marmelada od mesanog voca recept

Marmelada od mešanog voćamarmelada od mesanog voca recept
Koja je razlika izmedu marmelade i džema ?
Marmelada je slična džemu, ali se priprema od više vrsta voća.
Voće se sitno isecka ili se samelje. Moguće su različite kombinacije voća.
Najbolje je kombinovati voće tako da jedna vrsta bude izrazito mirišljava.

Marmelada od mešanog voća recept
Uzeti 1 kg jabuka, 1 kg krušaka, 1 kg šljiva, 1 kg bresaka i 1 kg paradajza. Jabuke i kruške oljuštiti, očistiti od semenki i narendati.Šljive i breskve oljuštiti i očistiti od koštica, a paradajz prokuvati i procediti. Sve zajedno staviti u veći sud, kuvati 20 minuta, a zatim dodati 2 kg šećera i kuvati još 15 minuta. Gotovu marmeladu sipati u tegle, ostaviti preko noći na hladnom mestu, a sutradan zatvoriti celofanom.

Marmelada od kupina i jabuka recept
Očistiti i oprati 1 kg kupina, posuti ih sa 750 g šećera i sokom od pola limuna, pa ostaviti nekoliko sati na hladnom mestu. Oljuštiti 1 kg jabuka, iseći na kriške i kuvati u 0,2 1 vode dok ne omekšaju. Vodu odliti, a jabuke izgnječiti. Pomešati kupine i kašu od jabuka sa još 750 g šećera i kuvati oko 15 minuta. Vrelu masu sipati u tegle i odmah zatvoriti.

Sirevi od voća ili kitnikez dobijaju se dugim kuvanjem voćne kaše sa šećerom. Ovo je starinski recept koji zahteva mnogo vremena, ali dobijeni voćni sir je veoma lep i lako se čuva u kockama, kriškama ili oblicima iz kalupa. Najčešće se priprema od dunja, jer sadrže dosta pektina, pa se brzo želiraju. Kuva se na jakoj vatri uz stalno mešanje, a kuvan je kada se masa odvaja od varjače.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *