kompot od jagoda recept

Kompot je voće ukuvano u sirupu od vode i šećera ili u sopstvenom soku. Kompot se priprema s malim dodatkom šećera, pa je zato potrebna pasterizacija. kompoti recepti

To je postupak pri kojem se napunjene tegle zagrevaju u zatvorenoj posudi s vodom ili u rerni. Time se uništavaju mikroorganizmi, a istovremeno se hermetički zatvara tegla. Temperatura pasterizacije može biti od 60°C do 90°C, zavisno od vrste namirnice. Trajanje pasterizacije takođe zavisi od namirnice. Voće za kompot mora biti potpuno zdravo i zrelo, ali ne i prezrelo. Voće se pere celo, s peteljkama, da se ne bi gubio sok. Čisto i ocedeno voće priprema se dalje u zavisnosti od vrste.

Može da se ljušti, seče na komade ili da se izvade koštice. Meko voće (jagode, maline, ribizle) slaže se pravo u tegle. Krupno voće se seče na manje komade, a može i da se oljušti (npr. breskve i kruške). Ako je voće veoma tvrdo, treba ga prokuvati nekoliko minuta u šećernom sirupu (150 do 500 g šećera na 1 I vode). Jedan litar ovog rastvora je dovoljan za oko 3-4 tegle voća. Važno je da se voće što pre složi u tegle kako ne bi potamnelo na vazduhu. Prilikom punjenja teglu nekoliko puta protresite da izađe sav vazduh. Sveže voće slažite sve do ivice tegle, a ako je prokuvano, ostavite 2-3 cm prostora. Posle nalivanja sirupa obrišite ivicu tegle čistom krpom i dobro je zatvorite. Sada su tegle spremne za pasterizaciju.

KOMPOT OD JAGODA RECEPT
KOMPOT OD BRESAKA RECEPT I KOMPOT OD GROZDJA
SLATKO OD TRESANJA
SLATKO OD RUZA I SLATKO OD LUBENICA
PEKMEZ OD SLJIVA
PEKMEZ OD KAJSIJA I PEKMEZ OD ŠIPKA
Džem od kajsija recept
Dzem od krusaka recept

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *