KAKAO napitak bez mleka recept

Kakao napitak je dobro poznat gotovo svim narodima sveta i to već nekoliko vekova. Naime, veruje se da je na tlo Evrope, biljka kakaovac od koje se on i pravi, doneta još početkom šesnaestog veka.

Iako smo svi mnogo skloniji da uživamo u blagodetima čokolade, činjenica je da je pravi kakao mnogo zdraviji, pošto je i izuzetno bogat različitim supstancama, koje imaju jako pozitivan uticaj na zdravlje čoveka i to prvenstveno na rad njegovog kardiovaskularnog sistema.

Kako se kuva kakao ?

Iako verovatno svi znamo kako se kuva kakao, nije zgoreg to još jednom ponoviti. Dakle, ukoliko vas zanima kako skuvati kakao, imajte na umu da je recept zapravo vrlo jednostavan, a da vam je potreban samo kakao prah, voda i šećer, ukoliko želite da ga zasladite.

Kada je u pitanju kuvani kakao, recept podrazumeva da treba da stavite 250 mililitara vode da proključa, a zatim u nju treba da dodate od 1 do 2 ravne kafene kašičice kakaa i na kraju šećer, po ukusu. Imajte na umu da grudvice nisu poželjne u ovom slučaju, tako da je potrebno da dobro razmutite kakao, a što je najbolje da učinite uz pomoć viljuške, pa čak možete da koristite i mutilicu za nes kafu, ali vodite računa da vas ne isprska.

KAKAO napitak bez mleka recept

Kada pripremate kakao napitak bez mleka, ni to nije naročito komplikovano, ali je činjenica da kada je u pitanju kakao sa vodom, recept je znatno jednostavniji, iako je možda manje ukusan od onog drugog u kojoj ćete svakako dodati mleko.

Kakao priprema sa vodom ne iziskuje nikakav trud, mada vam svakako preporučujemo da isprobate i drugi ponuđeni recept, u kome je i mleko.

Domaći kakao napitak sa mlekom

Ako vas zanima drugi kakao recept koji smo izdvojili ovom prilikom, biće vam potreban prah kakaa, mleko (250 mililitara), te zaslađivač i to u vidu šećera ili meda. Takođe, svako ko želi može da doda i malo mlevenog cimeta, mada postoje i oni recepti koji podrazumevaju dodatak malo mlevenog bibera, ali to svakako ostavljamo vama da izaberete da li ćete dodati ovaj sastojak ili ne.

Domaći kakao napitak sa mlekom se priprema tako što se 2 kašike kakao praha razmute u vodi, a u međuvremenu stavite jednu šolju mleka da proključa. Po želji, dodajte zaslađivač, odnosno šećer ili med, a zatim ga izmešajte sa kakao prahom i malo vode.Zatim prokuvanim mlekom prelijete tako spravljen kakao prah i na kraju možete dodati malo mlevenog cimeta ako želite, pa čak možete dodati i malo mlevenog bibera.

Povezano>>> Poboljšava raspoloženje i zdravlje: 5 DOVOLJNO dobrih razloga da ove jeseni pijete kakao

Kakao napitak kalorije

Ako volite da pijete kakao napitak, kalorije ne bi trebalo da vas uopšte brinu, pošto se smatra da unošenje ovog napitka utiče na smanjenje telesne težine, a uz to je i odlična zamena za slatkiše, a prvenstveno važi za najbolju zamenu za čokoladu.

Kakao napitak i zdravlje

Jedno je sigurno, kakao napitak i zdravlje su neraskidivo povezani, pošto on na prvom mestu poseduje sasvim dovoljno antioksidanata i ostalih supstanci koje pozitivno utiču na jačanje imunog sistema, a sadrži i znatne količine vitamina C.

Takođe je primećeno i da je bogat magnezijumom i drugim elementima, a koji svakako imaju pozitivan uticaj na rad srca, a samim tim i na rad čitavog kardiovaskularnog sistema. Smatra se da utiče na širenje krvnih sudova, te da poboljšava rad čak i nervnog sistema, a uz to je primećeno i da ima blago diuretičko svojstvo.

Iako zvuči možda nelogično, kakao napitak se smatra regulatorom nivoa holesterola u krvi, te takođe ima uticaja na regulaciju nivoa šećera. Takođe je dobro pomenuti i da kakao i zdravlje imaju takvu vezu da se smatra da redovnim konzumiranjem ovog napitka, ćelije još dugo ostaju mlade, tako da važi i za saveznik mladalačkog izgleda, a uočeno je i da poboljšavaju cirkulaciju.