boza, osim u Turskoj pije i u još nekim zemljama, poput : Kazahstana, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Rumunije, a i u Srbiji i dalje postoje poslastičarnice koje je služe.

Boza

Boza je izbila na dobar glas prvenstveno zbog svog osvežavajućeg ukusa. A pored toga, zahvaljujući kukuruznom brašnu i kvascu se smatra odličnim izvorom vitamina B grupe, ali i vitamina A i gvožđa. Upravo iz tog razloga se preporučuje trudnicama i porodiljama, jer se smatra da utiče na lučenje mleka i poboljšanje njegovog kvaliteta.
Takođe, napitak boza važi za jedno od boljih prirodnih sredstava za lečenje mamurluka. Takođe se smatra i da je odličan borac protiv virusnih infekcija, jer sadrži i znatne količine vitamina C, te da podstiče probavu.

Recept za bozu

Morate samo imati na umu da boza koja se priprema u kućnim uslovima nema isti ukus kao boza koju imate prilike da pijete u poslastičarnicama, ali je svejedno izuzetno zdrava.
Recept za bozu nije komplikovan, međutim ono što mnoge domaćice odvrati od pripreme ovog napitka u kućnim uslovima jeste činjenica da je potrebno vreme da se ona napravi.
Ukoliko vas zanima recept za bozu i želite da ga isprboate, biće vam potrebni sledeći sastojci : 500 gr šećera, 300 gr neprosejanog kukuruznog, odnosno projnog brašna, 15 gr svežeg kvasca i 2,5 litara vode.

Najpre prelijte brašno toplom vodom, poklopite i ostavite da odstoji 24 časa. Kada prođe to vreme, stavite posudu na ringlu i kuvajte oko 2 sata. Vodite računa da ringla nikako ne bude uključena na jako, kako vam ne bi zagorela boza. Ostavite da se potpuno ohladi, a u međuvremenu razmutite kvasac u malo mlake vode i kada nadođe, dodajte ga u smesu brašna i vode. Blago izmešajte i ostavite da odstoji tokom noći.

Sutradan procedite tečnost, pa dodajte šećer i mešajte sve dok se potpuno ne rastopi. Ovako dobijenu bozu zatim prelijte u staklene flaše i obavezno čuvajte u frižideru. Poželjno je da se napitak boza relativno brzo popije, jer se može dogoditi da nastupi alkoholno vrenje, ukoliko je držite na toplom mestu, pa da je više ne možete konzumirati.

Kao što se i sami možete uveriti, recept za bozu je prilično jednostavan, jedino zahteva strpljenje. Uz to, navedena mera je osnovna, pa je možete proporcionalno povećavati u skladu sa vašim potrebama. Po želji, možete joj dodati i vanilin šećer i malo cimeta.