liker od ružaLiker od ruža
Očistite ruže kao za slatko. Uzmite teglu od litra ili veću i napunite je ružinim laticama da bude skoro puna, pa preko toga nalijte alkohol ili rakiju lozovaču,i hermetički zatvorite teglu i držite je na suncu bar 6 nedeija. Onda dobro procedite ruže, pa ih vratite u teglu, dodajte još jednu šaku svežih latica. Skuvajte kilogram šećera u vodi, kad se šećer ušpinuje dolijte onaj alkohol iz ruža dobro promešajte i pustite da ”baci jedan ključ”, pa skinite sa vatre, sipajte u flaše i dobro ih zatvorite. A preko ovih ruža u tegli opet dolijte alkohol, hermetički zatvorite teglu i ponovite postupak, da bi se j ponovo napravio liker.

Limunada od ruža

Očistite latice ruža, operite i pospite limuntusom. Odnos je 100 g latica i 10 g limuntusa.
Ostavite tako sve dok ruže ne puste boju. Zatim ih sipajte u teglu, pokrijte kartonom i ostavite na suncu. Kad latice padnu na dno sve se dobro procedi i tečnost se sipa u boce koje treba dobro začepiti. Kasnije, ova tečnost se pri služenju razblažuje vodom (ne treba da koristite sodu ni mineralnu vodu jer one kvare prirodni miris i ukus ovog napitka), a šećer se dodaje po ukusu. Nekada se, kad je za to bilo mogućnosti,ovaj sok služio sa hladnom izvorskom vodom, a sada sa hladnom vodom iz česme, koju treba dobro otočiti da ima ukus sveže vode.

Ovo je veoma vitaminski sok i kao takav je , pogodan za decu i stare, a uz to je vrlo , osvežavajući, kako leti tako i zimi.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *