marmelada od narandžeZa marmeladu od pomorandži PRIPREMITE:
1,5 kg pomorandži
2 limuna
2,5 kg šećera

Marmelada od pomorandže recept za pripremanje
Operite i obrišite neprskane pomorandže i limun. Presecite ih, pa iscedite sok. Koštice stavljajte sa strane. Kako istisnete koji plod, sok sipajte u posudu i dodajte meso koje je ostalo na cediljki, kao i ono koje je ostalo u polovini ploda. Sa isceđenih polovina pomorandži oljuštite gornji žuti deo kore. Isecite vrlo oštrim nožem na što tanje rezance. Stavite ih da se kuvaju u 3,5 litara vode. Koru i koštice od limuna zamotajte u gazu. Dodajte vodi u kojoj se već kuvaju rezanci od kora. Kad provri, poklopite i smanjite temperaturu. Kuvajte 2 sata. Izvadite cediljkom zavežljaj, pa ga dobro iscedite. Dodajte sok i meso od voća i deo rezanaca od kora. Dalje zagrevajte na niskoj temperaturi. Kad provri, pojačajte vatru i kuvajte desetak minuta, skidajući penu. Proverite da li je marmelada od pomorandži gotova: kapnite malo na tanjirić, ne sme da se razliva. Ako je mekana, nastavite da kuvate. Gotovu marmeladu od pomorandži malo rashladite i podelite u zagrejane tegle.

Ako hoćete da napravite žele, upotrebite samo sok – na 600 ml soka dodajte 450 g šećera. U žele možete dodati deo rezanaca. Ako želite tamnu marmeladu, šećer malo ili više karamelišite.

Manje je poznato daje pomorandža suptropska biljka iz porodice Rutaceae, roda Citrus. Njenom pradomovinom smatraju se Indija i Kina. Pomorandža se u Indiji zove “na rangi”. Reč “na rangi” ili “naranja” prevedena je na engleski jezik u obliku “norange”, a tokom vremena naziv je prešao u prihvaćeniji “orange”. Dostupna je tokom cele godine, hranljiva, zdrava i odličnog ukusa. Sve to je čini jednom od najpopularnijih vrsta voća. Pomorandža je citrusno voće okruglog oblika, grublje narandžaste kore i sočnog narandžastog mesa. Ukus može biti sladak, gorak ili kiseo, zavisno od sorte. Takode se razlikuje i debljina spoljne kore i unutrašnjeg belog dela (albedo) koji razdvaja kriške pomorandže. Najslađe sorte pomorandže su valensija i navel, pa su i najbolje za sokove. Istoj porodici pripadaju mandarine (tanka kora), klementine (tanka kora i bez semenki), tandžerine (crvenonarandžasta mandarina), mineola (nastala ukrštanjem grejpa i tandžerine), crvena pomorandža (crvena boja i gorak ukus) i još mnoge druge, manje poznate.